ENOSAD Yönetim Kurulu Baskanı Sedat Ömeroglu: “Endüstri 4.0” Aşamasını İyi Kavramalıyız
ENOSAD Yönetim Kurulu Baskanı Sedat Ömeroglu ile otomasyon sektörünün Türkiye ve dünyadaki durumunu;ENOSAD’ın sektör için önemini ve sektöre yönelik çalısmalarını konustuk.
Bugün dünyada otomasyonun vardığı noktayı nasıl değerlendirirsiniz? Akıllı sisteme dogru yol alan bir gelisim süreci var.Günümüzde ve gelecege yönelik çalısmalarda bütün mevcut teknolojiler giderek üretim teknolojilerine dâhil ediliyor. Olusan yeni sistemlerin adına Endüstri 4.0 diyoruz, Endüstri 4.0, Ingiltere’de baslayan Endüstri Devrimi’nin dördüncü asamasına girildigini ifade ediyor. Endüstri 4.0 Isçi tasarrufu, kalite, verim, standardizasyon gibi avantajlar sunuyor buna baglı olarak vazgeçilmez bir hâle geliyor.ENOSAD’ın sektör içindeki yerini nasıl tanımlarsınız?ENOSAD olarak 10 yılı doldurduk. Türkiye’de oldukça önemli bir dernek, teknoloji açısından çok öncü bir dernek, Türkiye ve dünyanın en önemli sektör firmaları ile bir aradayız. ENOSAD Artık sektörün en önemli kuruluslarından biri haline geldi. Adım adım geldigimiz bu noktada tanınırlıgı, bilinirligi ve STK olarak gücü olması gereken yere çok daha fazla yaklastı. Ancak yerel anlamda ve dünya ölçeginde bakınca bir STK olmanız kolay olmuyor. Biz, üyelerimizden daha çok ilgi, daha çok istek, sinerji ve iletisim bekliyoruz. Yönetim kurulu ne yaparsa yapsın sınırlı kalıyoruz. Bu noktadan hareketle bizim birliktelige, özgün Fikirlere, fikirlerin paylasımına ve yeni çalısmalara ihtiyacımız var.ENOSAD’ın bir STK olarak yakın zamana yönelik projeleri var mı?Bu sene paylasımlarımızı, beyin fırtınalarını arttırmak adına; birlikteligimizi pekistirmek, birlikte olunabilecek yeni platformlar yaratabilmek adına teknoloji üreten tarafarla bir sempozyum düzenleyecegiz. Bu sempozyum ile gelistirilecek Fikirler üzerinden devlet ve ilgili kamusal kurumlarla daha yakın iliskiler içinde olmak istiyoruz. Bu konuda Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlıgı ile de ortak çalısmak arzusundayız. Ilkini bu yıl düzenleyecegimiz bu sempozyumun iki yılda bir tekrarlanmasını planlıyoruz.
Dernek içi faaliyetlerinizden de söz eder misiniz?
Derneklerin dünya ile rekabetin saglanabilmesi adına yeni Fikirlerin, kanunlar ve nizamlar çerçevesinde tartısıldıgı
ortamlar olması gerekmektedir. Biz de ENOSAD olarak bu yönde ilerliyoruz. ENOSAD “beyin fırtınaları” için aralıklarla bir araya gelmeye basladı, bu toplantıların sayılarını arttırmayı planlıyoruz. Uzun vadede sadece is için degil sosyal aktiviteler ile de bir araya gelip aramızdaki iletisimi arttırmayı planlıyoruz.
ENOSAD’ın sektör – üniversite işbirliğine yönelikçalışmaları var mı?
Bizim yakın zamanda planladıgımız en önemli konu,üniversite temsilcileri akademisyenlerin ve ENOSAD’ın
birlikte olusturacagı bir bilim kurulu olusturma girisimidir. Bu, simdiye kadar hiç denenmemis bir sey, biz deneyecegiz.Çalısmalar çok iyi gidiyor. Amacımız bilim ve endüstri dünyalarının bir araya gelmesi. Bir araya gelmek sadece projeler kapsamında olmamalı. Proje olmasa da bir taraf elindeki bilgiyi diger tarafar ile paylasabilmeli. Tarafar her alanda birlikte olacaklar, bu birliktelik devlet tarafından da desteklenmeli. Bilim Kurulu çalısmamız ve olusturacagımız network agı ile devlet, akademi ve sanayi bir araya gelecek.Sektörde yer alan firmalar için
ENOSAD’a üyeolmanın getirisi nedir?
ENOSAD’ın basta faydası yok gibi görünebilir ancak üye olarak dernege katkı sunuyor en basta firma, birliktelige
katkı sunuyor, Fikirler açısından katkı sunacaktır. Zamanla bu ortamdan bu birliktelikten firma da kendi payına düsen avantajları elde ediyor. Imkânsızlıklara ve bu çarkın içinde olumsuzluk yaratacak her seye karsı birlikte mücadele etme sansı tanıyor. Şirketlerin artık birlesme zamanıdır. Küçük otomasyon sirketlerinin birlesmesi gerekir. Her girisimcinin bir firması olmalı diye bir zorunluluk yok, benim olsun küçük olsun fikri artık geçerli degil. Araba bujisiz çalısmaz, tekerlegi olmadan gitmez ama bu demek degildir ki araba ben olayım. Küçük sirketler Türkiye’ye zarar veriyor, daha küçük işler ve daha az vergi demek oluyor demek. Birleşme sadece kurumsal anlamda olmak zorunda degil, proje bazında da olabilir. Iste ENOSAD da böylesi bir ortamı yaratmakla da görevlidir. Global çapta bir firma yaratamamısız simdiye kadar, ama yapabiliriz, büyük isler yapmalıyız. Biz ENOSAD olarak kimseye yaptırım uygulamayız,kimseye sirketini kapat gel diyemeyiz, öyle bir iddiamız yok, ama öneri sunarız, gerekçelerini sunarız. Biz onları ikna edebiliriz, onlar bizi edebilir.
ENOSAD’a üye olmak için ne gibi koşulları sağlamak gerekiyor?
En az dört yıllık bir firma olmalı, son zamanlarda bu süre, çok özel kosullara baglı olarak kısaltıldı. Özellikle yönetim kurulu bir filtreden geçiriyor. Mühendislik ve proje alanında faaliyet gösteren ve aleyhte bir durumu olmayan firmalar üyemiz olabilir.
Kamu ve hukuk alanında neler yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?
Hukukçu mühendis kavramı gelismeli. Çünkü dünyada hukuk ceza ve mükâfat olguları üzerinden ilerliyor. Ar-Ge yasasının degismesi de gerekiyor artık. Yerinde Ar-Ge olayı gelistirilmeli. Ar-Ge teknoparklara sıkıstırılmamalı. Gerçekten akademik destege ihtiyaç duyan firmalar elbet buralarda faaliyet göstermeli, ancak dısarıda inovatif çalısmalar yapan birçok firma da var. Diger yandan gümrük yasalarının uygun kolaylastırıcı hale getirilmesi gerekmektedir.Vergilerin yüksekligi firmaları, rekabette zorlamaktadır.Bürokratik islemler de benzer sorunlar yaratıyor, islemler uzun sürüyor. Hızlı ve anlamlı bir büyüme için bu gibi yavaslatıcı problemleri asmamız gerekiyor artık.
Son olarak sektöre yönelik neler söylemek istersiniz?
Bizim sektörün en büyük eksiklerinden biri güven. Patron çalısanına, çalısan patrona güvenmiyor. Bilgi aktarımından korkuluyor, rakip çıkmasın diye. Fakat bilgi alısverisi olmadıkça büyüme ve ilerleme saglanmaz. Türkiye’de sanayilesme 10 sene evvel %25 iken simdi %16, demek insanlar kaçıyor artık sanayiden. Bu sekilde ülkede büyümesaglanamaz. Artık birilerinin operatörü olmanın ötesine,parçaları birlestirerek yapılan üretimin ötesine geçmeliyiz.Yeni, yaratıcı fikirler üzerinden Ar - Ge’ye yönelmeliyiz.
Haberin Kaynağı : ENOSAD
08.09.2014