ENOSAD, Dijital Dönüşüme Ağırlık Verdi
ENOSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Kayakıran, ENOSAD olarak Dijital Dönüşüme ağırlık verdiklerini söyledi.
ENOSAD, Dijital Dönüşüme Ağırlık Verdi
Günümüz dünyasında son derece büyük bir hızla yaşanan teknolojik gelişmelerin içinde yer alarak, ülkemiz sanayisini sektörümüzdeki uygulamalar ile daha da yukarılara taşımayı hedeflediklerini belirten ENOSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Kayakıran, ENOSAD olarak Dijital Dönüşüme ağırlık verdiklerini söyledi.
SUBCONTURKEY: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Hasan Basri Kayakıran: Avusturya Lisesinden sonra 1978 yılında Almanya Karlsruhe Teknik Üniversitesi Elektroteknik Fakültesinden mezun oldum. Üç yıl Almanya’da çalıştıktan sonra yurduma döndüm. Siemens, BBC/ABB gibi global şirketlerde çalıştıktan sonra 1989 yılında tahrik otomasyonu üzerinde çalışmak için Elsim şirketini eşim Dr. Mücella Kayakıran ile kurdum.
2005 yılında patentli, farklı bir motor fiziği ile çalışan senkron tork motorunu Türkiye’de imal etme kararı aldık. Tüm Ar-Ge çalışmalarını Türk Mühendisleri ile yaparak bugün 14.000 Nm’ye kadar tork üreten motorlar üretiyoruz.
Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği’ne ilk üye olan firmalardan biriyiz. Kuruluşundan itibaren dernek bünyesinde sektörden çok değerli çalışma arkadaşlarımla birlikte sektörümüzü daha yukarılara taşımak adına birçok faaliyette bulunduk. 2011 yılından itibaren de yönetim kurullarında görev aldım ve 12 Haziran 2019 ’da gerçekleşen Genel Kurulumuzda ise 8. Dönem ENOSAD Başkanı seçildim. Görev sürecinde ülkemiz sanayii ve sektörümüze elimden gelen katkıyı sağlamak için çok değerli çalışma arkadaşlarımız ile birlikte çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
SUBCONTURKEY: ENOSAD bugün kaç üyeye ulaştı? Kuruluş amacından bugüne geçen sürede ENOSAD’ın sektör açısından önemini değerlendirir misiniz?
Hasan Basri Kayakıran: ENOSAD - Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği, sektörün önde gelen firmaları tarafından 2004 yılında endüstriyel otomasyonu yaygınlaştırmak ve güçlendirmek amacıyla kurulmuştur. Aynı zamanda sanayinin temel taşı olan bu sektörün varlığını ortaya koyacak ve bilinirliğini sağlayacak bir çatı oluşturmanın yanı sıra Avrupa standartlarıyla boy ölçüşecek düzeyde olan Türk mühendisliğinin gücünü ifade edebilmek ve sektörümüzün uluslararası rekabet gücünü artırmak da başlıca kuruluş amaçlarındandır.
ENOSAD’ın hali hazırda 3’ü medya ve tanıtım sektöründe çalışan, 67’si yerli ve 30’u çok uluslu, üretici ve mühendislik yapan 100 üyesi bulunmaktadır.
Kurulduğumuz günden itibaren ulusal ve uluslararası menşeli, konularında uzman, yüksek teknolojiyi kullanan ve uygulayan sektör firmalarının derneğe üyeliği ile gücümüzü artırarak bakanlıklar, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları, ticaret ataşelikleri vb. birçok önemli kurumlar ile yakın temas içerisinde olduk.
Bu süreç zarfında sektörümüzün ve sektörde her biri kendi uzmanlık alanlarında önemli aktörler olan üyelerimizin sorunlarına çözüm üretmek amacıyla çalışmalar gerçekleştirdik. Ülkemiz sanayinin lokomotifi olan Makine sektörünün çatı kuruluşu MAKFED, Makine Federasyonuna üyeliğimiz ile sorunlarımızı, görüşlerimizi ilgili Bakanlıklar ve kamu kurumlarına etkin bir şekilde ulaştırma imkanı elde ettik. MAKFED’ in yakın zamanda gerçekleşen genel kurulunda derneğimizin konumunu bir üst seviyeye taşıyarak yedek yönetimde yer aldık. İlerleyen süreçte ise ihracatımızın çok önemli bir payını üstlenen makine sektörüne yönelik çalışmalarımız ile yönetimde yer alarak daha aktif ve etkin bir rol üstlenmeyi hedefliyoruz. Teknolojinin bugün geldiği noktada otomasyon sistemlerinin ileri aşaması olarak tarif edebileceğimiz dijitalleşme döneminde olmazsa olmaz robot ve robotik sistemlerin odak noktaya yerleşmesi ile derneğimizin Uluslararası Robotik Federasyonu’na (IFR) üyeliğini gerçekleştirdik. Bu şekilde temsil etiğimiz sektörümüzü ve firmalarımızın sesini küresel pazarda daha çok duyurma imkanı bulacağız.
SUBCONTURKEY: 2020 yılı için faaliyetleriniz arasında neler var?
Hasan Basri Kayakıran: Öncelikle sektörümüzü daha da güçlendirmek adına üye sayımızı artırmak için belirli stratejiler takip etmek istiyoruz. Otomasyon sektörümdeki gelişmeler, bilişim ve iletişimin de otomasyona dahil olmaları ile Dijital Dönüşüm olarak adlandırdığımız yeni bir dönem, yeni imkan ve fırsatlar ortaya çıktı. Üyelerimiz Dijital Dönüşüme ağırlık vererek yeni döneme doğru hazırlanmaya başladılar. Söz konusu sektörlerden nitelikli firmaları dernek bünyemize almak amacındayız. Üye kabul ederken, en az 4 yıllık bir şirket olması ve pazarda iyi referanslara sahip olması öncelik koşulu ile belli kriterlerimiz var. Bugün ülkemizde ileri teknolojiyi kullanan ve uygulayan ve iç pazarın yanı sıra globalde de çok değerli çalışmalar yapan firmalar var, bu firmaları derneğimize katmayı hedefliyoruz.
Çalışmalarımızı daha da artırarak daha güçlü bir şekilde ilerlemeye devam ediyoruz. Ancak başından beri önemsediğimiz gibi birlikte verimli işler ortaya koyabilmek, sanayimizi daha da güçlendirmek için tüm üye firmalarımızın çalışmalara katkı sağlamasını arzu ediyoruz. Bu prensipte hareket ettiğimiz sürece sektörümüzü daha da güçlü kılacağımıza eminiz. Otomasyon bir kesişim kümesidir. Multi disipliner alanda faaliyet yürütüyoruz. Dolayısıyla bugüne kadar hep üyelerimizin gücüyle yolumuzu bulduk. Bundan sonra da benzer bir büyüme çizgisinde olacağız.
Ülkemizde ana sanayi kendi otomasyon ekibini kurarak yatırımlarını gerçekleştiriyor. KOBİ’ler ise bu güçte değiller ve dolayısıyla sektörden destek almaları gerekiyor. KOBİ’ler otomasyonu bir fırsat olarak görmeli, ancak her işletmenin de otomasyona geçme gibi bir gerekliliği yok. Sonuçta otomasyon ve dijital dönüşüm bir amaç değil bir araçtır. Daha iyi üretim için otomasyona ihtiyaç var mı yok mu noktasında bazı sektörlerin otomasyon ihtiyaçları fazladır ve bu noktada derneğimizde yer alan tüm yetkin firmalarımız ile her zaman destek sağlamaya hazırız.
SUBCONTURKEY: Günümüzde çok konuşulan dijitalleşme ve Endüstri 4.0 konularında ENOSAD nasıl farkındalık yaratıyor?
Hasan Basri Kayakıran: Dernek olarak değişimleri görüp hızlı reaksiyon göstermeye çalışıyoruz. Sektörümüz geleceği, yani hayalleri gerçekleştiriyor. Bu nedenle otomasyon alanında faaliyet gösteren firmaların çok esnek yapıda olması ve günceli takip etmesi gerekir. Endüstrinin ve üretimin ihtiyaçlarını bilen bir sektörde yer alan biri olarak sanayinin otomasyon olmadan geleceğe hazırlanamayacağını net olarak söyleyebilirim.
Otomasyon sektöründe faaliyet gösteren firmalar Endüstri 4.0’ı yani güncel ve daha doğru tanımıyla sanayide Dijital Dönüşümü sadece konuşmayıp uygular boyutta faaliyet yürütüyorlar. Dijital dönüşüm ve Endüstri 4.0, hem çok iyi imkanlar hem de tehditler barındırıyor. İçini doldurmayan projeler yürütülürse ‘dijital dönüşüm veya Endüstri 4.0 işe yaramıyor’ algısı oluşabilir. Dolayısıyla konunun uzmanı firmaların bu alanda çalışmalarına önem vermek gerekiyor.
Bu noktada dernek olarak biz dijital dönüşümü bir fırsat olarak görüyoruz. Özellikle ekonomide durağanlığın yaşandığı dönemlerde yürüttüğümüz çalışmalar daha değerli oluyor. Bu nedenle 2018’de başlayan ve kısmen 2019 yılında süren ekonomik daralmadan ENOSAD üyeleri büyüyerek çıkmıştır. Çünkü krizi yönetiyor ve verimli, katma değerli üretimin önünü açıyoruz. İşletmeler de bu yönde firmalarımızın sürdürdüğü otomasyon projelerine güveniyor. Otomasyon sektörü firmaları, Türkiye’nin büyüme hızından daha fazla büyüdü, ülke ekonomisinde 2020 yılında yüzde 5 büyüme öngörülüyor ve otomasyon sektörü firmaları da bu büyümenin üzerinde bir performans gösterecekler diyebilirim.
SUBCONTURKEY: Sektör olarak yaşadığınız en büyük sorunlar neler? Bu sorunları nasıl aşmayı düşünüyorsunuz?
Hasan Basri Kayakıran: Hemen her sektörde yaşanan en önemli sorunlardan biri olduğu gibi geniş bir alanda faaliyet gösteren otomasyon sektörümüzde de yetişmiş insan kaynağına ihtiyaç var. Nitelikli, yetişmiş insan kaynağı sağlanmadan sektörlerin ve doğal olarak faaliyet yürüten firmaların istedikleri seviyelere ulaşamayacakları bir gerçek. Sadece Ar-Ge elemanına değil teknik elemana da ihtiyaç duyuyoruz. Üniversitelerde mekatronik bölümünün açılması belli bir noktada iyi bir gelişme oldu ancak yeterli olduğunu düşünmüyorum. Firma olarak da ihtiyaç duyduğumuz alanda iş gücünü kendimiz yetiştiriyoruz. Sektörümüzdeki teknolojik gelişme hızı çok yüksek, birçok üniversite bu alanda çalışmalar yapıyor. Örneğin yapay zeka alanında bir dizi çalışma yapılıyor. Üniversite yönetimleri üzerine düşen görevi sağlamalı ve sahanın ihtiyacını görerek öğrencisinin donanımını arttırmalı. Derneğimiz bünyesinde oluşturduğumuz bir Akademik Kurulumuz var. Sektörün ihtiyaçları doğrultusunda nitelikli iş gücünü sağlayabilmek adına kurulumuz bünyesindeki üniversitelerden değerli hocalarımız ile ve bağlantılı olarak meslek liseleri ile daha aktif bir işbirliği ile destek ve katkı sağlamayı hedefliyoruz.
SUBCONTURKEY: Sektörünüze ve okuyucularımıza vermek istediğiniz mesajlar var mı?
Hasan Basri Kayakıran: Dünyamız büyük bir dönüşümden geçiyor. Bu dönüşüm sosyolojik ve toplumsal boyutuyla tüm insan yaşamını etkileyecek teknolojik bir dönüşüm. Dünyadaki gelişmişlik düzeyi yüksek ülkelerin öncülüğünde yaşanan bu dönüşüm farklı tanımlarla ifade ediliyor. Bu süreci biz Dijital Dönüşüm olarak daha anlamlı bir şekilde adlandırıyoruz. Ülkemizde birçok sektör bu dönüşümden nasibini alacak nitelikte. Zira KOBİ ağırlıklı ekonomimizin rekabette avantaj sağlamak adına başka bir çıkar yolu da bulunmuyor. Tüm bu süreçler bir amaç değil bir araç. Katma değerli üretim yaparak toplumun refah seviyesini yükseltmek gayesiyle çalışmalar yürütülüyor. Bu karmaşık yapının en önemli yapı taşlarından birini de otomasyon sektörü oluşturuyor. Otomasyon sektörü, sunduğu tüm ürün ve hizmetlerde özünde bir araç, sistemler çok akıllı, hızlı ve güvenilir. Dünyadaki gelişmeleri görüp ona göre reaksiyon göstermek gerekiyor. ENOSAD olarak sanayide Dijital Dönüşüme ağırlık veriyoruz. Bu nedenle WIN Fuarı’na ENOSAD olarak katılacağız. Dernek olarak sanayide Dijital Dönüşüm uygulamaları üzerine bir de kitap hazırlığı içerisindeyiz.
Sonuç olarak; günümüz dünyasında son derece büyük bir hızla yaşanan teknolojik gelişmelerin içinde yer alarak ülkemiz sanayini sektörümüzdeki uygulamalar ile daha da yukarılara taşımayı hedefliyoruz.