Endüstri 4.0’a Bir Adım Daha Yakınız
Kurumsallaşma sürecinde dijitalleşme ve Endüstri 4.0 gibi konularda firmalara yol gösterici bir misyon üstlenen yerli yazılım firması IAS, kendi veri tabanı IASDB’yi tanıtarak yeni yılı karşıladı.
2019 itibari ile IAS Satış ve Pazarlama Genel Müdürlüğü görevini üstlenen Ahmet Oturgan, IAS’nin kurumsal kaynak planlama çözümü olan caniasERP’deki son gelişmeleri ve yeni yıl hedeflerini “Kariyerim IAS ile başladı ve burada birlikte pek çok ilke imza attık. Yenilikçi vizyonunu kaybetmeden her geçen gün daha da güçlenerek yoluna devam eden IAS ailesine yeniden dahil olmaktan dolayı çok mutluyum. 2019 yılında IAS olarak Endüstri 4.0 konusundaki çalışmalarımıza devam edeceğiz. Gündemimizde kendi üretimimiz olan veri tabanımız IASDB var. IoT ve iş zekası konusundaki çalışmalarımıza bu yıl makine öğrenmesini de ekleyeceğiz. Ayrıca dünyadaki etkinliğimizi de arttırmayı planlıyoruz. 2019’un ilk çeyreğinde yeni ofisimizin duyurusunu yapacağız” sözleriyle anlattı.
Tekrar IAS ailesinin bir parçası olmak konusunda ne söylemek istersiniz...
Ahmet Oturgan: Her şeyden önce çok mutlu, heyecanlı ve enerji doluyum. Herkesin hayatında önemli kilometre taşları vardır. Benim hayatımdakilerin çoğu IAS’de geçti. Mezun olup iş hayatına başladığım şirket IAS. O gün duyduğum heyecanı bugün de hissediyorum. Yeni mezun pek çok genç gibi ben de dünya çapında işler yapma hayalleri kuruyordum. IAS bu hayalleri gerçekleştirebilmek için gerekli tüm vizyona sahipti. 1996 yılında o güne kadar Türkiye’de kimsenin yapmadığı bir işe giriştik. Kendi yazılım dilimizi üretmek için kolları sıvadık. Böylece TROIA Platformu projesi başladı. Yaklaşık altı ay sonra kaydettiğimiz ve gösterdiğimiz ilk diyaloğun heyecanı var içimde hala. O günlerde sadece 10-15 kişinin bildiği, kullandığı TROIA Platformu bugün dünyada binlerce kişiye ulaşmış durumda. 1998’de yine dünyada henüz kimsenin gerçekleştirmediği bir hayal daha kurduk; üç katmanlı mimarisi ile internet üzerinden çalışacak bir ERP hedefi ile caniasERP projesine başladık. 2001 yılına geldiğimizde caniasERP’nin ilk versiyonu, dünya üzerinde JAVA altyapısı ve inovatif mimarisi ile internet üzerinden çalışabilen ilk ERP yazılımı oldu. Teknoloji üretmek ülkemizde başlı başına zor bir iş ama bence daha zor olanı ürününüzü tanıtmak ve marka haline getirmekti. O güne kadar yaptıklarımızla gurur duyuyordum ama yeterince tanınmadığımızı düşünüyordum. IAS bu konuda da önümü açtı ve hiç tecrübem olmamasına rağmen bu büyük meydan okumada bana görev verdi! 2001 yılında Pazarlama ve Satış sorumluluğunu aldım. Sonraki yedi yıl, öncesinde olduğu gibi zorlu ve heyecan verici bir şekilde geçti. Her geçen yıl yaklaşık yüzde 40 büyüme ile IAS, sektörde adından söz ettiren inovatif, esnek mimarisi ve teknolojisi ile dikkat çeken bir marka haline geldi. 2008’de IAS’den ayrıldım. Ancak bu aileden hiç kopmadım. İki buçuk yıl kadar bir caniasERP müşterisinde proje yöneticiliği yaptım. Üç yıl kadar da aynı şirkette fabrika müdürlüğü görevini yürüttüm. Sonra beş yıl kadar İzmir’in büyük gruplarından birinde bilgi işlem müdürlüğü sorumluluğunu üstlendim. Böylece ERP alanında masanın neredeyse tüm pozisyonlarında yer aldım. IAS, ayrıldığım 2009 yılından bu yana ilk günkü vizyonundan hiçbir şey kaybetmedi. Sürekli öncü ve teknolojik projelere devam etti. Büyümesi de ivme kazandı. Bugün, dünya çapında 800'den fazla müşteri, 30 binden fazla kullanıcı ve 50’den fazla iş ortağıyla 31 ülkede 16 dilde hizmet veren yerli bir yazılım firmasıyız. Mücadele, heyecan ve meydan okuma dolu 29 yıla rağmen bence IAS için asıl hikaye yeni başlıyor. Teknolojik olarak yıllardır devler liginde olan IAS’nin artık büyüklük olarak da devler liginde olma zamanı geldi! İşte asıl bu yüzden, yuvaya dönerek bundan sonra tüm enerjimi ve bilgi birikimimi bu hayale ve hedefe odaklama imkânına kavuştuğum için mutluyum.
Milli Yazılımların Önemi Fark Edildi
2018 yılı IAS için nasıl geçti?
Ahmet Oturgan: Zorlayıcı bir yıl olmasına ve çevresel etmenlerdeki tüm olumsuzluklara rağmen IAS oldukça iyi bir yıl geçirmeyi başardı. 2018 yılında 55 yeni proje ve bin 500’ün üzerinde yeni kullanıcı artışı ile IAS böyle bir yılda hiç hız kesmeden yoluna devam etti.
Ekonomik dalgalanmalara rağmen satışlarda artış gözlemlendiğini düşünürsek, firmaların dijitalleşme konusunda bilinçlendiğini söyleyebilir miyiz?
Ahmet Oturgan: Bugünlerde çokça duyduğumuz Endüstri 4.0 ve dijitalleşme kavramlarının popülerliği ve firmaların bu kavramlar konusundaki bilinci, ERP yazılımlarına olan ilginin artmasında önemli bir etken. Bunun yanında milli yazılımların stratejik önemi konusunda son zamanlarda yaşanan farkındalık da bizim için önemli bir parametre. IAS tarihindeki tüm projeleri Türkiye’de ve Türk mühendisler ile gerçekleştirdi. Bugün ERP alanında en güçlü ve potansiyeli en yüksek yerli üreticilerden biri konumundayız. İşletim sistemi, güvenlik, Endüstri 4.0 ve ERP gibi özellikle bazı stratejik alanlarda yerli ve milli yazılımın önemini yıllardır dile getiriyoruz. Son yıllarda bu konuda yaşanan gelişmeler umut verici. Türkiye’de sağlıklı dijitalleşmenin ön şartı bence yerli ve milli teknolojilere ve araçlara sahip olmak.
IAS Yeni Bir İlke İmza Attı
IAS olarak dijital dönüşüm konusunda müşterilerinizi ve müşteri adaylarınızı desteklemek açısından ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz?
Ahmet Oturgan: Bizim en başından beri bir hedefimiz var; ERP kapsamında yapılabilecek ne varsa caniasERP içinde yapılmasını sağlamak ve dışarıda kalanlar için de dış sistemler ile yüksek entegrasyon becerisine sahip olmak. Geçen sene içinde iş zekası alanında çok önemli bir atılım yaptık ve caniasIQ platformumuzu duyurduk. Bu sayede ERP içerisinde iş zekası fonksiyonlarına en son teknolojiyle sahip olduk. En başında sahip olduğumuz bu vizyon, şüphesiz Endüstri 4.0 konusunda da geçerli. Uzun süredir AR-GE ekibimizin üzerine çalıştığı caniasERP IoT Gateway ve IoT Connector gibi yeni teknolojileri çok kısa süre önce müşterilerimizin kullanımına sunduk.
2019 yılında caniasERP’de ne gibi gelişmeler olacak? Neler planlanıyor?
Ahmet Oturgan: En önemli gelişlerden bir IASDB. TROIA Platformu ve caniasERP’de olduğu gibi yine bir ilke imza atıyoruz ve kendi veri tabanımızı müşterilerimize sunuyoruz bu yıl. Endüstri 4.0 ve dijitalleşme alanındaki yatırım ve çabalarımızda artarak devam edecek. IoT ve iş zekası alanındaki gelişmelere bu seneden itibaren makina öğrenmesini de eklemeyi planlıyoruz. Bu gelişmelerin yanı sıra dünyadaki etkinliğimizi artırmak üzere çok önemli girişimlerimiz de olacak. Bunlardan en yakını, Güney Kore ofisimizin açılışı. 2019 yılının ilk çeyreğinde ofisimizin açılışını gerçekleştirmek için tüm hazırlıklarımız sürüyor. 2019’un IAS için hedeflere ulaşma yolunda başarılı bir yıl olmasını diliyorum. IAS, bugün irice bir kartopu ve çığ olmak üzere tepeden aşağı ilerliyor. İnanıyor ve ümit ediyorum ki kısa süre içinde bu sıçramaya hep beraber şahit olacağız.
SPOT: 2019 itibari ile IAS Satış ve Pazarlama Genel Müdürlüğü görevini üstlenen Ahmet Oturgan, yeni yıl hedeflerini anlattı. IoT, iş zekası konularındaki gelişmelerin yanı sıra IAS’in kendi veri tabanı IASDB’yi ürettiğini duyuran Oturgan, “Gelecek için önemli bir adım daha attık” diyor.
17.04.2019