Endel, Beyaz Eşya Sektöründeki Başarısını Otomotiv ve Raylı Sistemlere de Taşıdı
Endel A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Burak Özaydemir, Endel’in 2018-2019 yılları değerlendirmesini yaparak, gelecek hedefleri hakkında da bilgiler verdi.
Endel Şirketler Grubu, Endüstriyel Ürünler Grubu ile beyaz eşya sektörü başta olmak üzere otomotiv ve raylı sistemler sektörlerine 5 işletmesi ve 2000 üzeri çalışanıyla hizmet veriyor.
SUBCONTURKEY: Endel’in kurumsal kimliğini kısaca okuyucularımıza hatırlatır mısınız?
Burak Özaydemir: Endel Şirketler Grubu olarak iki işkolunda üretim yapıyoruz. Endüstriyel Ürünler Grubumuz yardımcı sanayi faaliyetlerimizi kapsıyor ve Yapı Malzemeleri Grubumuz da kiremit ve çatı ürünleri sektöründe Kılıçoğlu ve Megaron markaları ile lider pozisyondadır. Endüstriyel Ürünler Grubu’muzda beyaz eşya sektörü başta olmak üzere otomotiv ve raylı sistemler sektörlerine 5 işletmemiz ve 2000 üzeri çalışanımızla ve IATF 16949 'a uygun yönetim sistemimiz ile kablo grupları, bulaşık makinesi sepetleri, buzdolabı kondanserleri ve boru kompleleri üretimleri yapıyoruz.
SUBCONTURKEY: 2018 yılı Endel için nasıl geçti? Üretim rakamları, ihracat rakamları açısından değerlendirir misiniz?
Burak Özaydemir: Bilindiği üzere sektörümüzde beyaz eşya iç satışları ÖTV teşvikinin frenleyici etkisine rağmen 2018'de iç piyasada %17 daralarak 6.2 milyon adet olurken, ihracat tarafında ise %6 artış göstererek toplamda 25.1 milyon adet üretimle 2017 yılı ile aynı mertebelerde olmuştur.
Endel Grup Şirketleri olarak bizlerde sektöre paralel şekilde konumumuzu koruduk ancak kapasite artırma yönünde yatırımlarımıza da ara vermeden devam ettik. Ankara ve Manisa işletmelerimize ek bina yatırımları, Gebze ve Eskisehir işletmelerimize ise ek makina, ekipman yatırımlarımız ile büyümemiz hedefimize uygun şekilde sürmüştür.
Grup firmamız KABEL 2018 yılında gerçekleştirdiği ihracat ile Elektrik ve Elektronik İhracatçıları Birliğinin İhracat Onur Listesinde yer aldı.
SUBCONTURKEy: 2019 yılının ilk 5 ayı bir önceki seneye göre nasıl? Yılsonu nasıl bir ivme bekliyor musunuz?
Burak Özaydemir: 2019 yılında da iç piyasadaki daralmanın devam etmesi bekleniyor ve 2019 ilk dört ayının verileri de ÖTV indiriminin devam etmesine rağmen %8 küçülmeyi bizlere gösteriyor. Ancak üreticilerin direkt ihracatlarının artış etkisi ile üretim adetleri 2018 seviyelerinde sürmektedir. Grubumuzun kazandığı yeni proje ve kapasite artışları ile üretimdeki hacmindeki büyüme sürmektedir.
SUBCONTURKEY: Endel’in yurt dışında yatırım planları var mı?
Burak Özaydemir: Endel Şirketler Grubu olarak global müşterilerimizin de bize olan güveni ve yakınlık talepleri doğrultusunda yurtdışı yatırım incelemelerimiz geçmişte oldu, bugün de sürmektedir. Burada önemli olan fizibilite çalışmalarının sonuçlarının olumlu olmasıdır. Mevcut konjektür içinde Türkiye'nin ihracat rekabetçiliğinin yüksek olması nedeni ile odağımızı Türkiye'deki büyüme yatırımlarına verdik. Ancak hem yurtiçinde hem de yurtdışında önümüze fırsat çıkması halinde değerlendirmeyi ve yeni yatırımlar yapmayı planlamaktayız.
SUBCONTURKEY: Dijitalleşme ve Endüstri 4.0 konularındaki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Burak Özaydemir: Beyaz eşya sektörü, Türkiye'nin Sanayi 4.0 konusunda öncü ve örnek sektörlerinden, özellikle Ana Üreticilerde Dijitalleşme ve Endüstri 4.0 konularında ciddi çalışmalar var ve bunlardan yan sanayi firmalarının gerek yönelim gerek izlenim olarak yararlanmasını çok önemsiyoruz. BEYSAD'ın ortak bir platform olarak yardımcı sanayiler için çalışmaları var bizde şirket olarak bu çalışmalara dahil olduk. Kendi içimizde dijitalizasyon anlamında önceliği verilerimizin kalitesinin artırılması ve verilerin analizinin derinleştirilmesi yönünde belirleyerek 2019 stratejilerimizin içinde öncelikli olarak konumladık. Bu kapsamda Endel Grup dijitalleşme adımlarına üretim teknolojilerini kullanarak başlamıştır. Kişisel bilgisayar sistemlerinin gelişimi ile de 90’lı yıllarda ticari yazılımların kullanımına geçilmesi ile devam etmiştir. 2003 yılında ERP projesini tamamlayarak geliştirilmeye açık bir omurga oluşturulmuştur. Bu sayede dikey ve yatay entegrasyon alt yapısı sağlanmıştır. Üretim yönetim süreçlerinin entegrasyonu için de 2011 yılında MES çalışması ile üretim verilerinin toplanması, raporlanması tamamlanmış, IoT, iş zekası ve büyük veri analizi gibi projelerle çalışmalara devam edilmektedir. Ürün geliştirme ve üretim makinelerinin tasarım ve geliştirilmesinde katı modelleme, 3d ve sanal gerçeklik VR uygulamaları kullanılmaktadır. Sunucuların sanallaştırılması ile sistem alt yapısının yönetilebilirliği arttırılmıştır. Bazı uygulamaların bulut ortamına taşınarak olası bir geçiş için de pilot uygulamalar tamamlanmıştır.
SUBCONTURKEY: Ar-Ge çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Burak Özaydemir: Endel olarak özellikle özel makine üretimleri ve test sistemleri geliştirme konusunda yetkinliklerimiz bulunmaktadır. Bu anlamda kondanser ve sepet üretim makinelerimizin önemli bölümünün tasarım ve üretimini kendi ekiplerimiz katı model tasarım yazılımları desteği ile gerçekleştirmiştir. Artık ürünün üretimi kadar öne çıkan test sistemlerinde ise müşteri ve ürüne özel farklı test yapılarının tasarımı ve entegrasyonunu gerçekleştiriyoruz.
SUBCONTURKEY: Endel’in 2023 yılı hedefi nedir?
Burak Özaydemir: 2018 yılı iç pazar küçülmesi ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar bizlere ihracat yapmanın ne kadar önemli olduğunu birkez daha göstermiş oldu. 2023 yılı hedefimizde ihracat payımızı arttırmak ve global firmalara değer yaratarak birlikte büyüyen yardımcı sanayi misyonumuzu devam ettirmektir. Beyaz eşya sektörünün yanı sıra raylı sistemler ve otomotiv sektörlerinde de uzun dönemli yeni kazanılmış projelerimiz var. Bu projelerimizide sorunsuz bir şekilde devreye alarak otomotiv sektöründe de ihracatımızı büyütmeyi hedeflemekteyiz.