Emniyet - Güvenlik Semineri Yapıldı
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ile Uluslararası Demiryolları Birliği’nin (UIC) işbirliğiyle düzenlenen “Emniyet-Güvenlik Semineri” Ankara’da yapıldı.
TCDD Genel Müdür Yardımcısı İsa Apaydın, seminerin açılışında, Marmaray, Bakü-Tiflis-Kars, demiryolu geçişi de olan 3. Boğaz Köprüsü projelerinin tamamlanmasıyla makro anlamda bölgede ve kıtalar arasında demiryolu entegrasyonunun sağlanacağını söyledi. Apaydın, “Bu büyük projelerle oluşturulan batı-doğu yüksek hızlı tren, batı-güney hızlı ve yüksek hızlı tren koridorlarıyla Orta Doğu, Avrupa’ya bağlanacak” diye konuştu.
İstanbul-Eskişehir yüksek hızlı tren hattının yapımının tamamlandığını, test ve sertifikasyon çalışmalarının ardından işletmeye açılacağını belirten Apaydın, 2023’e kadar 3 bin 500 kilometre yüksek hızlı, 8 bin 500 kilometre hızlı ve bin kilometre konvansiyonel yeni demiryolunun yapılarak işletmeye açılmasının hedefleri arasında bulunduğunu kaydetti.
Apaydın, TCDD ‘nin emniyetle ilgili çalışmaları hakkında bilgi vererek, “İki gün sürecek Emniyet-Güvenlik Semineri’nin özellikle emniyet ve güvenlik kavramlarının kesiştiği ve ayrıldığı noktaların kesin hatlarıyla ortaya konması ve bu konuda politikalar ve stratejiler belirlenmesi açısından katkı sağlamasını bekliyoruz” dedi.
UIC İletişim Bölümü Müdürü Paul Veron da; demiryollarının Ortadoğu bölgesinde bir dinamizm içerisinde olduğunu, Türkiye’nin Orta Doğu’daki bu çalışmalara vizyon oluşturduğunu, önderlik ettiğini, yüksek hızlı tren projeleri, geleneksel hatların yenilenmesi, sanayin geliştirilmesi başta olmak üzere başarılı çalışmalara imza atıldığını, UIC Ortadoğu Sorumlusu TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’ın bunda çok büyük katkılarının olduğunu ifade etti. Veron, Orta Doğu’da demiryollarında büyük bir potansiyel olduğunu ve seminerde demiryollarının altyapısı ve güvenliğini konuşacaklarını söyledi.
UIC Yolcu Bölümü Müdürü Ignacio Barron De Angoiti ise sürdürebilir ve güvenli demiryolları için Birlik üyesi ülkelerin işbirliği yapması gerektiğini söyledi.
Türkiye’de gerek yüksek hızlı, gerek konvansiyonel demiryolu alanında yaşanan gelişmeler sonucunda ortaya çıkan güvenlik ve emniyete yönelik ihtiyaçlar dikkate alınarak planlanan seminerde, kapsayıcı koruma (emniyet, güvenlik, tüm tehlikeler, kriz yönetimi sırasında uyum), altyapı (sinyalizasyon, tüneller), yolcu trafiği ve istasyonlar ile yük taşımacılığının emniyet ve güvenliği ele alınıyor.
Demiryolları kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştiren UIC’nin 5 kıtadan yaklaşık 200 üyesi bulunuyor. TCDD’nin de 1928’den bu yana üyesi olduğu Birlik, son yıllarda hızlı tren, demiryollarının güvenliği ve e-ticareti konularında çalışma yapıyor.
Haberin Kaynağı : Railway Turkey
03.06.2014