Elektrik Elektronik Sektörü İhracat Pazarlarını Geliştiriyor
Kazakistan ve Azerbaycan’daki altyapı ve enerji yatırımlarına talipler!
Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET), elektrik ve elektronik sektöründe faaliyet gösteren 19 firmanın katıldığı heyet ile Kazakistan ve Azerbaycan’da önemli görüşmeler gerçekleştirdi. Türk yatırımlarının ağırlıklı olduğu her iki ülkede yeni işbirliklerinin temelini atacak görüşmeler; enerji, altyapı ve telekomünikasyon alanında ağırlık kazandı. Bilgi teknolojileri konusunda Kazak ve Azeri şirketleri ile Türk şirketleri arasında ortak projeler geliştirilmesi de gündeme geldi.
Elektrik, elektronik, kablo ve bilgi teknolojileri alanında faaliyet gösteren 19 firmadan 25 temsilcinin yer aldığı TET ticaret heyetindeki görüşmeler, Azerbaycan ve Kazakistan ile Türkiye arasındaki tarihi ve kültürel yakınlığın da etkisiyle sıcak bir ortamda gerçekleşti.
Türk firmalarının yabancı olmadığı her iki ülkede de Türk yatırımları önemli bir seviyeye ulaşmış durumda. TET sektörel ticaret heyetinin ilk durağı olan Kazakistan ile Türkiye arasındaki 4 milyar dolarlık ticaret hacminin 20 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Kazakistan, 2050 vizyonuyla salt enerji ihracatçısı bir ülke olmaktan çıkıp güçlü bir sanayi ve gelişmiş teknolojiye sahip olmayı hedefliyor. Türk elektrik ve elektronik firmaları, Kazakistan hükümetinin öncelikli yatırım alanları olarak belirlediği alt yapı ve enerji yatırımları, enerji hatları ile telekomünikasyon ağlarının yapılanmasından pay almak istiyor.
TET ile ihracatlarını artırmak üzere yola çıkan Türk elektrik ve elektronik firmaları Almatı’da gerçekleşen ikili görüşmelere 61 Kazak firması katıldı. Kazak Telecom, Almatı Energy Company (AJK), Kazakhstan Electricity Grid Operating Company (KEGOC) gibi ülkenin yatırım kararlarında söz sahibi kamu kuruluşları da görüşmelere katıldı. Ayrıca heyet firmaları ile Almatı Energy Company ziyaret edildi.
TET ticaret heyetinin Kazakistan’dan sonraki ikinci durağı olan Azerbaycan’da altyapı yatırımları hızla devam ediyor. Başkent Bakü, 2015 yılında ilk kez düzenlenecek olan Avrupa Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Diğer taraftan 20 bin kilometrelik fiber optik kablo alt yatırımı gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bu aynı zamanda Türk kablo üreticileri için önemli bir fırsat anlamına geliyor.
Bakü’de gerçekleşen ikili görüşmelere 70 Azeri firması katıldı. Azerbaycan’ın en büyük elektrik üreticisi olan Azerenerji ile SOCAR gibi kamu kuruluşları da görüşmelere katılırken, heyetin son günü Azerenerji şirketine bir ziyaret gerçekleştirildi.
Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, Kazakistan ve Azerbaycan ile Türkiye arasındaki kültürel yakınlık ve benzerliğin ekonomik alana da yansıdığını belirterek, Kazak ve Azeri firmalarının Türk firmaları ile çalışmaya öncelik vereceklerini ifade ettiklerini söyledi. Ebiçlioğlu, düzenledikleri ticaret heyetinin yeni işbirliği olanaklarını artıracağına inandıklarını dile getirdiği açıklamasında şunları söyledi: “Heyette yer alan sektör firmalarımızın her iki ülke pazarında tanınması için önemli bir adım attık. Ayrıca gerek Kazakistan gerekse Azerbaycan’da ülkenin önemli karar vericileri ve kamu kuruluşları ile görüşmeler gerçekleştirdik. Böylece önümüzdeki yıllarda bölgede faaliyete geçirilmesi planlanan projeler ve Türk firmalarının olası rolü hakkında bilgiler aldık. İşbirliğimiz sadece Kazakistan ve Azerbaycan ile sınırlı kalmayıp Rusça konuşan ülkelerin de katılımıyla daha büyük bir boyuta ulaşabilir. Kazak ve Azeri firmalarla Türk firmaları bölgesel anlamda ortak hareket ederek çok önemli fırsatları yakalayabilirler.”
Haberin Kaynağı : İlyada İletişim
18.11.2014