Elcab Kablo, Güney Afrika’da Fabrika Kurdu
Fabrika kurmak suretiyle Güney Afrika’da yatırım yapana ve 2018 yılının ilk çeyreğinde üretime başlayacak olan Elcab, bu yatırımla beraber 2018 yılı büyüme hedefini % 60 olarak belirledi. Elcab Kablo Yönetim Kurulu Başkanı Nejdet Tıskaoğlu, bu yatırımın Elcab’ı kurulduğu gün belirlenmiş olan hedeflerine bir adım daha yaklaştırdığını belirterek sektöründe lider global bir firma olmak için çalıştıklarını söyledi.
SUBCONTURKEY: Elcab Kablo’nun kurumsal kimliği hakkında bilgi verir misiniz?
Nejdet Tıskaoğlu: Elcab Kablo, 2 ortaklı olarak 1999 yılında kuruldu. 125 metrekarelik bir binada 2 kişilik ekibimizle beyaz eşya sektörüne kablo grubu üretimi yaparak faaliyete geçtik. Hedeflerimiz vardı ve bu hedeflerine ulaşmak için büyümeye başladık. Bu hedefler sektörde lider olmak ve Avrupa’da bir marka değeri oluşturmaktı. Bu hedeflere ulaşmak için öncelikle gerekli tüm kalite belgelerini almak için çalışmalara başladık. Elcab olarak, silikon kablo ve fırın kapı contası üretimi yaparken daha rekabetçi olabilmek için Türkiye’de o dönemde sadece bir firmanın ürettiği cam elyaf kablo üretimine başladık. Ürün gamımızı genişletince ihracatımızda da artış oldu. 2008 yılında kendi fabrika binamızı yaptırarak, 2009 yılından itibaren faaliyetimize Arnavutköy fabrikamızda devam ettik. Fabrikamız 5500 metrekare kapalı alana sahip olup bugün itibariyle 170 çalışanımızla mevcudiyetimizi idame ettirmekteyiz. Üretilen ürünleri hem iç piyasa hem de yurtdışında bulunan müşterilerine tedarik eden Elcab Kablo, üretiminin % 40’ını ihraç etmektedir. İç pazarda ise en büyük müşterimiz Arçelik olup Arçelik’in yanı sıra diğer beyaz eşya firmalarına da ürün vermekteyiz.
Ürünlerimiz Alman kalite belgesi olan VDE sertifikasına sahip olup söz konusu belgelendirme kuruluşunun belirlemiş olduğu kalite standartlarına göre üretim yapmaktayız. Kalite konusunda son derece iddialı olup ürünlerimizi özellikle Avrupa ve Güney Amerika kıtalarında bulunan ülkeler yoğunlukta olmak üzere dünyanın 43 ülkesine ihraç etmekteyiz.
Beyaz eşya pişirici grubunda görünmeyen alanda bulunan silikon kablo grupları ile görünür alanda bulunan fırın kapı contaları bulunmakta olup uzman kadromuzla bu iki ürünün üretimini yüksek kalite standartlarında gerçekleştirmekteyiz. Bu iki ürün tipinin yanı sıra beyaz eşya sektörü için ürün gamımızda tamamlayıcı ürün olarak yer alması açısından başlatmış olduğumuz fişli kablo üretimimiz de bulunmakta olup ana uzmanlık alanımızın silikon kablo, silikon kablo grubu ile silikon fırın kapı contaları olduğunu belirterek bu nedenle fişli kablo hususunda çok iddialı olmadığımızı söyleyebiliriz ki silikon bazlı ürünler hususunda Türkiye’de bulunan uzmanlaşmış 3 firmadan biriyiz.
Elcab, 2017 Yılında % 25 Büyüme Sağladı
SUBCONTURKEY: 2017 yılı nasıl geçti? 2018 yılı hedefleriniz nelerdir? Yatırım planlarınız var mı?
Nejdet Tıskaoğlu: Genel anlamda zorlu bir yıl olsa da % 25’lik bir büyüme sağlayan ve belirlediği hedeflerine ulaşan Elcab için 2017 senesi oldukça başarılı bir yıl oldu. 10 milyon Euro’luk ciromuzla bu anlamda da hedeflediğimiz rakamlara ulaştık, beyaz eşya sektöründe çalıştığımız A grubunda bulunan müşterilerimizdeki pasta payımızı her geçen gün artıran bir yapıya sahip olduk ve hem cirosal hem de hacimsel anlamda büyüme kaydettik.
Elcab, Güney Afrika’da Fabrika Kurdu
2018 yılında % 60’lık bir büyüme hedefliyoruz. Hem iç pazardaki payımızı arttırarak hem de yurt dışında yaptığımız yatırımla bu hedefi yakalamak istiyoruz. 2018 yılının ilk çeyreğinde Güney Afrika’daki yatırımımızı fabrikamızı açarak şu an Türkiye’deki fabrikamızda ürettiğimiz bütün ürünleri orda da üretmeye başlayarak faaliyete geçireceğiz. Yatırımın büyük kısmını tamamladık. 5500 metrekare kapalı alanı olan bir fabrika kurduk. 1,5 milyon dolarlık bir yatırımla başlayacağız ama adım adım makine yatırımlarımız devam ettireceğiz. Halen Türkiey fabrikamızda çalışan 6-7 kişiden oluşan teknik bir ekip üretim prosesini Güney Afrika’da istihdam edilecek olan yerli personele öğretmek amacıyla bir süreliğine Güney Afrika’daki fabrikamızda görev alacak. İlk olarak 60 kişilik bir ekip ile üretime başlayacağız. İlerleyen zamanlarda ise bu sayıyı 150’ye çıkarmayı planlıyoruz.
Defy, 500.000 adetlik yıllık pişirici üretimi ile Güney Afrika’nın en büyük firmalarından birisi konumundadır. Güney Afrika, çok büyük, bakir ancak güvenlik zafiyeti, insanların çalışma disiplini açısından bizim alışkın olduğumuz mantaliteden farklı olarak ağırkanlı ve pratik olmayışı gibi çeşitli sebepler açısından zor bir pazar. Ancak bugün itibariyle söz konusu ülkede silikon kablo üretimi yapan bir firma bulunmayıp bunu gerçekleştirecek olan ilk firma biz olacağımız için bu açıdan son derece avantajlı bir konumdayız. Fabrikamızı faaliyet geçirdiğimiz ilk yıl boyunca ürünlerimizi sadece Arçelik’e tedarik edip sonraki yıllarda ise hem ülkede bulunan diğer firmalara ürünlerimizi satıp hem de ihracat yapmayı hedefliyoruz. BEYSAD üyesi olarak beyaz eşya yan sanayinde bulunup Güney Afrika’ya yatırım yapan ilk firma olarak soğutucu gruplarına da ürün tedarikinde bulunacağız ve bunun haklı gururunu yaşıyoruz.
SUBCONTURKEY: 2018 yılında katılacağınız fuarlar olacak mı?
Nejdet Tıskaoğlu: Elcab olarak fuar ve yurtdışı seyahatlerini son derece önemsiyoruz ve vermiş olduğumuz bu önemin gösterge ve meyvesi olarak da bugün 40’ın üzerinde ülkeye ihracat yapmaktayız. Özellikle her yıl 2 ayrı faz olarak Çin’in Guangzhou bölgesinde düzenlenen Canton Fuarı’nın çok önemli bir noktada olduğunun bilincinde olduğumuz için 2018 yılında katılmayı planladığımız fuarlar listesinde en başta bu fuarın olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra yurt içinde ise Haziran ayında düzenlenecek olan ve sektör için çok önemli olduğunu ve ülkemiz için bir marka değeri oluşturduğunu düşündüğüm HEFI Fuarı’na katılmayı planlıyoruz. Almanya örneği alırsak bu ülkenin fuar hususunda ne kadar başarılı olup bu alanda ne kadar büyük bir ticari kazanım elde ettiğini görebiliriz. Türkiye olarak güzel bir fuar düzenleyerek hem ülke ekonomisine hem de beyaz eşya sektörünün gelişimine katkı sağlamış oluruz. Fuar hususuna bu açıdan bakmak ve sektör açısından önemini kavramak gerekiyor.
SUBCONTURKEY: Kablo sektöründe riskler var mı? Firma olarak bu riskler için neler tür önlemler alıyorsunuz?
Nejdet Tıskaoğlu: Türkiye üzerinde son 1 yıldır hem ithalat hem de ihracat alanında rekabet gücümüzü azaltan görünmeyen bir baskı var. Özellikle silikon kabloda son 5 ay içerisinde çok ciddi dalgalanmalar söz konusu oldu. Hem hammadde tedariki hem de fiyatlarla ilgili sorunlar var. Son 5-6 ay içerisinde silikon fiyatı % 100 arttı. Bu da bizi etkiliyor ve yurt dışındaki rekabet gücümüzü azaltıyor. Yurt içinde de bu fiyatları müşterilerimize uygulamak zorunda kaldığımız için beyaz eşya sektörüne yansımış oldu. Genel olarak ülkeye ithalat baskısı ile ilgili görünmeyen ama ciddi bir baskı var.
SUBCONTURKEY: Beyaz eşya sektörünün geleceği ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Nejdet Tıskaoğlu: Yıllar önce beyaz eşya ana ve yan sanayi söz konusu olduğunda üretim üssü İtalya idi. Ancak zamanla ciddi bir eksen kayması yaşanarak Türkiye beyaz eşya ana ve yan sanayide lider konuma geçti. Ancak ben orta vadede bunun bir risk olduğunu görüyorum. Zira şu an yine bir eksen kayması yaşanıp liderliğin başka bir ülkeye geçip farklı lokasyonlara doğru yol alacağını düşünüyorum. Bunu orta vadede daha net anlayacağız. Pastayı kaybetmeden doğru hamleler yapabiliyor olmamız lazım. İtalya’nın yaptığı ve beyaz eşya ana ve yan sanayide sahip olduğu lider konumunu kaybetmesine neden olan hataları bizim yapmamız gerekiyor. Beyaz eşya sektörü Türkiye’de lokomotif bir sektör, iyi gidiyor ama orta vadede doğru hamleleri yapmaksak sıkıntı yaşarız. Lider konumumuzu devam ettirmemiz gerekiyor. İran, Mısır, Kuzey Afrika’daki Cezayir ve Tunus ile Romanya, Polonya gibi ülkelerde beyaz eşya sektörü gelişiyor. Çok doğru stratejiler ve doğru hamleler ile beyaz eşyadaki liderliğimize devam etmeliyiz.
Türkiye üzerinde çok sert bir baskı var. Bu baskıdan doğru işler yaparak, doğru hamlelerle ülkemizi farklı noktalara getirebiliriz. Elcab olarak geçen sene bu baskılara rağmen doğru hamleler yaparak büyümeye devam ettik ve ülke olarak da firmaların karlarını Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına yatırması suretiyle, doğru hamlelerle büyümeye devam edebileceğimizi düşünüyorum.
2018 yılının tüm dünyaya barış getirmesini temenni ediyorum. Hepimiz huzur içinde yaşayalım; savaşsız ve barış içerisinde geçireceğimiz bir yıl olmasını temenni ediyorum.
05.03.2018