Ege Üniversitesi Ege MYO Plastik Bölümü’nde Plastik Teknikerleri Sektörde Yetişiyor
İmalat sanayiinin en önemli sorunlarından olan yetişmiş insan gücüne yönelik ilgi her geçen gün artarken,
plastik sektörü açısından Türkiye’nin en deneyimli eğitim kurumlarından biri olan Ege Üniversitesi Ege
Meslek Yüksek Okulu (EMYO) Lastik ve Plastik Teknolojisi programı çalışmalarını sektör ile birlikte güçlendirdi.
EGE Meslek Yüksek Okulu (EMYO) Lastik ve Plastik Teknolojisi Program Koordinatörü Doç. Dr. Sami SAYER PLASFEDDERGİ için yaptığı değerlendirmede, mesleki eğitimde sektör kuruluşları ile işbirliğinin önemli olduğunu, EGEPLASDER gibi sektörde faaliyet gösteren sivil toplam örgütü ve şirketlerle işbirliği içinde faaliyetlerini geliştirdiklerini vurguladı. Plastik sektöründe mevcut durumda mesleki eğitim kurumlarının ihtiyaçlar doğrultusunda gelişmesinin tam olarak sağlanamadığını belirten Sayer, sektörde hala usta-çırak ilişkisi ile işgücünün yetiştirildiğini belirtti.
EMYO’nun üniversite bünyesindeki yedi meslek yüksek okulundan biri olduğunu ve 1984 yılında eğitime başladığını belirten Sayer, 1989 yılında Dünya Bankasının II. Endüstriyel Eğitim Projesi kapsamına dâhil olmasıyla hızlı bir gelişim dönemine girdiğini ve Türkiye’nin önde gelen kuruluşlarının da desteğiyle altyapısını güçlendirdiğini ve 35 programda 7170 öğrenciye ulaştığını kaydetti.
Lastik ve Plastik Teknolojisi Programı
Dünya ölçeğinde 700 milyar Avro katma değere ulaşan ve 60 milyon çalışanın bulunduğu plastik sektörünün, en önemli sanayi
kollarından biri olduğunu hatırlatan EMYO Lastik ve Plastik Teknolojisi Program Koordinatörü Doç. Dr. Sami SAYER, Türkiye’de de önemli sanayi kollarından biri olduğunu vurguladı.
Sektörün yetişmiş eleman ihtiyacının sürdüğünü belirten Sayer, sektördeki gelişmeye paralel eğitim gelişmesinin sağlanamadığını, usta - çırak ilişkisi ile eğitimin hala ağırlıkta olduğunu vurguladı. Türkiye’de, 5 lise, 6 yüksek okul ve 3 üniversitede plastik-polimer sanayiine yönelik eğitim yürütüldüğünü kaydeden Sayer, bunlar arasında EMYO’nun 2004 yılında İzmir ve Manisa bölgesindeki 32 kuruluş ile birlikte kurdukları Danışma Kurulu’yla dikkat çektiğini vurgulayarak şunları kaydetti;
“Bu kurul plastik programındaki ders içeriklerinin sektörün beklentilerine uygun olacak şekilde değiştirilmesine, bölümün alt yapısının güçlendirilmesine, teknik gezi ve seminer organizasyonları gerçekleşmesine destek vererek üniversite – sanayi işbirliğinin güçlenmesine katkı sağlamıştır. Bölgemizde EGEPLASDER gibi güçlü bir meslek örgütünün bulunması, Lastik ve Plastik Teknolojisi Programı’nda yaşadığımız birçok sorunu birlikte çözmemize katkı sağlamaktadır.”
EMYO Plastik Teknolojisi Programında örgün ve ikinci öğretimde toplam 212 öğrencinin eğitimine devam edildiğini belirten Sayer, öğrencilerin çoğunluğunun meslek liselerinin plastik ve kimya bölümlerinden gelenlerden oluştuğunu belirtti. Sektörün desteğiyle oluşturulan makine ve ekipmanlarla temel uygulamaların eğitiminin verildiğini, bir adet laboratuvar tipi fi lm ekstrüder ve bir adet enjeksiyon makinesi ile çalıştıklarını kaydeden Sayer, İzmir OSB tarafından hibe edilen numune kabı kalıbı ile üretim yaptıklarını ve Ege Üniversitesi Hastanesi’nde kullanıldığını anlattı. Sayer, ürün ve üretim çeşitliliğini artırmak için sektörün katkılarına açık olduklarını vurguladı. Bologna süreci kapsamında öğrencilere 120 AKTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi) kredilik eğitim verildiğini belirten Sayer, “Öğrencilerimiz almış oldukları iki yıllık eğitim sonrasında, standart plastik malzemeleri tanıma, malzemelerin yoğunluk tayini ve MFI testini yapabilme, enjeksiyon ve fi lm üretimini devreye alma ve bunlarda oluşan üretim hatalarını yorumlama becerisini kazanmaktadır.
Akademik olarak farklı termoplastiklerin sıcak plaka kaynağı ile ilgili araştırmalarımız ise devam etmektedir” bilgisini aktardı.
Haberin Kaynağı : PLASFED DERGİSİ
14.01.2014