ECOSTAR FUSE Yüksek Hızlı Yakıcı ile Proseslerde Kusursuz Deneyim
Ecostar, Türkiye’nin lider brülör markası olarak monoblok (domestik) ve duoblok (endüstriyel) olmak üzere iki ana yakıcı grubunda uzmanlaşmıştır.
ECOSTAR FUSE Yüksek Hızlı Yakıcı ile Proseslerde Kusursuz Deneyim
Çağrı Bezmez, Ürün Mühendisi
Ecostar, Türkiye’nin lider brülör markası olarak monoblok (domestik) ve duoblok (endüstriyel) olmak üzere iki ana yakıcı grubunda uzmanlaşmıştır. Brülör grubunda ülkemizin en çeşitli ve en geniş kapasite aralığındaki ürün grubuna sahip Ecostar’ın, ürettiği yakıcı sistemler arasında sıvı, gaz ve çift yakıtlı ürünler ile farklı yakıt türleri için özel yakıcılar da bulunmaktadır. Çevreye ve enerji dönüşümüne odaklı yaklaşımımızla düşük NOx ve CO salınımlı brülör serileri de ürün gamına katılmış ve bu ürünlere yatırımlarımız kesintisiz devam ettirilmektedir.
Brülörlerimiz; sunmuş olduğu geniş güç kapasitesi ve yüksek yanma verimi sayesinde, başta endüstriyel fırınlar olmak üzere; sanayi kazanları, sıcak hava jeneratörleri, dönel kurutucular, akışkan yataklı ve ızgaralı kazanlarda start-up uygulamalarında kullanılabilmektedir. Bu sayede; ısıl işlem sanayi, ergitme potaları, metal endüstrisi, çimento tesisleri, asfalt plentleri, kağıt fabrikaları, şeker fabrikaları, seramik, tekstil, gıda, toprak, kimya, gübre, biokütle enerji santralleri, termik santraller gibi sanayinin neredeyse her dalında boy göstermektedir.
Özellikle endüstriyel fırınlarda kullanılmak için, üzerinde Ar-Ge ekibimiz tarafından yoğun şekilde çalışılarak FUSE serisi geliştirildi. FUSE yakıcılarımız; üstün teknik özellikleri ve ergonomik dizaynı sayesinde proseslerde doğru ürünle kusursuz deneyim sunuyor.
FUSE yakıcılarımız, sahip olduğu alev hızı değerlerinden ötürü kullanıcılar arasında yüksek hızlı bek olarak anılmaktadır. Endüstride kabul gören alev hızı standartları aşağıdaki gibidir;
-Düşük Hızlı Yakıcılar (10-50 m/sn)
-Orta Hızlı Yakıcılar (50-90 m/sn)
-Yüksek Hızlı Yakıcılar (90-150 m/sn)
-Therm-Jet Yakıcılar (150 m/sn ve üstü)
Brülörlerdeki alev hızı değerlerinin gruplandırılması ile ilgili bilimsel yayın 2020 yılında firmamız tarafından 3. Uluslararası Mühendislik ve Teknoloji Yönetimi Kongresi’nde yayınlanmış ve “Yüksek Alev Hızlarına Sahip Endüstriyel Yakıcılarda Yanma Sonucu Oluşan Emisyonların Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği Analizleri İle İncelenmesi” makalesi ile bu konuda öncü olunmuştur.
FUSE yakıcılarımız, yüksek hızlı (HI serisi) modeli ve ultra yüksek hızlı (UL serisi) modeli ile geniş bir alev hızı skalasında kullanım imkanına sahiptir. FUSE yakıcılarımızın alev hızı değerleri; λ=1.17,1350°C sıcaklık, 0 atm basınç standartları baz alındığında +150 m/sn hızına ulaşabilmektedir. Bu yüksek yanma gazı çıkış debisi;
-Fırın içinde homojen bir sıcaklık dağılımını
-Daha kısa sürede proses sıcaklığına ulaşılmasını
-Daha iyi ürün kalitesi elde edilmesini
-Sistemin verimliliğinin artmasını sağlamaktadır.
Bu tarz yüksek alev hızı değerleri başta;
-Metale dönük ısıl işlemlerde (demir ve demir dışı metaller)
-Seramik endüstrisindeki fırınlarda
-Cam endüstrisindeki ergitme fırınlarında
-Termik hava çıkış temizlik sistemleri (ikincil yakma)
-Refrakter kurutma uygulamalarında
Özel kurutma uygulamalarında olmak üzere diğer tüm yüksek sıcaklık ve alev stabilitesi gerektiren proseslerde başarı ile kullanılmaktadır.
Standart beklere göre prosese en temel katkısı ve artısı alevin fiziksel yapısından dolayıdır. Ürün üzerinde kalan soğuk noktalar verimi düşüreceği için her bölgeye ısının ulaşmasını sağlamak adına alev hızını arttırmak ve bu vesileyle en kısa sürede homojen ısı dağılımı sağlamak gerekmektedir. Örneğin, standart bekler alev borusuna yakın ve geniş/küresel şekilde alev üretirken, FUSE serimiz; ince, uzun ve kararlı bir alev ürettiğinden ısıl işlemin kalitesini arttırmaktadır. Fırın daha kısa sürede arzu edilen sıcaklığa ulaşırken, fırın içi ısı dağılımı da daha iyi olduğundan işlem gören malzemelerin kalitesine de doğrudan etki etmektedir.
FUSE yakıcılarımız, Ar-Ge ekibimiz tarafından tasarlanan özgün ve özel türbülatörü sayesinde yüksek kalitede yanma ve karışım performansı sağlamaktadır. Ön karışım bölgeleri ve söz konusu patentli türbülatörü sayesinde düşük NOx ve CO salınım değerlerinden dolayı verimli çalışmasının yanı sıra kullanıcılara bir o kadar da çevreci ve doğa dostu bir çözüm sunmaktadır.
Uygulamaya yönelik sıcaklık dayanımları baz alınarak SS/SC/RR/RS şeklinde dört farklı başlıkla FUSE yakıcıları üretilmektedir.
Aşağıdaki değerler fırın içi sıcaklığı göz önünde bulundurularak paylaşılmıştır. Başlıkların malzeme dayanım sıcaklıkları yaklaşık 30°C ila 50°C daha fazladır, fakat malzeme dayanım sınırlarının tamamen zorlanması, başlık kullanım ömrünü azaltacağından tavsiye edilen kullanım limitleri aşağıdaki gibidir;
-SS başlık kullanımında maksimum sıcaklık 1100°C (paslanmaz çelik - silindirik dizayn)
-SC başlık kullanımında maksimum sıcaklık 1350°C (silisyum karbür - silindirik dizayn)
-RR başlık kullanımında maksimum sıcaklık 1650°C (refrakter - silindirik dizayn)
-RS başlık kullanımında maksimum sıcaklık 1650°C (refrakter - kare dizayn)
Bu başlıkların kullanım ömürleri proses şartları vb. etkenlere bağlı olarak değişebilmekle beraber, önerilen fırın içi değerler yerine malzeme maksimum dayanımlarında çalışması ile bir hayli kısalmaktadır.
FUSE yakıcıların kullanımında, uygulama ve gereken gerçek sıcaklık değerlerinin belirlenmesi uygun ve ekonomik başlık sunulması konusunda büyük bir öneme sahiptir. Bu sayede uzun vadede oluşabilecek;
-Başlık tahribatı sonrası değişim
-Doğacak malzeme sarfiyatları
-Gereksiz fırın duruşları düşünüldüğünde, doğru başlık seçiminin önemi daha da artmaktadır.
FUSE yakıcılarımız kompakt tasarımı ve kullanıcı dostu yapısı sayesinde hızlı montaj imkanı sunmaktadır.
Isıtma amacı ile üretilen cihazlardaki şüphesiz en önemli kıstaslardan birisi de güç kapasitesidir. Bu bağlamda FUSE yakıcılarımız çıkabildiği 6000 kW seviyeleri ile farklı uygulamalar için en doğru çözümü sunabilmektedir.
Özellikle;
-Eski fırınlarda yapılacak değişim ve revizyon işlemleri
-Alüminyum ergitme, pota ısıtma gibi prosesler
-Yer sıkışıklıklarından ötürü kompakt çözümlerin gerektiği durumlarda
-Sıcak hava jeneratörleri gibi özel uygulamalarda
FUSE yakıcılarının yeri ve önemi tartışılmazdır.
Yüksek güç kapasitelerinin yanı sıra düşük güçler için de kullanıcılara avantaj sunan FUSE yakıcılarımız sağlamış olduğu yüksek karışım performansı sayesinde 150 kW değerlerine kadar tek kademe olarak devreye girebilme opsiyonuna sahiptir.
Günümüzde sistemdeki enerji verimliliğini arttırmak adına özel dizayn brülör sistemleri (reküperatif, rejeneratif) farklı/özel uygulamalarda yer almaktadır. Yine bu tarz, yakıcının enerjisini ortamdaki yanma havasını ısıtmaya daha az harcayıp, üretilen gücü ısıl işlem görecek malzemelere kanalize olmasını sağlayacak şekilde brülörlerde yanma havası olarak sıcak hava kullanımı yaygınlaşmaktadır.
FUSE yakıcılarımız, bu tarz çalışma sistemine uygun olarak dizayn edildiğinde 450°C sıcaklıkta havayı kullanabilmektedir. Ürün geometrisi içerisinde kullandığımız; başlık tutucu plakalar arasına yerleştirilen sızdırmazlık ekipmanları, ürün boyası, ürün üzerinde bulunan plastik aksam, contalar, ateşleme iyonizasyon kabloları gibi enstrümanlar çalışma sıcaklığımızı belirleyici etmenlerdir. Bu ve bunun gibi birçok değişken ürünün sıcak hava çalışma sınırlarını belirlemektedir.
Bir diğer önemli husus ise yakıtın tutuşma sıcaklığıdır. Örneğin doğalgaz 550°C-650°C kendi kendine tutuşma özelliğine sahip bir yakıttır. Bu yüzden gaz hattının çevresinde 450°C sıcaklıkta bir havanın yer alması kullanıcılara güvenli bir çalışma ortamı sağlamaktadır.
Öte yandan sıcak hava prosesleri genel olarak özel sistemler kapsamında incelenmektedir. Uygulamalarınız doğrultusunda gelen taleplere dayanarak ilerleyen zamanlarda bu tarz kullanımlara özgü modeller geliştirilerek sıcak hava ile çalışma seviyesi yükseltilebilir.