E3.series 2021 Sürümü Yenilikleri
E3.series, elektrik, şematik, otomasyon, pano, hidrolik, pnömatik, kablo/harness projelerini oluşturmak ve hızlı bir şekilde proje dokümanlarını üretmek için...
E3.series 2021 Sürümü Yenilikleri
E3.series, elektrik, şematik, otomasyon, pano, hidrolik, pnömatik, kablo/harness projelerini oluşturmak ve hızlı bir şekilde proje dokümanlarını üretmek için kullanılan modüler bir mühendislik yazılımıdır.
Zuken’in E3.series yazılımı 2021 versiyonuna birçok yeni özellik eklendi. Yapılan geliştirmelere yakından bakalım:
1. Konnektör Kullanımı
1.1. Ayarlardan yanlızca eşleşen konnektörlerin takılmasına izin ver seçeneğini seçerek yanlış konnektör bağlamanıza program izin vermez.
1.2. Konnektörleri pin grubu olarak veya tüm pinlerle paylaşılan pin grubu olarak eklenebilir.
1.3. Eklemeli konnektörlerde kullanılmayan yuvayı boş bırakmanıza olanak sağlar.
2. Ölçülendirme (Dimensions)
Ölçü metnini, ölçü çizgisinin ortasına otomatik yerleştirme ve yazı tipi efekti opak seçilirse çizginin üstüne de yerleştirilebilir.
3. OLE Dokümanları
Bir OLE dokümanı içeriye aktarıldığında dokümanın boyutu sayfaya sığacak şekilde otomatik olarak ayarlanır. Sonrasında doküman kolayca yeniden boyutlandırılabilir ve taşınabilir.
4. PDF Dışa Aktarma (Export)
Projelerin sayfalarını renkli , siyah beyaz, gri tonlamalı olarak dışa aktarılmasına imkan verilir.
Gömülü belgelerin PDF' de ayrı sayfalar olarak mı gösterileceğini yoksa projede bir köprü ile bağlantılıysa ekli belgeler olarak mı görüneceğini kontrol edebilme imkânı.
5.Sembol Boyutu Ayarı
Shields, twisted pairs ve demetlerin sembol boyutu, hatlar değiştirildiğinde yeni bağlantı hattının konumuna otomatik olarak ayarlanabilir.
6. E3.CutOut
E3.Cutout modülü ile matkap delikleri ve kesilecek alan oluşturmak için modellerde belirli bir grafik alanı tanımlanabilir.
Cihaz tanımları, model boyutları ve bileşen kodları dışarıya aktarılabilir. Bir cihazda birden fazla montaj alanı varsa montaj alanları dışarıya aktarılabilir. Bir veya daha fazla yön seçilebilir.
7. Panel için Veritabanı Editörü Geliştirmeleri
Bir STEP dosyasını modele aktarırken; modelin boyutu, model grafiğinin boyutuna otomatik olarak ayarlanır. 2D grafik, 3D gösterimden otomatik olarak oluşturulabilir. Çeşitli 2D görünümler (sol, sağ, üst, …) otomatik olarak oluşturulabilir.
8. E3.Pano Geliştirmeleri
Panoda kullanılmış telin yolunu vurgulanmış olarak gösterir. Vurgu bu telin kullanıldığı bütün sayfalarda(2D, 3D) gösterilir. Sayfa açılmamışsa bile program otomatik olarak açar.
8.1. Panoda Kablolama
Panoda kullanılan her kablo kanalı için ayrı ayrı dolum limiti ya da hepsi için aynı dolum limiti tanımlanabilir.
8.2. Panoda Yerleştirme
Bir cihazı bir 2D görünümden başka bir döndürülmüş 2D Görünüme taşırken, panel de otomatik olarak döndürülür.
8.3. Panoda Bileşenleri Gösterme
2D görünümde tamamen görünmeyen bileşenleri tam olarak görebilmek, bileşenin gösterilip gösterilmeyeceğine karar vermek için, görünürlük yüzdesini belirleme seçeneği artık mevcut.
8.4. Panodan 3D Veri Aktarımı
E3.pano’dan gerçek 3D verilerin(cihazlar, teller v.b.) dışa JT formatında aktarılması mümkün. Çoğu MCAD sistemlerinin içe aktarabildiği JT formatında 3D verilerinizi MCAD programlarda kullanabilirsiniz.
9. E3.3DTransformer
E3. Formboard’da kullanılmak üzere MCAD siteminden kablo ve harness bilgilerini E3.series’e aktarabilirsiniz.
10. E3.Component Cloud
Kütüphaneye eklenecek bileşenin adı değiştirilebilir. Panel için farklı 2D görüntüler oluşturulabilir.
11. E3.WiringCockpit
E³.WiringCockpit, panel kablolama ve kablo demeti üretimi için kullanılan bir araçtır. Kablolama listesi tek tıklamayla Microsoft Excel dosyasına aktarılır. Bu liste, gerekirse, kaynak, hedef, iletken uç işleme veya bireysel ihtiyaçlara göre sıralanabilir.
Formboard çizimlerinde de kullanılabilir.
Kabloyu değiştirmeden Formboard, Panel ve Schematic sayfası arasında doğrudan geçiş yapılabilir.
İşlem sırasında listenin sonundaki tellere atlanabilir, sadece atlanan tellere geri gidilebilir.
Süleyman Manavgat
E3.series Application Engineer
suleyman@cpvis.com