e-Dönüşüm Giderek Yaygınlaşıyor, Hedef Dijital Türkiye
e-Dönüşüm rüzgârı özel sektörden başladıktan sonra kamu sektörüne de sıçradı.
Dijital Dönüşüm Ofisi’nin kuruluşu ile de hızlandı ve Kamu kurumlarında da ciddi yatırımlar yapılmaya başlandı.
Teknolojinin kamu kurumlarında kullanılması hız ve kontrolü kesinlikle kolaylaştırdı. Devletin dijitalleşmeye verdiği önem ve kademeli geçişin örneklerini görmeye devam ediyoruz.
e-Dönüşüm süreci ile bilgi ve iletişim teknolojilerini toplumun faydası için, verileri daha sağlıklı bir ortamda kayıt altında tutabilmek, fatura, defter, ödeme gibi süreçlerin tamamının elektronik ortama taşınması hem kamu hem de özel sektör önemli avantajlar sağlıyor.
e-Dönüşüm kapsamında e-fatura, e-defter ve e-arşiv gibi uygulamaların operasyonel süreçlere sağladığı katma değer ile, kağıt, baskı, kargo, kurye ve arşivleme masraflarında sağlanan tasarruftan çok daha önemli kazanımlar elde edilmiştir. Faturalar elektronik olarak daha kısa zamanda hazırlanıyor, elektronik ortamda kolay ve hızlı şekilde istenildiğinde ibraz edilebiliyor.
“2010 yılından başlayan e-dönüşüm süreci e-fatura, e-defter, e-arşiv ve e-irsaliye ile devam ediyor.”
e-dönüşüm kapsamının genişlemesi ve vergiye konu olan tüm kağıt belgelerin dijital ortama aktarılması yönünde çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. İrsaliye belgelerinin elektronik ortama taşınması hazırlık sürecinde önemli aşamalara gelindi.
e-İrsaliye’ yi irsaliye belgesinin elektronik hali olarak tarif edebiliriz. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın faturalandırma araçlarının elektronik ortama taşınması ile ilgili çalışmalarından en yenisi olan e-İrsaliye ile kullanıcılar bundan sonra elektronik ortamda irsaliye düzenleyip ibraz edebilecekler. e-İrsaliye mükellefi (25 milyon TL ve üzeri ciroya sahip firma ) olan firma sayısı 26.000’nin üzerindedir ve bu firmalar için e-İrsaliye kullanımı 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle zorunlu hale geliyor.
Yakın zamanda e-Fatura’ya zorunlu geçiş için alt sınır olan 10 milyon TL önce 5 milyon TL ve sonra 5 milyon TL’nin de altına kademe kadem indirilerek yaygınlaştırılması planlanıyor.
“Giderek Yaygınlaşıyor…
Kısa Vadede Hedef, En Az 140.000 Firma’nın e-Fatura Sistemine Geçmesi.”
Sadece 2018 yılında e-Faturaya geçiş yapan firma sayısı 18.000 firma olmuş
(ancak 5.400 civarında firma, mükellef olmalarına rağmen sisteme geçiş yapmamış.)
10 milyon TL ve üzeri ciroya sahip olmasa da sistemin faydasına inanarak e-Fatura sistemine geçiş yapan firma sayısı da her geçen gün artış gösteriyor.
5 milyon TL ve üzeri ciroya sahip yaklaşık 121.000 firma bulunuyor. Bu firmalarda e-Fatura sistemine geçiş yaptığında (henüz kesin tarih belirlenmedi), gönüllü geçiş yapan firmalarla birlikte e-Fatura sisteminde olan firma sayısı toplam 140.000 civarında olacaktır.
Kurumsal Dönüşüm Platformu e-Dönüşüm Komitesi, Özel Entegratörler ile GİB arasında köprü vazifesi görürken aynı zamanda e-Dönüşüm konularıyla ilgili farkındalığı artırmak ve gönüllü geçişi de hızlandırmak için çalışmalarını sürdürmektedir.