Dünyanın En Çok Gıda İsraf Eden Uluslarından Biriyiz
16 Ekim, “Dünya Gıda Günü”. Peki dünyanın en çok gıda israf eden halklarından biri olduğumuzu biliyor muydunuz? Güllüoğlu Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Güllüoğlu, “özür dileyerek” acı gerçeği yüzümüze söylüyor.
Baklavacı Güllüoğlu Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Güllüoğlu, “Dünyada 1 trilyon dolarlık gıda israfı söz konusu. Türkiye’nin israfı ise bu rakamın yaklaşık 83 milyar dolarını oluşturuyor. Yani dünya gıda israfının yüzde 8’i ülkemize ait” diyor.Fatih Güllüoğlu, açıklamasında şu hususlara dikkatimizi çekiyor: “Her yıl 1,3 milyar ton yiyecek israf ediliyor. Bu da yaklaşık 1 trilyon dolarlık kayıp anlamına geliyor. Açlığın vahim boyutlara ulaştığı, tarım kaynaklarının azaldığı, kıtlık sıkıntısının yaşandığı günümüzde, bu israfın önüne geçmek için toplum bilincinin gerekli seviyelere ulaşması ve bu noktada gerekli önemlemlerin alınması gerekiyor. Biz Baklavacı Güllüoğlu olarak kendi önlemlerimizi alıyoruz fakat bu konuda daha fazla enerji sarfetmeye hazırız.” İsraf edilen gıdanın sadece 4’te 1’i bile 795 milyon insanı doyurabilir İsrafın başka bir yönüne dikkatimizi çeken Fatih Güllüoğlu, “Gıda israfının boyutları öyle noktalara ulaşmış durumda ki, israf edilen gıdanın sadece 4’te 1’i dünyada açlık çeken 795 milyon insanı doyurabilir. Bu noktada gıda alımı ve tüketimi ekstra önem arz ediyor” diyor. Özellikle ekmek israfının çok fazla olduğunu vurgulayan Fatih Güllüoğlu sözlerine şöyle devam ediyor: “En çok israf edilen gıdaların başında ekmek geliyor. Yıllık ekmek israfı 1,4 milyar lira. Bu durumdan yalnızca ülke ekonomisi değil, aile bütçeleri ve yoksul olan halk da olumsuz manada etkileniyor. Birey olarak bu konuda sorumlu davranıp, ihtiyaçtan fazla gıda alışverişi yapmamalı ve fazla geleni ihtiyaç sahipleriyle paylaşmalıyız.”
“Gıda israfına yönelik sosyal sorumluluk çalışmaları yapılmalı”
Fatih Güllüoğlu’nun altı kalın çizgilerle çizilmesi gereken bir başka değerlendirmesi de şöyle: “Çek Cumhuriyeti’nde iki yıl önce yapılan bir kampanyada, son kullanma tarihi yakın olan ürünlerden yemek yapılıp halka dağıtılarak gıda israfına dikkat çekildi. Bizde de benzer kampanyalar düzenlendi. Fakat mevcut tablo değerlendirildiğinde, yapılan çalışmaların yetersiz olduğu aşikar. Dolayısıyla gıda israfı konusunda bireysel ve toplumsal girişimlerin artması gerekiyor.
Haberin Kaynağı : İtibar Atölyesi
16.10.2015