Dresselhaus Çetin, Türkiye’deki Müşterilerine Özel Stoklar Tutuyor
Bugün 4.000 m2’de, 30 kişi ile faaliyetlerini sürdüren Dresselhaus Çetin, Almanya’dan Dresselhaus, Türkiye’de de Çetin Cıvata Grubunun destekleri ile piyasada aranan bir tedarikçi oldu. Dresselhaus Çetin Cıvata’nın ticari faaliyetlerinden sorumlu yöneticisi Hakan Şahal, Türkiye’deki müşterilerine özel stoklar tuttuklarını söyleyerek şu bilgileri verdi.
Hakan Şahal kimdir, kendinizi tanıtır mısınız?
Hakan Şahal: 1982 Bandırma doğumluyum. 2006 yılında Metalurji ve Malzeme Mühendisliği eğitimimi tamamlama paralel olarak Çetin Cıvata Grubunda satışçı olarak çalışmaya başladım. Bu tarihten itibaren Çetin Cıvata çatısı altında, Dresselhaus Çetin’in kuruluş ve alt yapı çalışmalarında bulundum. 2008 yılında Dresselhaus Çetin’in yasal olarak açılışıyla birlikte bu şirketin bünyesine geçtim ve satışçı olarak çalışmaya devam ettim. 2011 yılından bu yana da firmanın ticari faaliyetlerinden sorumlu yöneticisi olarak çalışma hayatıma devam ediyorum.
Dresselhaus ve Çetin Cıvata ortaklığı ne zaman ve nasıl başladı?
Hakan Şahal: Çetin Cıvata uzun yıllardır Dresselhaus’un en büyük tedarikçilerinden biri olarak, Almanya’ya ihracat yapmaktadır. İki firma arasındaki bu ticari ilişki 2005 yılında ortak bir pazarlama şirketi kurulması için temel oluşturmuştur. 2006 yılından itibaren de bu ortaklık için saha çalışmaları yapılmış, 2008 yılı Şubat ayında da yarı yarıya ortaklık mantığı ile Dresselhaus Çetin Cıvata firması yasal olarak kurulmuştur. 2006’da 500 m2’lik bir depoda, 3 kişi ile başlayan çalışmalarımıza, bugün 4.000 m2’de, 30 kişi ile devam etmekteyiz. Almanya’dan Dresselhaus, Türkiye’de de Çetin Cıvata grubunun destekleri ile de piyasada aranan bir tedarikçi olma fırsatı yakaladık.
Dresselhaus Çetin olarak Türkiye pazarına sunduğunuz ürünler hakkında ve uyguladığınız sistem hakkında bilgi verir misiniz?
Hakan Şahal: Dresselhaus Çetin şirketinin kuruluş amacı, Çetin Cıvata’nın ürettiği, Dresselhaus’un dünyanın birçok ülkesinden tedarik ettiği ürünleri, Dresselhaus’un Kanban uygulaması olan Dresselhaus Direkt sistemi ile Türkiye’deki üretim işletmelerine sunmaktır. Bahsettiğimiz bu sistemle, müşterilerimizin üretim hatlarında kullandıkları bağlantı elemanlarını son noktalara kadar servis yapıyoruz. Montaj bantlarında oluşturduğumuz istasyon noktalarımızı ve müşterilerimizin depolarında oluşturduğumuz konsinye stok alanlarını düzenli olarak takip ederek, eksiklerini tamamlıyoruz. Müşterilerimiz bize herhangi bir satın alma siparişi göndermiyorlar, bu ürünler için herhangi bir stok maliyetine de katlanmıyorlar. Bu işin tüm sorumluluğunu üzerimize alıp, kullanılan ürünleri tam zamanında olması gereken noktalara servis ediyoruz. Bağlantı elemanları ile başladığımız bu uygulamayı, daha sonrasında müşterimizin kullandığı tüm C Parçalarına da yayarak sistemin çapını genişletiyoruz. Bu sistemle çalışmaya başlayan müşterilerimiz, bizim ürün gruplarımızdaki stok maliyetlerini minimum seviyelere çekip, ihtiyaçlarının planlanması ve sevkleri konusunda herhangi bir müdahalede bulunmuyorlar. Böylece hem personel masraflarından hem de stok maliyetlerinden kurtulmuş oluyorlar.
Bunun haricinden Avrupalı bazı üretici firmaların Türkiye’deki distribütörlüklerini yapıyoruz. 2008 yılından bu yana ağır yük cıvataları (HV Civatalar - DIN 6914 - EN 14399) konusunda Avrupa’nın en büyük üreticilerinden Peiner firmasının ürünlerini Türkiye’deki ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Bunun yanında dübel grubunda TOX firmasının, gresörler, nipeller konusunda da Umeta firmasının temsilciliklerini yapıyoruz. 2014 yılının son çeyreğinde de plastik bağlantı elemanları üreticisi Bäcker firmasının temsilciliğini aldık ve bu grup ürünleri de stoklarımıza dâhil ettik. Müşterilerimizin istekleri doğrultusunda bu firmaların ürünlerini Türkiye’ye getirerek müşterilerimize servis ediyoruz…
2014 yılını nasıl geçirdiniz? Cirosal anlamda büyüme sağladınız mı? 2015 yılı hedefleriniz nelerdir?
Hakan Şahal: Yapı Marketleri grubundaki müşterilerimizin Türkiye pazarından çekilmesiyle bir takım ciro kayıpları yaşasak da 2014 yılını iyi geçirdik. Yeni projeler hayata geçirerek ciddi potansiyeller yakaladık. Cirosal anlamda büyüme hedeflerimizi de yakaladık. 2015 yılı içerisinde hayata geçireceğimiz projelerimiz mevcut. Bu sebeple bu yıl da ciddi bir büyüme hedefimiz ve beklentilerimiz mevcut.
Stok kapasiteniz ve müşterilerinizin taleplerine cevap verme hızınız konusunda bilgi verir misiniz?
Hakan Şahal: Grup olarak yaklaşık 80.000 paletlik bir stok sahamız mevcut. Türkiye’de müşterilerimize özel stoklar tutuyoruz ve onların ihtiyaçları doğrultusunda üretim ve ithalatlar yapıyoruz. Dolayısıyla mevcut müşterilerimizin ihtiyaçları konusunda hiçbir sıkıntımız yok. Yeni projelerde ve iç piyasa taleplerinin karşılanması konusunda Almanya’dan her hafta çıkan sevkiyatlarımızla Almanya’daki stoklarımızı, Çetin Cıvata grubunun da Türkiye’deki üretim ve stok kapasitesini ciddi manada kullanıyoruz. İki grubun oluşturduğu bu sinerji ile olmaz denilen bir çok işi tahmin edilemez zamanlarda olduruyoruz.
Fastener Fair Turkey fuarı nasıl geçti, değerlendirir misiniz?
Hakan Şahal: Türkiye’de yeni bir fuar olmasına karşın hem yurt içi yem de yurt dışından birçok misafirimiz oldu. Yaptığımız görüşmeler sonucunca birçok yeni potansiyel yakaladık ve bunların kısa sürede olgunlaştırabildik. Bunun yanında temsilciliğini yaptığımız firmaların tanıtımlarını tüm sektöre yapabilme fırsatı yakaladık ve güzel iş bağlantıları yaptık. Özellikle plastik bağlantı elemanları konusunda Bäcker firmasının ürünlerine oldukça talep vardı. Bu ürün grubu ile ilgili fuar sonrasında da birçok dönüş aldık. Bu bağlamda değerlendirecek olursak Fastener Fair Turkey bu yıl bizim açımızdan oldukça verimli geçti.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
13.01.2015