DR. Sait Koca Besd- Bir Yönetim Kurulu'na Yeniden BaÅŸkan Seçildi
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları BirliÄŸi DerneÄŸi 17. OlaÄŸan Genel Kurul Toplantısı Ankara’da gerçekleÅŸtirildi. Yönetim Kurulu BaÅŸkanı ve Yönetim Kurulu Ãœyeleri’nin belirlendiÄŸi toplantıda Dr. Sait Koca yeniden baÅŸkan seçildi.
Türkiye’de kanatlı et sektörünün yüzde 91’ini oluÅŸturarak bünyesinde 29 üye firma bulunduran Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları BirliÄŸi DerneÄŸi’nin (BESD-BÄ°R) 17. OlaÄŸan Genel Kurul Toplantısı 28 Ocak ÇarÅŸamba günü Ankara Sheraton Otel’de BESD-BÄ°R üyeleri, sektörün üst düzey temsilcilerinin katılımıyla gerçekleÅŸtirildi.
Yönetim Kurulu BaÅŸkanı ve Yönetim Kurulu Ãœyeleri’nin belirlendiÄŸi toplantıda Dr. Sait Koca ikinci kez baÅŸkan seçildi. DerneÄŸin 17. OlaÄŸan Genel Kurul Toplantısında yapılan seçim sonucuna göre; BaÅŸkan Yardımcılığı görevi Süleyman Öztürk’ün, Saymanlık görevi ise Ä°pek ÃœstündaÄŸ’ın oldu. Ömer Görener, Mehmet KeskinoÄŸlu, K. Nezih Gencer ve Ender AbalıoÄŸlu ise yönetim kurulu üyeleri olarak belirlendi.
BESD-BÄ°R Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Dr. Sait Koca’nın açılış konuÅŸmasıyla baÅŸlayan toplantıda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı MüsteÅŸar Yardımcısı Nihat Pakdil, Tarım Orman ve KöyiÅŸleri Komisyonu BaÅŸkanı Ä°brahim YiÄŸit, Bursa Milletvekili ve Meclis Plan Bütçe Komisyonu Ãœyesi Önder Matlı ve Türkiye Yem Sanayicileri BirliÄŸi BaÅŸkanı Ãœlkü KarakuÅŸ da konuÅŸma yaptı.
Genel Kurul Toplantısında sektör deÄŸerlendirmesi yapan BESD-BÄ°R Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Dr. Sait Koca, Türkiye’nin piliç eti üretiminde 2013 yılı itibariyle dünyada 8. sıraya yerleÅŸtiÄŸini ve Türk Kanatlı Sektörü’nün ülke ekonomisine katma deÄŸer saÄŸlayan önemli sektörlerden biri olduÄŸunu söyledi.
“2025 yılı kanatlı eti ihracat hedefi 2,4 milyar dolar”
Dr. Sait Koca, 2014 yılı kanatlı eti ihracatının 431 bin ton ve 700 milyon Amerikan Doları olarak gerçekleÅŸtiÄŸini kaydetti ve sözlerine devam etti: “Türkiye, Dünya piliç eti ticaretinde 4. Sırada ve %4.1’lik bir paya sahip. Hedef, ABD ve Brezilya’nın ardından üçüncülüğü elde etmek. Kanatlı eti ihracatımız özellikle 2008’den bu yana ciddi oranda artarak devam ediyor. En büyük pazarımız Irak’a bu ihracatın 227 bin tonluk kısmını gerçekleÅŸtirdik. Suriye de bizim için son 2 yılda 20-25 bin tonluk ihracat gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz önemli bir pazar konumunda. Bu pazar portföyüne yeni ülkeleri katmak gerektiÄŸine inanıyoruz. 2025 yılı kanatlı eti ihracat hedefimiz 1 milyon 300 bin ton ile 2,4 milyar dolar” dedi.
“Piliç eti üretiminin 2025 yılında 3.48 milyon tona ulaÅŸmasını hedefliyoruz”
Ãœretimle ilgili rakamlar veren Dr. Sait Koca “Ä°lk verilere göre 2014 yılı piliç eti üretimi, 2013 yılına göre %9,2 artış göstererek 1.956.000 tona ulaÅŸtı. 2005’ten sonra gerilemeye baÅŸlayan hindi eti üretimi son yıllarda tekrar artmaya baÅŸladı ve 2014 yılında 53 bin tona ulaÅŸtı.2025 yılında piliç eti üretiminin 3.48 milyon ton, hindi eti üretiminin ise 100 bin tona ulaÅŸmasını hedefliyoruz. Ãœretimle beraber Türkiye’de kiÅŸi başı piliç eti tüketimi de artıyor. 2001 yılında 8,5 kilo olan kiÅŸi başı piliç eti tüketimin 2014 yılında 21 kiloya çıktı.”
“2014 yılı Türkiye büyüme oranında, Kanatlı Sektörü’nün baÅŸarısı tartışılmaz”
15 bin adet kayıtlı kümes ile birlikte 2,4 milyon kiÅŸinin sektörden geçimini saÄŸladığının altını çizen Dr. Sait Koca: “Türkiye‘nin 2014 yılı büyümesi %3,5 olarak gerçekleÅŸmiÅŸtir. Bu sürece kanatlı sektörünün üretim ve ihracat artışının olumlu katkısı olmuÅŸtur. Dünyada, 2000 yılında 58,8 milyon ton olan tavuk eti üretimi % 59 artışla 2013 yılında 93,1 milyon tona ulaÅŸtı. Sektörün 2014 yılı itibariyle yıllık cirosu ise 5,25 milyar Amerikan Doları olarak gerçekleÅŸti” dedi.
Dr. Sait Koca, kümes yetersizliÄŸi, atık yönetimi, ham madde temini ve yasal düzenlemeler konularındaki sektör sorunlarının altını çizdi ve yaÅŸanan sorunların çözümü için yoÄŸun çalışmalar sürdürdüklerini ifade etti. Genel Kurul Toplantısına katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı MüsteÅŸar Yardımcısı Nihat Pakdil ise kanunlarla ilgili yaÅŸanan sıkıntılara deÄŸinerek, gerekli düzenlemelerin yapılması durumunda ülke ihtiyaçlarını karşılayan mevzuatın gerçekleÅŸeceÄŸini söyledi. Tarım Orman ve KöyiÅŸleri Komisyonu BaÅŸkanı Ä°brahim YiÄŸit ise, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları BirliÄŸi DerneÄŸi’nin çalışmalarını yakından takip ettiklerini ve bu çalışmaların saÄŸlıklı bir ÅŸekilde yürütüldüğünü ifade etti. YiÄŸit, önümüzdeki dönemde sektörün tüm paydaÅŸlarıyla beraber daha ileri taşınacağına inandıklarını ifade etti. Bursa Milletvekili ve Meclis Plan Bütçe Komisyonu Ãœyesi Önder Matlı, kanatlı sektörünün Türkiye için önemli bir sektör olduÄŸuna dikkat çekerek, sektörün 12 yıldır sürekli büyüdüğünü ve yakın coÄŸrafyayı da beslediÄŸini söyledi. Matlı, sektörün sıkıntılarını takip ettiklerini, Sayın Bakan’ın da sorunlarla ilgili gerekli adımlar atılacağı yönünde çalışmalarının olduÄŸunu söyledi.
BESD-BİR Hakkında:
Beyaz et tüzel temsilcisi durumunda bulunan BESD-BÄ°R, sektörün sorunlarına sahip çıkmak amacıyla 1992 yılının son günlerinde “Damızlık Tavukçuluk DerneÄŸi’ olarak kurulmuÅŸ 1994 yılında beyaz et sanayicilerinin de katılımı ile “Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları BirliÄŸi DerneÄŸi (BESD-BÄ°R) adını alarak geniÅŸ tabanlı yeni bir oluÅŸum haline gelmiÅŸtir. Birlik, bugün Türkiye'nin toplam kanatlı eti, kuluçkalık yumurta ve civciv üretiminin yaklaşık %91’ini karşılamakta ve kanatlı sektörünü en üst düzeyde temsil etmektedir. DerneÄŸin amacı kanatlı eti sanayinin geliÅŸmesi, iÅŸletmelere katkı saÄŸlayacak deÄŸerler yaratılması, sektörün en doÄŸru ÅŸekilde temsili ve kamu-sanayi iliÅŸkilerinde gerekli iletiÅŸimin saÄŸlanması için çalışmalar yapmaktır. BESD-BÄ°R'e kayıtlı 29 üye firma bulunmaktadır. Bu firmaları temsil eden 135 üyenin katılımıyla oluÅŸan Genel Kurul, 3 yıl süreyle görev yapmak üzere Yönetim ve Denetim Kurullarını seçer. BESD-BÄ°R sektörün geliÅŸimi için ilgili tüm paydaÅŸları ile birlikte çalışmaktadır. Dernek, Tarım Åžuralarına katılır, Kalkınma Planı hazırlığı çalışmalarında Özel Ä°htisas Komisyonlarında görev alır, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın özellikle Et ve Et Ãœrünleri Ä°htisas Alt Komisyonu olmak üzere birçok çalışmalarında yer alır. Bunların dışında, sektörle ilgili olarak kamu kurumlarınca yapılan kanun, kararname ve yönetmelik hazırlık çalışmalarında BESD-BÄ°R, tek temsilcisi sıfatıyla kanatlı eti sektörü adına görüş bildirmekte, söz konusu çalışmalara yaptığı katkılarla pratiÄŸe uygun bir mevzuatın çıkarılmasına çaba sarf etmektedir.
Haberin Kaynağı : Desibel Ajans
29.01.2015