Doruk Otomasyon İle Fabrikalar Dijitalleşiyor ve Karlılıklarını Kısa Sürede Arttırıyor
20. yıldır üretimde dijitalleşme konusunda ARGE ve uygulamalar yapan bir teknoloji firması olan Doruk Otomasyon, üretim yapan firmaların üretim operasyonlarını daha hızlı, çevik, verimli ve düşük maliyetli hale dönüştürmelerini dijital araçlar ile sağlıyor.
Bu amaçla, yazılım, donanım ve danışmanlık hizmetleri sunuyor. Doruk Otomasyon Uluslararası Genişlemeden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Aylin Tülay Özden, Doruk Otomasyon Genel Müdürü Gönül Kamalı, Proje ve Kalite Yönetimi Direktörü Selma Mertel, Ar-Ge Direktörü Mustafa Can Öztürk ile görüşerek Doruk Otomasyon hakkında bilgiler aldık. Doruk Otomasyon kullanıcılarının 2 ay gibi kısa sürede yaptıkları yatırımı geri aldıklarını belirttiler ve bu kısa sürede yaklaşık %20’lik verimlilik artışı sağladıklarını belirttiler.
Doruk Otomasyon, üretim yapan KOBİ’lere ne gibi hizmetler sunuyor?
Aylin Tülay Özden: Doruk Otomasyon, bir teknoloji firmasıdır. Bugün itibariyle %98’i mühendislerden oluşan 80 çalışanımızla hizmet vermekteyiz. Yılsonunda çalışan sayımızı 100 kişi yapmayı hedefliyoruz.
Biz her şeyden önce üretim yapan KOBİ’lerimizin üretim operasyonlarını; imalattaki makine parkını planlama, imalatın başlaması, sürmesi, bitmesi, bakım operasyonlarını; makine ve ekipman arızalarının azaltılacağı şekilde planlanıp yönetilmesi; kalite test operasyonlarını; uygun kalitede üretimin yapılması için işletmede üretim sırasında yapılması gereken kalite operasyonlarının tamamını dijital ortamda zamanında haber vererek nelerin yapılmasını göstererek hangi ölçümlerin yapılması gerektiğini göstererek veya nerede müdahale edilmesi gerekli gibi bilgileri, işletmeciyi anında uyararak üretim operasyonlarının tam zamanında, hiç kayıpsız, en üst kalitede dört dörtlük yerine getirilmesi için yönetim desteği sağlıyoruz. Sistemimiz bunu sağlıyor. Dolayısıyla KOBİ’ler zaten küçük olan makine parklarını son derece verimli biçimde kullanabiliyorlar. Ellerindeki makine parkını çok etkin bir şekilde kullanabiliyor, personellerini işi yapma konusunda çok iyi eğitebiliyorlar. Sistemimiz işletmelerin işlerini daha iyi yapmaları için destek oluyor. Yazılım ve donanımlarımıza ek olarak kendi bünyemizde çalışan endüstri mühendislerimizi KOBİ’lerimize gönderip sistemi nasıl kullanacakları, hangi sırayla hangi faaliyetleri yaparak yetkinliklerini maksimuma çıkaracakları konusunda çok detaylı eğitimler veriyoruz. Yazılım veriyoruz, donanım veriyoruz ve bu sistemi kullanarak üretimlerini nasıl mükemmel hale getireceklerinin danışmanlığını veriyoruz.
Bizim KOBİ’lere birkaç önemli konuda desteğimiz var. Türkiye’de ve dünyada çok ciddi anlamda üretim yapan konumda yeni teknolojiye göre demode sayılan internete bağlanmayan IoT’i olmayan makinalar var. Biz bu eski model makinaları da akıllı fabrika yönetim sistemlerine dahil edebiliyoruz. Cihazımız sayesinde bir sürü bilgiyi toplayabiliyoruz. Bu bizim sunduğumuz bir numaralı değer konudur. Diğer bir konu da işletmedeki insanların gerçekten para kazanmasını tasarruf etmesini ve tasarrufla biriktirdiği parayla yeni dijitalleşme yatırımlarını yapmasını arzu ediyoruz. Dolayısıyla burada amaç en çok kazancı hangi uygulamada elde etmesini sağlayacaksa oradan başlamak istiyoruz. Bize ve bütün dünyaya göre üretim kaybının en büyük nedeni beklemelerdir. Dünyada makine yatırımları yapıldığında yaklaşık o makinanın çalışması gereken sürenin %40’ında çalıştığı tespit edilmiş. Bu beklemeleri elemine edebilmeniz durumunda çok ciddi anlamda bir kapasite kazanıyorsunuz. Bu kapasiteyi de üretime çevirdiğiniz anda zaten kazanç böyle oluşuyor. Sistemimizde bekleme zamanının yaklaştığını algılayan ve o beklemeyi giderecek çalışana sistem uyarı gönderiyor. En temel yaptığımız işlerden biri de budur ve en çok kazanç sağlayan bir uygulamadır. Öncelikle operasyonlarımızı dijital olarak yöneteceğiz. Dijital araçları kullanıp hayatımızı kolaylaştıracağız ve vaktimiz kalacak. Kalan vaktimizi de işimizin daha doğru yönetebilmek için harcayacağız. Önemli olan konu bir Türk teknoloji üreticisi olarak, yatırımcı en çok parayı nereden kazanacaksa oradan başlaması taraftarıyız. Bu da operasyonlarını dijital olarak yönetmesinden geçiyor. Üreticinin işine ne yarayacak bakış açısı ile bakmaya çok büyük özen gösteriyoruz.
Gönül Kamalı: İşletmelerimiz yapısal büyüklüğü önemli olmaksızın makine parkından oluşan bir yatırıma sahipler. Bu makine parkları ile üretim yapmaktalar. Bu üretimi yapmak için de bir hammadde girdisine sahipler ve bu hammadde ile de ticarileştirilmiş bir ürün sunmaktalar. Bu döngüler içerisinde maliyetleri minimuma düşürülmüş bir ürün yaptığınız yatırımından maksimum fayda almanızı sağlar. Doruk Otomasyon, işletmelere öncelikle nasıl bir maliyetle çalıştıklarını ve nasıl bir yatırımı reelize ettiklerini gösteriyor. Daha sonra da hangi yöntemlerle neler yapılması gerektiğini söyleyerek düşük maliyetli ama katma değeri yüksek bir ürün üretmelerini sağlıyor.
Doruk Otomasyon, firmalara danışmanlık ederek ve üretimlerini dijital ortamda el değmeden gerçek ve şeffaf bilgilerle yönlendiren bir yönetim yazılımı sunmaktadır. Firmaların alt yapısı dijital ise o firmanın bir donanım yazılımına ihtiyacı kalmıyor. Alt yapısı dijital değilse donanım yazılımımız ile firmanın dijital bir ortama geçmesini sağlıyoruz.
Dünyada bu konuda belirlenmiş standartlar var. Bizim yazılımımız bu standartlarda yazılmış ve bütün işletmelere uygun standart bir yazılımdır. İşletmelerdeki makina sayısı, makinanın tipi, bilgi alma biçiminize uygun olarak konfigürasyonla işletmelere sunulan sistemdir. Dolayısıyla 4 hafta ile 8 hafta içerisinde size tamamen uygun hale getirilip verilen bir yazılımdır. İşletmelerinizi dijital ve dünya standartlarına getirmek için ideal bir fırsattır. Bizi tercih eden işletmeler firmalarını dünya standartlarında dijital olarak yönetmeye başlamaktadırlar.
Doruk Otomasyon Genel Müdürü Gönül Kamalı:‘2 Aylık Kısa Bir Sürede Doruk Otomasyon’a Yaptığınız Yatırımı Geri Alıyorsunuz’
Doruk Otomasyon’u tercih eden firmaların verimliliği ne kadar artıyor?
Gönül Kamalı: Bu çok önemli bir konu ve rekabetçilik anlamında fark yarattığımız faktörlerden bir tanesidir. Bizim sistemimizi kullanmaya başladıktan 2 ay sonra bizim sistemimize yaptığınız yatırımı geri alıyorsunuz. İşletmeleri böyle bir dijital dönüşüme geçirmemiz 4 ile 8 hafta sürüyor. İşletmeler yatırdıklarını verimlilik parametresinde görebiliyorlar. Verimlilik parametresi işletmelere verdiğimiz eğitimlerden bir tanesidir. Toplam 5 eğitim veriyoruz. Bu eğitimlerin 3.sü anahtar kullanıcıların sistemi kullanmaya başlamasından 1 ay sonra üst yönetime sunduğu rapordur. Kendi hazırladıkları bu raporu hazırlayabilmeleri için kullanıcılara yardımcı oluyoruz. Anahtar kullanıcılar bu raporda üst yönetime sistemi kullanmaya başladıktan sonra verimliliklerinin ne oranda değiştiğini aktarıyorlar. 2 ay sonunda yapılan bu sunumda genellikle minimum %10 olmakla birlikte genellikle %20 verimlilik artışı sağlanıyor. Yani 1000 ile giren bir maliyet varsa öncelikle bu maliyet 800’e düşüyor. 1500 ile çıkan ürünün de değeri 2000 oluyor. Bu sadece 2 ay gibi kısa bir sürede aldığınız sonuç. Bunu bir yıl olarak düşündüğünüz de ise çok daha büyük bir rakam ortaya çıkıyor. fiöyle bir örnek vermek gerekirse: Ayda 1 milyon Euro’luk girdi maliyeti olan bir işletme için; 10 ayda 10 milyon Euro’luk masraf yaparken bu 8 milyon Euro’ya düşüyor. Direkt olarak 2 milyon Euro tasarruf ediyorsunuz. İşletmelerde önce ürünü yapmak için maliyetinin ne olduğuna bakılır. Bir işletme yatırım yapıyorsa bakış açısı budur, kriz ortamında da bakış açısı budur, büyüyorsa da bakış açısı budur, maliyet hesaplanır. Günümüz global dünyada sürekli ilerlemek zorundasınız, durmak yok. Rekabetçi kapitalist bir dünyada yaşıyoruz. Tek amacımız büyümek. Firmalar büyüme odaklı yaklaşmazsa küçülür, bunu artık herkes biliyor.
Hizmet verdiğimiz işletmelerden birinin bize söylediği bir örneği vermek isterim. Aynen şunu dedi; varolan makine yatırımımızla yani yeni makine yatırımı yapmadan, operatör sayımızı yarıya düşürerek, vardiyamızı 3’den 2’ye düşürerek, üretimimizi 2 katına çıkardık. Böyle hesaplanırsa en az 4 katı kazanç sağlanmış oluyor. Bunu yıllara vurduğunuz da %20 verimlilikle hesaplanamayacak kazançlar elde ediliyor. İnanılmaz bir katma değer sağlamış oluyoruz. Mühendislik gücümüz, girişimciliğimiz, esnekliğimiz dünya standartlarındadır. Yine bir müşterimiz Doruk Otomasyon’u Almanya’ya benzetti ve kalite odaklı ve mühendislik olarak doğru kararlar verdiğimizi söylediler. Bu Doruk Otomasyon olarak bizim başarımızın bir başka örneğidir. Türkiye’de çalıştığımız öncü firmalar da bizi globale taşıyor ve adımızı yurt dışında da duyuruyoruz. Yabancı firmalara da hizmetler sunuyoruz.
Aylin Tülay Özden: Firmalara nasıl avantajlar sunduğumuz konusuna bir örnek de ben vermek isterim. Müşterimiz olan Spek Elektronik firması bize yaptığı yatırımı 2 ayda amorti etmekle kalmayıp 1. yılında 1,3 milyon Euro gibi büyük bir rakamı tasarruf etti. Bizim onlara sunduğumuz hizmet karşılığında aldığımız ücret ise 50 bin Euro’dur. Bu örnek firmalara nasıl bir kazanç sağladığımızı göstermektedir.
Doruk Otomasyon; Konusunda Dünyada İlk 3’te Olacak
Proje Uyguluma ve Yönetim Birimi bölümünde ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?
Selma Mertel: Doruk Otomasyon’da “Proje Uygulama ve Yönetim Birimi” ve “İş Mükemmeliyeti Yönetimi” olmak üzere 2 ekibim var. Ekibimle bu iki ana başlık altında çalışmaktayız. Proje yönetimi ve uygulamada; müşterilerimize sanayi dijitalleşmesinde yol gösterici, uygulayıcı ve gelişim sağlayıcı ürün ve hizmetler sunuyoruz. Yazılım ve donanım kurmanın ötesinde yol göstermek ve eğitim vermek, müşteriler en fazla faydayı ürünlerle ve hizmetle nasıl alabilir, onları öğretmiş oluyoruz. Dolayısıyla proje uygulama ve yönetiminin dışında akademik olarak eğitimler de veriyoruz. Periyodik olarak müşterilerimizin ürünü kullanım yetkinliğini ve etkililiğini ölçüyoruz. Danışmanlık faaliyetlerimiz altında yaptığımız dijitalleşme yol haritası uygulamamızı bu şekilde gerçekleştiriyoruz. Doruk Otomasyon, bir işletmeyi devralıp o bilinçle yöneten ve yeni bir üretim yönetimi sistemi monte eden bir firmadır. İş mükemmeliyeti bölümümüzde de müşteri memnuniyetini en üst seviyeye çıkarmak için çalışmalar yapıyoruz.
Ar-Ge Bölümü olarak yaptığız çalışmalar hakkında bilgiler verir misiniz?
Mustafa Can Öztürk: Öncelikle kendim hakkında biraz bilgi vermek isterim. 2002 yılında ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliğinden mezun oldum. Hemen sonrasında Amerika’ya master ve doktora yapmaya gittim. Florido Üniversitesinde yapay zekâ makine öğrenmesi konusunda konunun Amerika’da tanınmış hocalarından biriyle çalıştım. Makine öğrenmesinin mantığı veriden iç mekanizmalarını öğrenmeye çalışmaktır. Düşünmeyle hareket etme üzerine; kolunu kullanamayan engelli birine yapay kol takıp düşünmeyle hareket ettirebilmesi üzerine çalışmalar yaptık. Bunu denekler (maymunlar) üzerinde denedik ve şuan yavaş yavaş insanlarda da kullanılmaya başlanıyor. 2007 yılında Florido Üniversitesinden mezun oldum. Sonrasında hard disk üreten, konusunda dünyada en iyi iki arasında olan bir firmada çalışmaya başladım. Toplam 55 bin çalışanı olan bu firmanın Ar-Ge bölümünde çalıştım. fiirket bünyesinde kendime ait 15’in üzerine de patentim var. Yaklaşık 6 sene o firmada çalıştım ve 2013 yılında ülkeme hizmet etmek için Türkiye’ye dönüş yaptım. IoT üzerine çalışan bir firmada çalıştım. Önce Ar-Ge direktörlüğü daha sonra da genel müdürlük görevini üstlendim. Daha sonra ise İTÜ’de Teknopark bünyesinde bulunan Süper Bilgisayar Merkezinde Ar-Ge Direktörlüğü yaptım. Daha sonrada yaklaşık 5 ay önce Doruk Otomasyon’da Ar-Ge Direktörlüğü görevine başladım.
Doruk Otomasyon’un Ar-Ge bölümü, şirketimizin %80’ini oluşturuyor. Antalya ve İstanbul’da bulunuyor. Ar-Ge bölümümüzde gelecek teknolojilerde yer alan artırılmış gerçeklik ve yapay zekâ konuları üzerine çalışmaktayız. Firmaların izlemeyi bırakıp, geleceği görebilmelerini istiyoruz. Geleceği görerek oluşabilecek arızalara önceden aksiyon alabilmelerini sağlıyoruz. Beklemelere ve arızalara karşı önceden önlem alabilecekler. Bunun bir tık ötesi daha var. Geleceği görüp bununla ilgili aksiyonları da otomatikleştirmek istiyoruz. Önleyici bakım, önleyici kalite gibi hizmetlerimiz var. Yapay zekâ ile ilgili de çalışmalarımıza devam ediyoruz. Artırılmış gerçeklik konusunda da çalışmalarımız devam ediyor. Makinayı yapay zekâ ve artırılmış gerçeklik ile birleştirdiğimiz zaman anında makinayla ilgili her şeyi görebileceğiz. Bu tür teknolojileri birleştirerek firmalara maksimum fayda sağlamak istiyoruz. Bu konuda dünyada ilk 3 firmadan biri olmak istiyoruz. Bu vizyon çok önemli ve gerçekleşebilir bir vizyon. Doruk Otomasyon olarak bu hedefle ilerliyoruz.
Gönül Kamalı Kimdir:
Gönül Kamalı, İstanbul, Sağmacılar doğumludur. Evli ve bir çocuk annesidir. 1988 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ve University of Wisconsin, Oshkosh Computer Science çift ana-dal yaparak mezun olmuştur. Kendisi ileri seviyede İngilizce bilgisine hâkimdir. 26 yıl Nortel NETAS’ta icra kurulu üyesi ve çeşitli yönetim pozisyonları ile YASAD (Yazılım Sanayicileri Derneği)’da başkan yardımcısı olarak başarılı çalışmalara imza atmıştır. 2017 senesinde Hayat Bilişim Holding’de İcra Kurulu Üyesi olarak görev yapmış olup 2018 senesinde Hayat Bilişim Holding’den ayrılmıştır. 2018 senesi itibari ile Doruk Otomasyon Yazılım ve San. Tic. A.fi.’de Genel Müdür olarak görevine devam etmektedir.
2017 - 2018 yılları arasında Hayat Bilişim Holding İcra Kurulu Üyesi
2011 - 2017 yılları arasında Netaş’ta Ağ Teknolojileri Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyesi
2007 - 2011 yılları arasında Taşıyıcı VOIP Ürünleri Tasarım ARGE Direktörü,
2005 - 2006 yılları arasında Taşıyıcı VOIP Sürüm Yönetimi,
2002 - 2005 yılları arasında Uluslararası İlişkiler Koordinatörü,
1999 - 2002 yılları arasında GSM ve Optik Çoğullayıcı Tasarım Geliştirme Kıdemli Müdürü,
1998 - 2000 yılları arasında Nortel Harlow’da (Ingiltere) IP Ürünleri Geliştirme Müdürü,
1996 - 1998 yılları arasında Peripheral Tasarım Geliştirme ve Destek Müdürü olarak görev yapmıştır.
Ayrıca, 2009 yılından beri, Yazılım Sanayicileri Derneği’nde, Başkan Yardımcılığı ve Yazılım İhracatı Grubu Başkanlığı görevlerini sürdürmektedir.
• Mezun olduğu lise: Menasha High School Wisconsin, USA
• Türk Kültür Vakfı AFS üyesi
• NETBAN Yönetim Kurulu Üyesi
09.01.2019