Dirinler’den "MİLLİ" Devrim
İzmir'de 1952 yılından bu yana takım tezgahı ve pres imalatı yapan Dirinler, geleneğini bozmadı ve yine Türkiye'de olmayanı yaptı.
Eyvah Dirinler yine yaptı
İzmir'de 1952 yılından bu yana takım tezgahı ve pres imalatı yapan Dirinler, geleneğini bozmadı ve yine Türkiye'de olmayanı yaptı. Hükümetin yerli ve milli üretim çağrısıyla Drinns markası ile üretilen Yeraltı Torna Tezgahı, raylı sistem tekerlek bakımlarında devrim yaratacak. Eski sistemde, yalnızca tek vagonun tekerlek bakımı 20 kişinin gece gündüz çalışmasıyla bir ay sürerken yeni torna tezgahıyla bu süre iki kişiyle 10 dakikada tamamlanacak.
Fırtınaya Karşı Cesur Olmalıyız
Dirinler Sanayi Makinaları ve Endüstri Yönetim Kurulu Üyesi Nihan Dirin, küresel ekonomi kurallarının çok hızlı şekilde değiştiği bir dönemde, Türkiye’nin en büyük makine üreticisi olarak “Yerli ve Milli” üretime daha fazla önem vererek çalıştıklarını söyledi. Dirin “Fırtınalara karşı hendek kazıp saklanmak yerine cesur adımlar atmalıyız. Ürettiğimiz yeraltı torna tezgahı bu cesur adımın göstergesidir. Dünyada az sayıda ülkenin ürettiği bu makina ile Türkiye artık raylı sistemlerin bakımında en üst sıraya çıktı” dedi.
Özel Yazılım
Raylı sistemlerde metro ve tramvayların tekerleklerinin belli zamanlarda tornadan geçirilmesi gerektiğini söyleyen Dirin, “Tornalama işlemi konforlu yolculuk, enerji tasarrufu ve en önemlisi raylı sistemin güvenliği için şart. Eski sistemlerde, tek bir vagonun tekerleklerin sökülüp vardiyalı gece gündüz çalışılarak en az 1 ay sürüyordu. Üstelik bu işlem için tek sette 20 kişi çalışıyor. Biz ise tekerlekleri sökülüp torna tezgahında işlemektense yeraltı torna tezgahıyla yerin 2.5 metre altında bir havuza gömerek işlemin uygulanmasını seçtik. Geliştirilen özel yazılım, hangi tekerleğin nasıl ve ne kadar tornalayacağını biliyor. Hangi ülke, hangi raylı sistem, hangi çapta tekerlek olursa olsun sistem bunu hesaplayıp otomatik ayarlıyor” dedi.
Bir Aylık İşi 10 Dakikada Yapıyor
Yeni sistemin günümüzde çok az firma tarafından üretilebildiğini, Türkiye'de ise bu sistemin en gelişmiş halini üretmenin gururunu yaşadıklarını söyleyen Nihan Dirin, Yeraltı torna tezgahıyla bir vagon, 10 dakikada tornadan geçiriliyor, yarım saat içinde kontrollerin yapılarak raylı sistem devreye alınıyor. Trenin seferden alıkonulmasıyla yaşanan yolcu kaybı, işçi kaybı gibi maliyetleri de minimuma düşürmüş olduk. Tüm bunlar raylı sistemleri işleten devletlerin, yerel yönetimlerin otomatikman tasarruf yapmasına neden oluyor” diye konuştu.
Türk Mühendislerin Başarısı
Dünyadaki raylı sistemlerdeki en önemli maliyetin tekerlek bakımından oluştuğunu ifade eden Nihan Dirin, “Bu geleceğin projesi. Dünyada yapan var ve bu torna tezgahlarını Türkiye çok daha yüksek fiyatlara alıp kullanmak zorunda kalıyordu. Biz neden yapmayalım diyerek yola çıktık. Türk makina mühendisleri olarak her şeyi yaparız ve buna inanmamız lazım. Biz inandık ve başardık. Yeni sistem, küresel sektördeki oyuncuları değiştireceği gibi Türkiye’ye rekabet üstünlüğünü de sağlayacak. Artık kendi ürettiğimiz yerli tezgahımızı hem ülkemizde hem de dünyada kullanıma sunduk” dedi.
Maktek Fuarı'nda Görücüye Çıkacak
Yeraltı Torna Tezgahı, 2 Ekim’de İstanbul’da kapılarını açacak Maktek Avrasya Fuarı’nda görücüye çıkacak. Dirinler Sanayi Makinaları ve Endüstri Yönetim Kurulu Üyesi Nihan Dirin, “Fuar süresinde Dünya’nın dört bir yanından raylı sistem yöneticilerini standımızda ağırlayıp yeni makinamızı tanıtacağız” dedi.
01.10.2018