DHL’den Global e-perakende Sektöründe Gelecek Tahminleri: E-ticaret ve Lojistik Sektörleri 2025’e Kadar Büyümesini Sürdürecek
Önümüzdeki 10 yıl içinde online perakende sektörü, yalnızca gelişmiş ülkelerde değil, gelişmekte olan pazarlarda da giderek daha fazla önem kazanacak. Lojistik sektörü de bu noktada önemli bir rol oynayacak.
• Deutsche Post DHL, “Global E-Tailing 2025” başlıklı araştırmasında 2025’e dair dört olası e-perakende senaryosu oluşturdu.
• Çalışmaya göre gelişmiş ülkelerde e-ticaretin genel ticaret içinde payı yüzde 40’a çıkarken gelişmekte olan pazarlarda bu oran yüzde 30 olacak.
• DHL Supply Chain Türkiye Genel Müdürü Hakan Kırımlı: “Tüm dünyada perakende sektörü hızlı bir büyüme içinde. Biz de perakende şirketlerinin lojistik tedarikçisi olarak bu değişim sürecinin itici güçlerinden biriyiz.”
Siparişle aynı gün, saatler içerisinde teslimat imkanı, esnek teslim ve iade süreleri, ihtiyaca uygun lojistik ve katma değerli konseptler gelişmekte olan ülkelerde şirketlere önemli rekabet avantajları sağlayacak.
Deutsche Post DHL’in “Global E-Tailing 2025” araştırması, sınır ötesi e-ticaret ve lojistik sektörü üzerindeki etkileri hakkında yapılan ilk global senaryo çalışması olma özelliği taşıyor.
Araştırma, dört farklı senaryoyla yakın gelecekte elektronik alışveriş dünyasının tüketiciler ve şirketler açısından nasıl bir manzara sergileyebileceğini ortaya koyuyor. Dört farklı gelecek senaryosu; enerji ve hammadde fiyatlarından tüketim alışkanlıkları üzerindeki teknolojik, siyasi ve sosyal faktörlere kadar en etkili faktörler detaylı bir şekilde analiz edilerek oluşturuluyor. Senaryolar, toplumların değer sistemlerindeki değişimin 2025 itibariyle olası etkilerini de ortaya koyuyor. Araştırma dünya çapında seçilen gelişmiş ve gelişmekte olan pazarlar ele alınarak gerçekleştirildi. Trendler araştırılırken New York, Moskova, Bangalore, Jakarta ve Lagos gibi dünya çapında 12 metropolün satın alma ve lojistik trendleri de incelendi. Tüketicilere dair edinilen bu bilgiler gelecek senaryolarının günümüz dünyasıyla bağlantısını oluşturdu ve gerçekçiliğine katkı sağladı.
Günümüzde e-ticaret şimdiden Avrupa’da tüm ticaretin yüzde 8’ini oluşturuyor. Bazı senaryolarda bu payın gelişmiş ülkelerde yüzde 40’a, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 30’a kadar çıkabileceği öngörülüyor.
Gelişmiş dijital kültürden “El Yapımına” dönüş
Araştırmanın ilk senaryosuna göre, bundan 11 yıl sonra gelişmekte olan ülkeler büyümenin belkemiğini oluşturacak. Güçlü global ekonomi ve istikrarlı gelire sahip orta sınıf “her an her yerde ticaret”i gerçek kılacak. Tüketiciler satın aldıkları ürünleri şimdikinden çok daha kısa sürede teslim alırlarken Express gönderiler 24 saatten daha kısa sürede teslim edilmeye başlanacak ve teslim süreleri dakikalarla ölçülecek.
Diğer bir senaryoya göre ise, neredeyse tüm ürünlerin online satıldığı son derece gelişmiş bir dijital kültür oluşacak ve tüketicilere sanal karakterler ve avatarlar hizmet verecek. Üreticileri sahte ürünlerin oluşturacağı kayıptan korumak üzere, lojistik şirketleri tedarik zincirlerinde koruma hizmeti verecek.
Çalışma ayrıca e-perakendeciliğin geleceğine dair yalnızca olumlu tahminler sunmakla kalmayıp olası kriz senaryolarına da değiniyor. Farklı bir senaryo ise, global ekonomi bir mali kriz daha yaşadıktan sonra dünyada tüketim kalıplarının nasıl etkileneceğini ve enerji-hammadde fiyatlarının nasıl artacağını ele alıyor. Bu senaryo gerçekleştiği takdirde insanların “yeni” ürün almak yerine “el yapımı” ürünlere kayması ve ortak kullanım modelleri geliştirmesi bekleniyor.
Tüketici davranışlarındaki değişim perakende sektörünü etkiliyor
Çalışmanın genelinde tüm senaryoların, uzman ve akademisyenlerin ortak görüşüne göre, elektronik perakendecilikte hem küresel, hem ulusal ve bölgesel seviyede rekabet daha da yoğunlaşacak.
DHL Supply Chain Türkiye Genel Müdürü Hakan Kırımlı konuya da dair; “Gelecekte lojistik, online perakendeciler için şimdi olduğundan çok daha önemli bir yardımcı rolünü üstlenecek. Bir lojistik şirketi olarak dünyanın hemen tüm ülkelerinde farklı sektörlerdeki şirketler hakkında önemli ölçüde bilgiye sahibiz. Bu nedenle bir danışman ve başarı ortağı olarak rolümüz giderek öne çıkıyor” dedi. Kırımlı “2025 yılında dünyanın nasıl bir yer olacağını tam olarak bilemeyiz ancak bu araştırmadaki çeşitli senaryolar hem online hem offline tarafta global perakende sektörünün nasıl hızlı değiştiğini göstermektedir. Bu değişim sürecinin odak noktası lojistik olacaktır” şeklinde konuştu.
DHL Supply Chain Türkiye
Lojistik endüstrisinin dünya çapında pazar lideri olan DHL grubu şirketlerinden DHL Supply Chain, 60 ülkede 140 binden fazla çalışanı ile müşterilerine tedarik zinciri ve sözleşmeli lojistik hizmet çözümleri sunmaktadır. Dünyanın bir numaralı tedarik zinciri yönetimi şirketi olan DHL Supply Chain, Türkiye’de 3000’den fazla çalışanı ile 31 lokasyonda, 400.000 metrekareyi aşan depolama alanıyla teknoloji, tüketici, sağlık, perakende, otomotiv, üretim ve kimya sektörlerinde faaliyet göstermektedir. Tedarik zincirlerini yönetmek için entegre çözümler üreten DHL Supply Chain Türkiye, müşterilerinin iş kollarına dair ihtiyaçlarına özel depolama, dağıtım ve katma değerli hizmetler gibi tedarik zinciri yönetimi hizmetleri sunmaktadır. Son 3 yılda 20 milyon Euro’dan fazla değerde tesis ve altyapı yatırımında bulunan DHL Supply Chain Türkiye, toplumsal sorumluluğunun farkında bir firma olarak insana ve çevreye duyarlılık bilinciyle faaliyetlerine devam etmektedir.www.dhl.com.tr
DHL – Dünyanın Lojistik Şirketi
Lojistik sektörünün küresel pazar lideri olan DHL, sözleşmeli lojistik hizmetleri, uluslararası taşımacılık (kara, deniz, demir ve havayolu), ekspres kargo ve uluslararası posta hizmetlerindeki uzmanlığıyla müşterilerine özel çözümler sunar. Dünyada 220’den fazla ülke ve bölgeyi kapsayan küresel ağı, yaklaşık 285.000 çalışanı ile üstün hizmet kalitesini yerel tecrübesiyle birleştiren DHL, müşterilerinin tedarik zinciri boyunca tüm ihtiyaçlarını karşılar. Sosyal sorumluluğunun bilincinde bir şirket olan DHL, iklim koruma programlarını desteklerken, afet yönetimi ve eğitim konularında da çalışmalar yürütmektedir. DHL, Deutsche Post DHL Grubu’nun bir parçasıdır. Deutsche Post DHL 2013 yılında 55 milyar Euro’dan fazla ciro elde etmiştir. www.dhl.com
Haberin Kaynağı : Marjinal Porter Novelli
29.05.2014