Demiryolu ve Altyapı ASC Tarafından Optimize Edildi
Demiryolu sistemleri dijitalleşiyor ve akıllı hale geliyor
Demiryolu ve Altyapı ASC Tarafından Optimize Edildi
Alman atalet sensörü teknolojisi uzmanı ASC Sensors, dünyadaki demiryolu ağlarının, demiryolu araçlarının, hat bakım ve altyapı bileşenlerinin yanı sıra yolcuların seyahat konforu kapasitesini, güvenliğini ve verimliliğini optimize etmek için demiryolu ve altyapı operatörleri, üreticiler ve test laboratuvarları ile birlikte çalışmaktadır.
Demiryolu mobilitesi paradigmasını değiştiriyor
Güvenilir, dayanıklı ve hassas sensör teknolojisi, dünyanın sürdürülebilir mobilite tercihi olarak demiryolu taşımacılığının kapasitesini ve verimliliğini artırmada kritik bir rol oynamaktadır. İster metro ister uzun mesafe veya yük taşımacılığı için olsun, ASC her bir demiryolu ve altyapı sağlayıcısının ihtiyaçlarına göre uyarlanmış kapsamlı bir dizi analog, dijital ve akıllı sensör çözümü tasarlamakta, üretmekte ve uygulamaktadır.
Bunlar arasında yüksek hassasiyetli ivmeölçerler, jiroskoplar ve IMU'ların yanı sıra trenlerin, bakım makinelerinin, rayların, yatakların, traverslerin, köprülerin, tünellerin ve diğer yapıların ve altyapı bileşenlerinin izlenmesi için gelişmiş dijital ve akıllı sensörler bulunur.
En zorlu koşullar altında tren testi ve işletimi
Önde gelen bir küresel demiryolu araçları üreticisi, yolcuların, trenlerin ve ekipmanların güvenliğini sağlamak amacıyla gerçek senaryo koşullarında çalışma dinamiklerini ve boji çerçeve gücünü belirlemek için ASC sensörlerine güvenmektedir. Bu teknoloji sadece sorunsuz çalışma ve kaza önleme sağlamakla kalmaz, aynı zamanda en üst düzeyde yolcu konforu ve ekonomik verimlilik sağlar. Şirket, Almanya'daki test pistinde tüm yeni raylı araçları EN14363 (çalışma dinamikleri) ve EN13749 (boji mukavemeti) standartlarına uygun olarak titiz taramalara tabi tutmaktadır. [OS1]
Yoğun simülasyonlarda kullanılan ASC kapasitif ivmeölçerleri, en düşük doğrusal ve dinamik ivmelerin bile doğru ölçümlerini sağlamak için üstün uzun vadeli stabilite, doğruluk ve darbe direnci, yüksek sinyal genlikleri, geniş ölçüm ve frekans tepki aralıklarına sahiptir. ASC OS serisi sensörleri, en zorlu hava koşullarında çalışmaya devam etmeleri için yoğun şoklara ve titreşimlere dayanacak şekilde üretilmiştir. Doğru veri toplamanın dış faktörlerden etkilemesini önlemek ve geniş sıcaklık aralıklarında çalışmaya devam etmesi için hava geçirmez bir şekilde kapatılmıştır.
Demiryolu sistemleri dijitalleşiyor ve akıllı hale geliyor
Bir DRS Alliance projesi için geliştirilen uygun maliyetli, dijital ve üç eksenli hassas ivmeölçer ASC DiSens®ECO-Rail -3325 (CAN), demiryolu araçları üzerindeki elektronik cihazların işletimi için sıkı EN 50155 (IEC 60571) standartlarını karşılamaktadır. Bu sayede demiryolu sertifikasyon süreci kolaylaşır ve maliyet düşebilir. Dijital bir CAN arayüzüyle ve 24 voltluk güç sistemiyle uyumlu olan bu dijital sensör, özellikle ray uygulamalarında sorunsuz entegrasyon için uygundur.
Bununla birlikte, trenlerden, altyapıdan ve personelden en iyi şekilde faydalanmayı sağlayan akıllı sensör izleme, veri işleme ve proaktif iletişim olmadan demiryolu mobilitesinin geleceğini hayal etmek zordur. İnsanların ve yüklerin sürdürülebilir taşımacılığına olan talebin artmasıyla birlikte, dünyanın dört bir yanındaki demiryolu operatörlerinin, en yüksek güvenlik ve yolcu konforu standartlarını sağlarken, ulaşım sistemlerinin kapasitesini ve verimliliğini en üst düzeye çıkarmaları gerekmektedir.
Bu amaçla, ASC AiSys® üç eksenli ivmeölçerler , trenleri, arabaları, tekerlekleri ve diğer kritik bileşenleri etkileyen tüm kuvvetlerin gerçek zamanlı olarak izlenmesinin yanı sıra rayların, traverslerin, köprülerin, tünellerin ve diğer demiryolu altyapı varlıklarının verimli yüksek hassasiyetli izleme ve proaktif bakımını sağlamaktadır. Toplanan girdiyi işlemekte ve değerlendirmekte, harici ve geçmiş verilerle entegre edebilmekte, önceden tanımlanmış özellik vektörlerini çıkarabilmekte ve gelecekteki hasar, yer değiştirme, onarım veya değiştirme ihtiyaçlarını tahmin etmek için algoritmalar kullanmaktadır. Böylece, altyapı ve demiryolu operatörleri ileriye dönük olarak, ortaya çıkan sorunları analiz eden doğru teşhislerle eşleştirilmiş erken uyarılar alabilmektedir. Bu temelde, büyük aksaklıklar, gecikmeler veya hasarlar meydana gelmeden önce sorunları önleme ve yönetmenin yanı sıra tam olarak bir sorunun bulunduğu yere müdahale etme kararları alınabilmektedir.
Artan trafik hacmini yönetmek için köprü izleme
Köprülerin ve diğer bina yapılarının teknik olarak sürekli izlenmesi, artan dingil yükü kapasiteleri ile birleşen yüksek trafik hacmi nedeniyle önem kazanmaya devam etmektedir. Dinamik ve statik parametrelerin sürekli toplanması, izlenmesi ve analizi, yapısal sapmaların, ortaya çıkan hasarların ve kritik kapasite yüklerinin erken tespiti için çok önemlidir.
Sensör tabanlı izleme sistemleri, herhangi bir anda binaların genel durumunu belirlemek için veri toplamaya devam etmektedir. Dijital algoritmalar ve geçmiş verilerle eşleştirilen bu gerçek zamanlı parametreler, gelecekteki onarım ve bakım ihtiyaçlarını belirlemek için uzun vadeli analizler üretmeye olanak tanımaktadır. ASC hassas sensör tabanlı izleme, normdan sapmaları erkenden belirleyebilmekte ve köprüyü ve etrafındaki herkesi güvende tutmak için hedef odaklı ve proaktif bakım yoluyla kötüleşen bina koşullarının önlenmesine yardımcı olabilmektedir.
Geçici yapı izleme için uygun ‘tak ve çalıştır’ sismik doğruluk sensörleri
Hızlı ve üst düzey inşaat güvenliği kontrolleri için ideal: ASC DiSens EQ®, USB arayüzü üzerinden analogdan dijitale yüksek çözünürlüklü dönüştürme ve dijital veri işleme özelliğine sahip yüksek hassasiyetli ve ultra düşük gürültülü bir ivmeölçerdir. Bina yapılarında doğru anlık görüntülü güvenlik kontrolleri gerektiğinde, artık bunları 'hareket halindeyken‘ rahatça gerçekleştirebilirsiniz.
ASC EQ serisi, diğer analog sensörlerden çok daha yüksek çözünürlüklere sahiptir. Dünyanın yerçekimi ivmesinin milyonda birinin genliklerini kaydetme yeteneği ile genellikle tüneller, köprüler, barajlar, enerji santralleri veya en küçük tektonik titreşimlerden bile kritik olarak etkilenebilecek diğer binalar dahil olmak üzere hassas yapıların sismolojik olarak izlenmesinde kullanılmaktadır. ASC, müşteri gereksinimlerini karşılamak amacıyla bu doğruluğu üst düzey bir analog - dijital dönüştürücü, standart bir USB arayüzü ve mühendislerin geleneksel bir dizüstü bilgisayar kullanarak güvenlik kontrollerini rahatça yapmalarını sağlayan ek özelliklerle eşleştirmiştir. ASC DiSens EQ serisi, esnek, mobil, kullanışlı bir ölçüm çözümünün avantajları ile en yüksek hassasiyetin bir kombinasyonunun istendiği her yere inanılmaz bir değer katmaktadır.
300 km/s'de sürekli altyapı izleme
TCDD, Siemens Mobility Türkiye ve DB Systemtechnik GmbH iş birliğiyle yenilikçi bir yaklaşım benimsemeye karar verdi: Sürekli Altyapı İzleme (CIM). Entegre ASC sensör teknolojisi, yolcu trenlerinden gelen altyapının sürekli gerçek zamanlı izlenmesini kolaylaştırmaya yardımcı olmaktadır. Amaç, yeni inşa edilen ve başkent Ankara ile bağlantılı birkaç yüksek hızlı bağlantı için, düzenli trafiği yavaşlatmak veya kesintiye uğratmak zorunda kalmadan kapasiteyi artırmak ve sürüş konforunu iyileştirmektir.
Bu sepeble, bir Velaro yüksek hızlı treni 300 km/s ve daha yüksek hızlarda aktif hizmet sırasında kapsamlı ölçüm faaliyetleri yürütmek için en son teknolojilerle donatılmıştır. Önleyici bakım, onarım veya değişimin gerçekleşmesi için uygun süre hesaplanarak gelecekteki riskler de proaktif olarak tanımlanacaktır.
Gelecek için sürdürülebilir demiryolu mobilitesi
Gerçek hayatta zorlukları çözmek için uzman ortaklarla yakın iş birliği içinde geliştirilen ve demiryolu ve altyapı uygulamalarında kullanıma hazır olan çok çeşitli ASC sensör çözümleri, en sert şoklara, titreşimlere, diğer kuvvetlere ve çevresel koşullara direnirken en zorlu teknik kriterleri karşılamaktadır.
Özellikle ASC'nin son teknoloji akıllı sensör yenilikleri, müşterilere hepsi gerçek zamanlı olmak üzere uçtan uca bir izleme, harici veri entegrasyonu, analiz ve iletişim ekosistemi oluşturmak için ekonomik bir yaklaşım sunmaktadır. Bu teknoloji, güvenlik, ağ kapasitesi, üretkenlik ve demiryolu hareketliliğinin sürdürülebilir geleceğinde daha fazla kazanım elde etmek için dijital ikizler geliştirmenin temelini oluşturmaktadır.
Daha fazla bilgi için: https://www.asc-sensors.de/en/applications/rail-transport