Demiryolları Türkiye Yüzyılının En Büyük Gücü
TCDD Taşımacılık, yolcu ve yük taşımacılığında demiryolu tarihimizdeki rekorlarını kırarken özel sektörün de demiryolu sektörde gelişimine katkı sağlamaktadır.
Demiryolları Türkiye Yüzyılının En Büyük Gücü
166 yıllık köklü bir geçmişe sahip demiryolu sektörümüz son 21 yılda yapılan yatırımlarla, hızlı demiryolu hatlarının inşa edilmesi, mevcut sistemin yenilenmesi ve modernize edilmesi, milli ve yerli demiryolu sanayinin geliştirilmesi, demiryolu taşımacılığının serbestleştirilmesi ile büyük bir gelişim ve dönüşüm yaşamaktadır.
2017 yılından itibaren sektörde yerini alan TCDD Taşımacılık, yolcu ve yük taşımacılığında demiryolu tarihimizdeki rekorlarını kırarken özel sektörün de demiryolu sektörde gelişimine katkı sağlamaktadır.
Hızlı tren, konvansiyonel ana hat ve bölgesel tren, İstanbul ’da Marmaray, Halkalı- Bahçeşehir ve Ankara’ da Başkentray olmak üzere yolcu trenleriyle günde 600 bin yolcu ulaştıran TCDD Taşımacılık, ayrıca İstanbul-Sofya Ekspresi ile Avrupa’ya yolcu taşımacılığı yapmakta, İran - Türkiye başta olmak üzere uluslararası yolcu trenlerinin artırılması yönünde çalışmalarına devam etmektedir.
200 yük tren seferiyle 88 bin ton yük taşıması gerçekleştiren Şirketimiz, özel sektör taşımaları hariç 2022 yılında 27 milyon 820 bin ton yurtiçi, 4 milyon 420 bin ton uluslararası olmak üzere toplam 32 milyon 240 bin ton yük taşıması gerçekleştirirken 2023 yılında 32 milyon 500 bin ton yük taşıması hedeflemektedir.
Avrupa’nın birçok noktasına, İran, Afganistan ve Pakistan’a; Rusya’ya; Orta Asya ülkelerine ve Çin’e yük taşımacılığı her geçen gün artmakta, lojistik üs olma hedefiyle ulaştırma yatırımlarına devam eden ülkemiz, uluslararası demiryolu koridoru olarak her geçen gün ön plana geçmektedir. Çünkü dünya koşulları içerisinde üretim maliyetleri içerisinde çok önemli bir paya sahip ulaşım maliyetlerinin minimize edilmesinin yanı sıra çevre dostu bir ulaşım seçeneklerinin de geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Diğer taraftan, Ukrayna- Rusya savaşı nedeniyle kuzey hat üzerinden özellikle Çin - Avrupa arasında yapılan taşımalar, en ekonomik, en kısa, en elverişli olan Orta Koridor’a kaymaktadır. Dolasıyla tedarik süreçlerinin daha da kısaltılması yönünde yapılan çalışmalarla Orta Koridor’un daha da kilit haline geleceği öngörülmektedir.
Halen Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı, Orta Koridor ve Marmaray Boğaz Tüp Geçişi ile Çin'den Türkiye'ye 12 günde, Çin'den Avrupa'ya 18 günde, Türkiye'den Rusya'ya 8 günde yapılan yük taşımacılığının daha da kısa sürelere düşürülmesi planlanmaktadır.
Diğer taraftan, Van Gölü geçişi için hizmete verilen yeni feribotlarla, kapasite 8-12 vagondan 35-40 vagona, taşıma kapasitesi 400 tondan 4 bin tona çıkarılırken hem yük çeşitliliği hem yük miktarı artmaktadır. Ortadoğu ile gelişen ticarette her geçen daha fazla tercih edilen demiryolu taşımacılığında Türkiye ile İran arasındaki taşımaların 1 milyon tona ulaştırılması hedeflenmektedir.
Yine yükler, İran üzerinden Türkmenistan’a, Özbekistan’a, Pakistan’a, Afganistan’a ulaştırılırken, deniz yoluyla 30-35 gün süren taşımalar 14 güne düşürülerek zaman ve maliyet tasarrufu sağlanmaktadır.
Demiryolu, dost ve kardeş ülkelere yardım elimizin uzatılmasında da çok önemli rol oynamaktadır. 2022 yılında Pakistan ve Afganistan’a İyilik Trenleri‘yle insani yardım malzemelerinin ulaştırılmasına devam edildi.
Asya ile Avrupa kıtaları arasında kesintisiz demiryolu taşımacılığına imkan sağlayan Marmaray Boğaz Tüp Geçişi ile yurt içi ve yurt dışı yük trenlerinin Derince-Tekirdağ feribotu aktarması yerine Marmaray Boğaz Tüp Geçişinden geçişiyle zaman ve maliyet tasarrufu sağlanmaktadır.
Pandemi döneminde, kara yolunda yaşanan kısıtlamalarla ön plana geçen tır kasası taşımacılığı ile binlerce kamyonla ulaştırılabilecek yükler çevre dostu trenlerle bir defada ulaştırılmaktadır.
Şirketimiz, üretim merkezlerini ana demiryolu ağına bağlayan iltisak hatlarının artırılması ve sanayicimizin ulaşım maliyetlerinin düşürülmesi yönünde de işbirliğini geliştirmektedir.
Ayrıca TCDD Taşımacılık, özel sektörün tren işletmeciliğine katkı amacıyla lokomotif ve vagon desteği verirken TÜRASAŞ tarafından sürdürülen milli ve yerli demiryolu araç üretimlerinin en büyük paydaşı durumundadır. Araç filomuza dahil edilen ilk milli elektrikli tren setlerinin 2030’a kadar 56’ya ulaştırılması planlanmaktadır.
Bunların yanı sıra TCDD Taşımacılık, dijital dünyanın da dışında kalmamakta, yolcu ve yük taşımacılığında hizmet kalitesini artırmak, daha etkin ve verimli işletmecilik yapmak amacıyla “ Akıllı Ulaşım Sistemleri” kullanmakta, iletişim ve bilişim teknolojisinden yararlanmaktadır.
Sektörümüz, Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladığımız Türkiye Yüzyılı 2023’e daha güçlü demiryolu, daha güçlü Türkiye olarak girmenin haklı gururunu duymaktadır.
Ufuk YALÇIN
TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı