Demir-Çelik Sektörü Metal Expo Fuarında Bir Kez Daha Buluşacak
Metal Expo Fuarı 28 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında demir çelik sektörünü İstanbul Fuar Merkezinde bir araya getirecek.
Demir-Çelik Sektörü Metal Expo Fuarında Bir Kez Daha Buluşacak
Metal Expo Fuarı 28 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında demir çelik sektörünü İstanbul Fuar Merkezinde bir araya getirecek. Metal Expo, Sky Fuarcılık Genel Müdürü Murat İçer sorularımızı yanıtlayarak fuar hakkında bilgiler verdi.
SUBCONTURKEY: Demir çelik sektörünün, METAL EXPO fuarını, ‘’benimsediğini’’ gözlemliyoruz. Konu hakkında düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
Murat İçer: Ben de sayfalarınızda görüşlerimize yer verdiğiniz için size teşekkür ederek söze başlamak istiyorum. Benzetmeniz gerçekten çok doğru bir tespit olmuş. Metal Expo’yu düzenleyen ekibin bir parçası olduğum için yorumlarım yanlı algılanabilir fakat sektör Metal Expo’yu gerçekten benimsedi, 2021 sonu itibari ile %60’lara varan doluluk, Şubat’ın ikinci yarısında %75’e ulaştı, çok memnuniyet verici bir ivme bu, bu şekilde sürerse fuarın tanıtımı için bu yıl bize gerekli zamanın kalacağının belirtileri bunlar. Sektör fuarı öylesine benimsedi ki bu konuda zaman zaman katılımcılarla çok çarpıcı diyaloglar yaşıyoruz, bir keresinde bir müşterimiz bu fuarı gezmeyi çok sevdiğini 8-9 yıldır bu fuarı ziyaret ettiklerini ve artık katılma zamanlarının geldiğini düşündüklerini söylemişti. Oysa bildiğiniz gibi, Metal Expo sadece üç kez düzenlendi ve yaptığımız görüşmelerden sektörden buna benzer görüşler sıkça alıyoruz. Yani, Metal Expo sektöre öylesine nüfuz etmiş ki, deneyimledikleri her iyi etkinliğin ancak bu fuarda yaşanmış olabileceğini düşünüyorlar.
SUBCONTURKEY: Yerli üretici için özellikle uluslararası pazarlar çok değerli. METAL EXPO’nun global pazarlardaki gerek katılımcı, gerekse ziyaretçi gruplarıyla nasıl bir ilişkisi var?
Murat İçer: Marka bilinirliği bir fuar için çok önemli, henüz yolun başındaki fuara yabancı katılımcı ve ziyaretçi getirmekte zorlanırsınız, devlet nezdinde bile en az üç kez düzenlenmemiş fuar, rüştünü ispatlamış sayılmaz. İçerde de durum çok farklı değildir, izleyip karar vermek isteyenlerden bir fuar daha kadar katılımcı listesi oluşturabilirsiniz. Bu saydığım zorluklara rağmen, Metal Expo ilk yılında beş ayrı ülkeden, 16 yabancı katılımcı aldı; 62 ayrı ülkeden altı yüze yakın yabancı ziyaretçiye ev sahipliği yaptı, ikinci ve üçüncü yılında da günün koşullarına göre iyi bir performans gösterdi diyebiliriz. Şimdi kış geçti, artık baharını yaşamaya hazırlanıyoruz fuarın. Devlet nezdinde uluslararası fuar sayılmak için gerekli ön koşullara sahibiz, UFI gibi tüm prestijli uluslararası fuarların sahip olduğu bir üyeliğe başvurumuzu tamamladık, sektördeki tüm dernek ve birlikler bu yıl yabancı alım heyetleri için bize destek vereceklerini açıkladılar, İMMİB ve ÇİB bu konuda görüşme halinde olduğumuz diğer önemli destek noktalarından. Sorunuza dönecek olursak, İhracatçı Birlikleri, İTO, Sektörel Dernekler, hayatını fuarlara yabancı ziyaretçi ve katılımcı getirerek sürdüren profesyonel şirketler, hepimiz elbirliği ile doğru ve nitelikli yabancı ziyaretçiyi bu fuarda ağırlayarak, ülkemizin ihracat hedeflerine katkı vermek için kenetlenmiş bir şekilde çalışıyoruz.
SUBCONTURKEY: METAL EXPO Fuarı, aynı zamanda konferans, sempozyum, eğitim vb. bir çok etkinliğin aynı anda gerçekleştiği bir eventler bütünlüğü olarak görünüyor. 2022 fuarında da bu çok yönlü eventler devam edecek mi?
Murat İçer: Fuarda ana katılımcı gruplarının hiç ürün sergilemediği dikkatinizi çekmiş olmalı, çünkü Metal Expo bir Networking Platformu olarak tasarlandı ve tanıtıldı, sektör de bunu çok doğru bir şekilde algıladı ve desteğini verdi. Bu fuarda ticaret, tabi ki öncelikli konumuz ama ticaretin sürdürebilirliği, sektörün ortak akılla birlikte alacağı kararların isabet oranına bağlı. Bu nedenle, Metal Expo sektörü düşündüren, konuşturan ve ortak bir sektör hafızası oluşmasına ortam sağlayan etkinliklere devam edecek. Bu yıl UKUB, ülkemizde Kalıpçılık Endüstrisi’nin geldiği yeri anlatacak bir oturum gerçekleştirecek fuarda, Sanayi Bakanlığı ‘Yeşil Mutabakat’ konusunda çalışmaları gözlemek, yönlendirmek için yine işin içinde olan etkinlikler yapacak. 85. yılını kutlayacak olan Demir Çelik Sektörü önümüzdeki 15 -20 yılda nelerin kendini beklediğinin yanıtlarını bu fuardaki etkinliklerde bulacak.
SUBCONTURKEY: 2022 katılımcılarına göz attığımızda, birçok yeni katılımcının METAL EXPO’ya ilgisini gözlemliyoruz. Bunu hangi sebeplere bağlıyorsunuz?
Murat İçer: Bu soruyu bir fizik kanunu ile yanıtlayabiliriz; Kütle Çekim Kanunu’na göre bir kütle ne kadar büyükse, etrafındaki cisimleri kendi merkezine doğru o denli büyük bir güçle çeker. Metal Expo da büyüyor ve çekim gücü artıyor. Fuarın bilinirliği, katılımcı ve ziyaretçi sayısının nicelik ve niteliği büyüdükçe, daha çok yeni katılımcı gözlemleyeceğiz ve bunun sonucu olarak 2023 yılında Metal Expo, dört salonda gerçekleşerek büyümesine devam edecek.
SUBCONTURKEY: Geçen yıl METAL EXPO organizasyonlarının önemli bir parçası olarak düzenlenen YEŞİL MUTABAKAT Çalıştayı oldukça büyük ses getirmişti. Bu yıl sektörün önemli sivil toplum kuruluşlarıyla ve ilgili bakanlıklarla iş birliğiniz olacak mı?
Murat İçer: Bu soruya sayfalar dolusu yanıt verebiliriz ama kısaca şöyle ifade edelim; Demir Çelik Sektörü, İhracatçı Birlikleri, ilgili Bakanlık ve otoriteler büyük bir uyum içinde Metal Expo’nun ülkemizin Demir Çelik Dünyasına Açılan Bir Kapı olabilmesi için hareket ediyorlar.
SUBCONTURKEY: Fiziksel fuarlara, pandemi ve online etkileşimin trend haline gelmesi sebebiyle, ilginin azalacağı düşüncesi hakimdi. Bu konudaki düşünceleriniz nedir?
Murat İçer: Uluslararası Fuarcılar Birliği olan UFİ’nin ‘Beyin Fırtınası’ ekibinde bulunma şansım oldu, orada da bu konu yanıt aranan soruların başında geliyordu. Evet evden çıkamazsak, sosyal birer varlık olduğumuzu göz ardı edebilirsek, ticaretin aslında güven esaslı bir aktivite olduğunu görmezden gelebilirsek fuarları online olarak da yapabiliriz, neden olmasın! Bunun gerçekleşebilmesi için önce sorularıma olumlu yanıt verebilmeniz lazım. Bazı ürün gruplarında belirli bir bütçenin altında kalan standart ürünlerin alış verişinde online ilaçtır ama fuarlara alternatif olmak yerine, ancak destekleyici unsur olarak varlıklarını sürdürebilirler.
SUBCONTURKEY: Son dönemlerin en popüler konularından biri de Metaverse. METAL EXPO’yu Metaverse platformunda da deneyimleyebilecek miyiz?
Murat İçer: 52 yaşındayım, 20’li yaşlarımda kurgu bilim bir kavramın hayatımızda somut bir yer edineceğini, buna Metaverse diyeceklerini söyleselerdi inanmazdım. Bugün bu kavramdan nasıl faydalanabileceğimizi bize anlatan bir sürü uzman görüşüne rahatlıkla ulaşabiliyoruz. Şimdilik ‘’Meta Evreni’’nde yer almaktansa, ‘’Metal Evreni’’nde neler yapabileceğimize yoğunlaşıp, günü geldiğinde sanal evrenlerde var olmanın planlarını da yapıyoruz ama bu işin kanunlarının yazılıp kabul görmesini beklemek gerekir diye düşünüyorum.
SUBCONTURKEY: Eklemek istediğiniz var mı?
Murat İçer: Dört yıl önce yazmaya başladığımız bu hikayeye dahil olan ve her koşulda bizi destekleyen katılımcılarımıza da teşekkür etmek istiyorum. Tosyalı, Kardemir Karabük, Kar-Demir Haddecilik, Işık Çelik, Taşkazan, Alp Steel, Yükselen Çelik, Göktürkler Çelik, Çelik Metal, Kar Metal, Tecer Metal, Dempaş her yılı Metal Expo’da katılımcı olarak yer aldılar. Onlar olmasaydı, Metal Expo uluslararası kimliğe bürünemezdi.
SUBCONTURKEY:Son sorumuz da sektör dışından olsun, Fenerbahçeli olduğunuzu görüyorum. N’olacak bu Fenerbahçe’nin hali?
Murat İçer: Ben güzel hikayeleri severim, temiz düzgün çocukların yaşadığı, yarıştığı, kazandığı, kaybettiği hikayeleri severim. Fenerbahçe asırlık bir çınar, yapraklarının altında sayısız güzel çocuğun kendilerini şekillendirme fırsatı bulduğu, güzel hikayeler yazdığı bir çınar. Sonuçtan bağımsız seviyorum Fenerbahçe’yi, dedim ya kaybetmek de var güzel hikayelerde, bakalım bizim hikayemizin ilerleyen bölümlerinde neler var…