DE-KA Elektroteknik, 3. Fabrikasını Romanya’da Açıyor
1993 yılında kurulan ve üretiminin %50’sini ihraç eden DE-KA Elektroteknik,
DE-KA Elektroteknik, 3. Fabrikasını Romanya’da Açıyor
1993 yılında kurulan ve üretiminin %50’sini ihraç eden DE-KA Elektroteknik, Avrupa’daki sektör liderliğini sürdürmeyi hedefliyor. DE-KA Elektroteknik Satış ve Pazarlama Direktörü Hasan Top, Türkiye’de Kocaeli ve Manisa olmak üzere iki fabrikada üretim yaptıklarını, 2019 yılı bitmeden de Romanya fabrikasının üretime başlayacağı bilgisini verdi.
SUBCONTURKEY: DE-KA’nın kurumsal kimliği hakkında bilgi verir misiniz?
Hasan Top: DE-KA Elektroteknik; birlikte elektrik mühendisliği eğitimi almış iki arkadaş, Sn. Coşkun Demirsoy ve Sn. Atilla Eren tarafından 1993 yılında kuruldu. Firmanın kuruluş yıllarındaki temel amacı sektörde yoğun olarak ithal edilen elektrik komponentlerinin yerlileştirilmesi olmuştur. Bu vizyon doğrultusunda kuruluşun ilk yılından itibaren, kurucularımızın sektör deneyimleri ve ana sanayilerimizin destekleri ile profesyonel bir yapı oluşturularak, mühendislik ve üretim gücü ön plana çıkarılmış ve süreç içerisinde birçok ilkler gerçekleştirilmiştir.
Şirketimiz bugün kuruluşunun 26.yılında beyaz eşya, kahverengi eşya ve küçük ev aletleri sektöründe üreticilerin ihtiyaç duyduğu güç kablosu sistemleri (fişli kablo, ara kablo vb.) dizaynı ve üretimi alanında hizmet vermektedir. Avrupa, Rusya, Orta ve Yakın Doğu, Afrika bölgesini de içine alan geniş bir coğrafyanın lider fişli kablo üreticisi konumunu da her yıl güçlendirerek sürdürmektedir.
SUBCONTURKEY: Sektörde gerçekleştirdiğiniz ilklerden bahsettiniz. Bilgi verebilir misiniz?
Hasan Top:
- 1993 - Elektrik komponentlerinde Türkiye’de alınan ilk yurtdışı sertifikası (VDE)
- 1996 - Sektörde alınan ilk ISO 9000 Kalite Yönetim Sistemi ve 14001 Çevre Yönetim Sistemi Belgeleri
- 1999 - Kablolarda Türkiye’de alınan ilk TSE-HAR Markası (CENELEC Harmonize Doküman)
- 2012 - Avrupa'da sektöründe lider olan ilk Türk Markası
SUBCONTURKEY: Kocaeli ve Manisa işletmeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Hasan Top: Şimdilik yurt içinde kurulu iki işletmemizde hizmet vermekteyiz. 2019 yılı içerisinde Romanya fabrikamız devreye girdiğinde toplam işletme sayımız üçe yükselecek.
Kocaeli fabrikamız 9.000 metrekare kapalı alana sahip olup, 250 çalışanımız mevcuttur.
Manisa fabrikamız 5.000 metrekare kapalı alana sahiptir ve 180 personel istihdam edilmektedir.
SUBCONTURKEY: İki işletmenizde toplam üretim kapasiteniz ne kadar? Fişli kablo üretiminde DE-KA’nın konumu nedir?
Hasan Top: Fişli kablo üretim kapasitemiz 65milyon adet/yıl dır. Bunun yanında müşterilerimizin kablo konfeksiyon ihtiyaçlarını karşılayabilecek 800.000 km/yıl tek damar kablo ve 250.000 km/yıl çok damarlı kılıflı kablo üretim kapasitemiz bulunmaktadır.
DE-KA; Avrupa, Yakın/Orta Doğu ve Afrika bölgesinin en büyük üreticisi ve Vestel, B/S/H, Electrolux, Whirlpool, Candy (Haier), Liebherr, Gorenje (Hisense), Groupe SEB, Philips gibi beyaz eşya ve küçük ev aletleri sektöründe önde gelen birçok markanın ana tedarikçisidir. Bu listeye Türkiye’den birçok güzide marka da dahil edilebilir.
SUBCONTURKEY: Üretimin ne kadarını ihraç ediyorsunuz? Ağırlıklı ihracat yaptığınız bölgeler ve ülkeler hangileridir?
Hasan Top: Üretimimizin %50’si doğrudan ihraç edilmektedir ve önde gelen ihracat pazarımız Avrupa Birliği ülkeleridir. Yurt içindeki müşterilerimizin de ağırlıklı olarak ihracat yaptığını dikkate alırsak doğrudan ve dolaylı olarak üretimimizin yaklaşık %80’i gerek biz gerekse müşterilerimiz tarafından ihraç edilmektedir.
SUBCONTURKEY: 2018 yılını değerlendirir misiniz? 2019 yılının ilk yarısı geçen seneye göre nasıl geçti? Üretim ve ihracat oranlarınız nasıl değişti? Yıl sonu beklentileriniz nelerdir?
Hasan Top: 2018 yılında sektörümüzde yurt içinde yaşanan daralmaya rağmen ihracatımızdaki yüksek oranlı artış ile toplam ciromuz TL bazında %50 ve Euro bazında yaklaşık %10 büyüdü. İhracattaki bu başarımızla (İMMİB-TET) Elektrik ve Elektronik İhracatçıları Birliği’nin İhracat Onur Listesi’nde 51. sırada yer aldık.
2019 yılında iç piyasada daralmanın devam edeceği bekleniyor. Biz ise müşteri portföyümüzün gücünü ve çeşitliliğini, ayrıca ihracatımızın toplam satışlarımız içerisindeki yüksek oran avantajını kullanarak büyümeye devam edeceğiz. Hedefimiz başarılı geçen 2018 yılının üzerine 2019 yılında da döviz bazında asgari %5 büyümek ve Avrupa’da sektör liderliğimizi pekiştirmektir.
SUBCONTURKEY: Dijitalleşme ve Endüstri 4.0 konusunda yatırımlarınız var mı? Neler yapıyorsunuz?
Hasan Top: Fişli kablo üretim süreçleri yüksek teknoloji içeren üretim hatlarında gerçekleştirilmektedir. Ürün ve operasyon kalitesinin doğrulanması için dizayn edilen kontrol istasyonları ile; birçok farklı operasyonun görsel ve ölçüsel kontrolü, görüntü işleme sistemlerine gömülü algoritmalar yardımıyla firmamız mühendislerince tasarlanan yazılımlarla gerçekleştirilmektedir.
Üretim süreçlerinin takibi, ERP sistemiyle birlikte entegre çalışan gerçek zamanlı üretim datası toplama çözümleri ile yapılmaktadır. Üretim verilerinin anlık takibi ile üretim süreçlerinin verimliliği takip edilmekte; iyileştirme, planlama, önleyici ve periyodik bakım faaliyetleri gerçekleştirilmektedir.
Üretim verilerinin dışında makine verilerinin anlık takibi için gerekli olan veri toplama sistemleri üzerinde araştırmalarımız devam etmektedir. Bu verilerin analiz ve yorumlanması için yapay zekâ uygulamaları gerçekleştirilerek kestirimci bakım faaliyetlerinin planlanması amaçlanmaktadır.
Enjeksiyon üretim proseslerinin dinamik ve otonom şekilde düzenlenmesi için makine verilerini ve görüntü işleme sisteminin ölçüm sonuçlarını analiz edecek bir yapay zekâ uygulaması üzerinde çalışmalarımız devam etmektedir.
Yıl sonu itibariyle, dijital dönüşüm kapsamında gerçekleştirmeyi planladığımız bir diğer yatırım ile de iç süreçlerimizi yapılandırmayı planlıyoruz.