D–8 Ortak Ülkeleri Petrokimya Alanında Dernek Kuracak
PLASFED’in uluslararası işbirliği ağı genişliyor. D-8 ülkeleri petrokimya sektöründe faaliyet gösteren şirket ve kurumlarının katılacağı bir dernek kurulması kararı alındı. Türkiye’den PLASFED
Petrokimya alanında üretici konumda olan ülkeler OPEC benzeri bir örgütlenme oluşturmak için harekete geçti. İran’ın başkenti Tahran’da 13 – 14 Mayıs 2013 günleri arasında yapılan D-8 Ülkeleri Petrokimya toplantısında, İran Petro-kimya Sanayi Şirketi Genel Müdürü Abdul Hüseyin Beyat tarafından gelişmekte olan G - 8 üyeleri arasında “Petrokimya üreten ülkeler grubu” kurulması önerildi. Türkiye’den, PLASFED ve PAGDER Genel Sekreteri Barbaros Demirci’nin katıldığı toplantıda, Demirci tarafından, Türkiye plastik ve petrokimya sektörlerini içeren kapsamlı bir sunum yapıldı. Demirci sunumunda, Türkiye plastik sektörünün üretim kapasitesinin Dünya’da 8’inci, Avrupa Birliği üyesi ülkeler dikkate alındığında da 2’inci sırada bulunduğunu hatırlatarak, 2012’nin 11 milyar Dolarlık ihracatla tamamlandığını vurguladı. Sektörün, 2023 yılı sonu itibariyle 18 milyar dolarlık doğrudan ihracat hedefl ediğini belirten Demirci, Türkiye’nin D-8 ülkeleri karşısında hammadde ithalatçısı, ürün bazında da ihracatçı pozisyonu bulunduğuna işaret etti.
PLASFED ve üye dernekler hakkında da bilgi veren Barbaros Demirci, Türkiye’nin plastik üretiminin yoğun olduğu diğer illerde de dernekleşme çalışmalarının sürdürdüğünü ve bu çalışmaların tamamlanması ile PLASFED’in Türkiye plastik sektörünü temsil eden tek çatı kurumu haline geleceğini belirtti.
PLASFED ve PAGDER’in, kurulması önerilen D–8 Petrokimya Derneği’ne destek vereceğini belirten Demirci, D-8 ülkelerindeki üreticilere aralarında PAGDER-ASLAN OSB’nin de bulunduğu Türkiye’deki OSB’ler hakkında bilgi verdi ve yatırım yapmaya çağırdı.
Hazırlıklar 2014 Yılına Kadar Tamamlanacak
Toplantıda, D–8 ülkelerinin petrokimya sektörleri arasında sınai ve ticari ilişkilerin arttırılması ve bu ilişkileri organize edecek ortak bir dernek kurulması önerisi tartışıldı ve kabul edildi. “D-8 Ülkeleri Petrokimya Sektörleri Derneği” başlığı altında başlayan çalışmaların, 2014 yılının ilk çeyreğinde İran’da yapılacak toplantıya kadar tamamlanması yönünde görüş birliğine varıldı.
15 Haziran 1997 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilen Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde yayımlanan “İstanbul Deklarasyonu” ile kurulmuş olan, D–8 birliğine, Türkiye, İran, Bangladeş, Endonezya, Malezya, Mısır, Nijerya ve Pakistan üye durumunda bulunuyor. Üyeleri arasında etkili iletişim sağlamak, bilgi akışını hızlandırmak ve toplantı hazırlıklarında koordinasyonu sağlamak üzere oluşturulan D-8 Sekretaryası ise İstanbul’da çalışmalarını sürdürüyor. D-8 üyesi ülkelerin toplam nüfusu 961 milyon kişi ve toplam GSMH’sı da 2,5 trilyon doların üzerinde. D-8 üyesi ülkeler arasında tercihli ticaret anlaşması, 13 Mayıs 2006’da, Bali’de düzenlenen D-8 Beşinci Zirve Toplantısı sırasında imzalandı.
Haberin Kaynağı : PLASFED DERGİSİ
15.01.2014