Covid-19 Salgının Plastik Sektörüne Etkileri ve Ekonomik İstikrar Kalkanı Programı
Bildiğiniz üzere, Ekonomik İstikrar Kalkanı adı altında Corona virüse karşı alınan önlemler geçtiğimiz günlerde açıklanmış bulunmakta.
Covid-19 Salgının Plastik Sektörüne Etkileri ve Ekonomik İstikrar Kalkanı Programı
Bildiğiniz üzere, Ekonomik İstikrar Kalkanı adı altında Corona virüse karşı alınan önlemler geçtiğimiz günlerde açıklanmış bulunmakta. Söz konusu salgının sektörümüze etkisi ve alınan önlem paketlerinden yararlanma koşulları hakkında sizleri bilgilendirmek isteriz.
Covid-19 salgınının Çin sınırlarını aşması ve küresel ölçekte hızla yayılması ile birlikte imalat sanayinde talep kaynaklı bir gerileme gözlemlenmeye başladı. Salgının plastik sektörüne etkisini en fazla etkilenen alt sektörler bazında değerlendirmek gerekirse;
Otomotiv: Sektör bazında farklılık gösterse dahi özellikle otomotiv sektöründe üretimin durma noktasına geldiğini söylemek mümkün gerek Avrupa ve ABD’de gerek diğer coğrafyalarda otomotiv firmaları üretime ara verme kararı alıyor. Şu ana kadar Volkswagen, Mercedes, BMW, Ford, Fiat Chrysler, Renault ve Toyota Avrupa tesislerinde üretime ara verdi. Otomotiv sektörünün ana tedarikçilerinden olan plastik sektörü ise bu gelişmeden oldukça olumsuz etkilenmiş durumda. Devamı için bağlantıyı takip ediniz.
Ambalaj: Ambalaj sektörünü kendi içerisinde iki alt sektörde ele almak mümkün; endüstriyel ambalaj kısmında üretimdeki yavaşlamaya bağlı olarak bir gerileme görülmekle birlikte nihai tüketiciye hitap eden tek kullanımlık ambalaj ve film sektöründe son dönemde bir artış gözlemlenmektedir. Devamı için bağlantıyı takip ediniz.
Medikal: Medikal sektöründe plastik ürünlere olan talepte çok hızlı bir artış yaşanmıştır. Maske ve eldiven ihtiyacının karşılanması için tüm firmalar yüksek kapasite ile çalışmaya başlamışlardır. Devamı için bağlantıyı takip ediniz.
Diğer mamul: Dayanıklı tüketim malları, tarım plastikleri, halı ve tekstil sektörleri sipariş iptallerine bağlı olarak üretimi düşürmek zorunda kalmıştır. Devamı için bağlantıyı takip ediniz.
Makine: Makine sektörü gerek yatırım iştahındaki düşüş gerek tedarik zincirinin bozulması sebebiyle sıkıntılı günler geçirmektedir. Devamı için bağlantıyı takip ediniz.
Hammadde: Salgın sonrası talepte yaşanan düşüşün yanı sıra Rusya ve OPEC’in mutabakata varamaması sebebiyle gerileyen petrol varil fiyatlarının bir süre daha düşüş eğilimini sürdüreceği öngörülmekte. Devamı için bağlantıyı takip ediniz.
Salgınla birlikte ortaya çıkan başlıca sorunlar ise;
Tedarik zincirinin bozulması: Salgının Uzakdoğu’dan sonra Avrupa ve ABD’de de etkili olması sonrası küresel tedarik zinciri ciddi oranda bozulmuştur. Firmalar gerek hammadde ve ara girdi ithalatında gerek mamul ihracatında sıkıntılar yaşamaktadır. Bu sebeple belirli ürünlerin fiyatlarında olağandışı artışlar yaşanmakta ya da bu ürünler piyasadan tedarik edilememektedir.
Sipariş iptalleri: Özellikle talep tarafında yaşanan daralma sonrası ihracat pazarlarından sipariş iptalleri yaşanmaya başlamıştır. Virüsün ülkemizde de görülmesi ve yaygınlaşması sonrası iç piyasada da benzer sipariş iptalleri yaşanmaktadır. Firmaların üretim planlamasını bozan bu gelişme ayrıca kapasite kullanım oranlarında da düşüşe sebebiyet vermektedir.
Tahsilat riskinde artış: Yaşanan gelişmeler firmaların finansal yapısının bozulmasına sebebiyet vermiştir. Bu sebeple önümüzdeki dönemde tahsilat riskinde bir artış yaşanabileceği öngörülmektedir.
Piyasada yaşanan bu gelişmeleri değerlendiren Hükümet, Ekonomik İstikrar Kalkanı programı ile bu olumsuzlukların önüne geçmeyi planlamaktadır. Program kapsamında alınan önlemlerden öne çıkan başlıklar aşağıdadır.
- SGK, KDV, muhtasar ödemeleri
- Banka kredi geri ödemelerinde erteleme
- İhracatçıların oluşan ilave stokları
- Kredi garanti fonu desteği
- Temerrüd durumunda mücbir sicil uygulaması
- Kısa çalışma ödeneği
- Telafi çalışma süresi
- Reeskont kredileri Saygılarımızla….
Murat İNKÜN
PAGDER Plastik Sanayicileri Derneği
Genel Sekreter