Çevrimiçi Gizlilik ve Güvenlik Nasıl Sağlanır?
Çevrimiçi gizlilik ve güvenlik için çevrimiçi olan verilerin üçüncü partilerin eline geçmesini engellemek amacıyla önlemler alınmalıdır.
Çevrimiçi Gizlilik ve Güvenlik Nasıl Sağlanır?
Çevrimiçi gizlilik ve güvenlik nasıl sağlanır? Çevrimiçi gizlilik ve güvenlik için çevrimiçi olan verilerin üçüncü partilerin eline geçmesini engellemek amacıyla önlemler alınmalıdır. Çevrimiçi olunan andan itibaren internette kurulan iletişimlerin çoğunluğu şifresiz olarak gerçekleşir. Siber saldırganlar bireysel veya kurumsal veri ve bilgileri ele geçirmek için yaygın olarak phishing (oltalama), ortadaki adam (Mitm) saldırıları gibi siber saldırılar gerçekleştirir.
Ağ üzerinden kurulan iletişimi şifrelemek, tarayıcı üzerinden şifreli iletişimler kurmak, uçtan uca şifreleme sağlayan iletişim araçları kullanmak ve yaygın siber saldırılara karşı bilinçli olmak çevrimiçi gizlilik ve güvenliği sağlamada büyük oranda yardımcı olabilir.
VPN (Sanal Özel Ağ)
VPN (Sanal Özel Ağ) programları çevrimiçi gizlilik ve güvenlik için kullanılabilir. VPN programları halk arasında IP adresi değiştirme programı veya yasaklı sitelere giriş programı olarak bilinir. Aslında VPN programları çevrimiçi gizlilik ve güvenlik sağlar.
VPN programları kullanıldığı cihazın internet protokol (IP) adresini maskeler. IP adresi, internet servis sağlayıcıları (İSS) tarafından sağlanan Wi-Fi ağına bağlanan her cihaza verilir. IP adresi eşsiz bir seri rakamdan oluşur. IP adresi cihazlardan çıkan her veri paketinin başlığında bulunur. IP adresi cihaz fiziki konumunu bu şekilde internette iletişim kurulan her cihaz ile paylaşır. VPN programları ile kullanılan cihaz internete başka bir fiziki konumda bulunan VPN sunucusu üzerinden bağlanır ve bu konuma ait bir IP adresi kazanır.
VPN programları kullanıldığında ağ üzerindeki veri paketi alışverişi şifrelenir. Özellikle Wi-Fi Protected Access (WPA) korumasına sahip olmayan ağlara siber saldırganlar kolaylıkla sızabilir. Ağ üzerinde seyahat eden veri paketleri kişisel hassas veri ve bilgileri içeriyor olabilir. VPN programı ile bu veri akışı şifrelenir ve ağ üzerinde güvenlik sağlanır.
Güvenli Tarayıcı Kullanımı
Tarayıcılar bilgisayarlarda en çok kullanılan programlardan biridir. Tarayıcıların her zaman güncel olarak kullanılması gerekmektedir.
World Wide Web (WWW) ile tarayıcı üzerinden iletişime geçilir. Web siteler WWW üzerinde iletişim protokolü olarak Hipermetin Transfer Protokolü (HTTP) kullanır. HTTP web siteler güvenli web siteler değildir. Bu web siteler ile paylaşılan veriler şifresizdir ve korumasızdır. Bir web site, HTTP ile birlikte TLS veya SSL kriptografi protokolünü kullanarak güvenli bir iletişim protokolü oluşturabilir. Tarayıcıda HTTPS Everywhere eklentisi ile web sitelerin her zaman bu versiyonuna giriş yapılabilir.
Tor tarayıcısı en sık güncellenen tarayıcılardan biridir. Tor tarayıcısı üzerinde gerçekleştirilen aktiviteler ve kullanıcı kimliği Tor tarafından gizlenir, Tor ağı üzerindeki bilgisayarlar aracılığıyla kullanıcının iletişim verileri en az üç kere şifrelenir.
Mozilla Firefox tarayıcısı tamamen açık kaynak koduna sahip olan tek tarayıcıdır. Firefox, ‘’İçerik Engelleme’’ özelliği ile bütün takip çerezlerini engeller. Tarayıcı üzerinde çoklu hesap açabilme özelliği vardır.
Güvenli İletişim Araçları
Google Hangouts, WeChat, Line, Instagram, Twitter ve daha birçok platform uçtan uca şifreleme sağlamaz. iMessage uçtan uca şifreleme sağlar ve Apple cihazlarında kullanılabilir.
Wickr uygulaması da uçtan uca şifreleme sağlar. Ücretli ve ücretsiz versiyonu vardır. Ekran görüntüsü bildirimi sunar.
Viber’ın aylık yaklaşık olarak 260 milyon aktif kullanıcısı vardır. Konuşmaları güvenlik derecelerine göre renklendirir.
Signal uygulaması en güvenli mesaj protokollerinden birini kullanır. Signal Protokolü sesli ve görüntülü aramaları ve mesajları şifreler. Açık kaynak koduna sahiptir.
Uçtan uca şifreleme kullanmak tek başına çevrimiçi gizlilik ve güvenlik için yeterli olmayabilir. Güvenilir olmayan bir cihazda güvenli bir mesajlaşma uygulaması kullanmak üçüncü partilerin verilerinize ulaşmasına sebep olabilir. Kaynak: Büşra@TechWarn.com