Çetin Cıvata, 2014’te Aylık 4000 Ton Üretim Kapasitesine Ulaşacak
2012 yılında 12.000 ton üretim gerçekleştiren Çetin Cıvata yatırımlarına da devam ediyor.
Çetin Cıvata Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tecdelioğlu, İstanbul fabrikasına da yeni yatırımlar yaptıklarını, Malatya yatırımının şuana kadar inşaat yatırımı hariç sadece makina yatırımının 8 milyon doları bulduğunu ve toplamda 20 milyon dolarlık yatırım yapılacağının bilgisini verdi.
Bağlantı elemanları sektöründe yatırım yapan şirketlere de tavsiyede bulunan Mustafa Tecdelioğlu, özellikle Uzakdoğu bağlantı elemanları ürünlerine yönelik 3. defa revize edilen ithalatta gözetim uygulamasının yerli üretimi daha da önemli hale getirdiğini ve Türkiye’de potansiyeli karşılayacak hammadde ve üretim kapasitesinin bulunduğunu ifade etti.
Çetin Cıvata lokasyonları hakkında bilgi alabilir miyiz?
Mustafa Tecdelioğlu: 1976 yılında kurulan Çetin Cıvata’nın Çatalca fabrikası, 50 bin metrekare açık alan üzerinde 12 bin metrekare kapalı alana sahiptir. Çatalca’da 3 mm-24 mm arasında bağlantı elemanlarının imalatını yapmaktayız. Tel çekmeden ısıl işlemine, üretiminden paketlemesine kadar bütün evreleri bünyesinde yapmaktadır. Bağlantı elemanı üretiminde Türkiye’nin önde gelen entegre tesislerindendir. Bu fabrikamızda 90 grup makina parkuruna sahibiz. Kalıplarımızı da yine kendi bünyemizde yapıyoruz. Kalite kontrol laboratuarımız var. ISO 9001, TS 16949, OHSAS 14001, 18001, CE 14399 ve CE 15048 belgelerine sahibiz.
2012 yılında 12.000 ton üretim gerçekleştirdik. Bu üretimin 10.000 tonu Çatalca fabrikamızda, 2.000 tonu Malatya fabrikamızda üretildi.
2013 yılındaki hedefimiz ise verimliliği artırmak olacak. Çalışanlarımızın eğitim seviyelerini yükseltiyoruz. Çalışma alanlarımızı yenilemek istiyoruz. Laboratuar, kalıphane, paketleme alanımızda yeni yatırımlarda yaptık.
Malatya Fabrikası Vida Üretiminden Sonra Somun Üretimine de Başladı
Çatalca fabrikamızın içerisinde yer alan Tekno Bağlantı’nın da Malatya’ya taşınmasıyla
2000 metrekare alanımız genişledi. Bu alanı yeni makina yatırımlarıyla doldurduk. 2013 yılında üretimde %10’luk bir artış bekliyoruz. Çatalca fabrikamızda 160 çalışanımız var. Bunların 40’ı beyaz yakalı 120’si mavi yakalı çalışanlardır. Fabrikamız 2 vardiya olarak çalışmaktadır.
Malatya 2. Organize Sanayi Bölgesindeki yatırımımız artarak devam ediyor. 40 bin metrekare alan üzerinde, şu anda kapalı alanımız 16.000 metrekaredir.
2014 yılına kadar da yatırımlarımız devam edecek. Malatya fabrikamızda işlerimizi yine yüzde yüzü ailemize ait olan Tekno Bağlantı üzerinden yürütüyoruz.
Malatya’ya inşaat hariç şu ana kadar 8 milyon dolar makina yatırımı yaptık. Toplam yatırımımız ise 20 milyon doları bulacak, şu anda 95 kişi çalışıyor, tüm yatırım bittiğinde toplamda 400 kişi çalışacak.
Isıl işlem ve kaplama tesisimizi kurduk, yine makinalarımızda tercihimiz yerli makinalardan yana oldu. Şimdilik 70 grup vida makina parkuru var. İlk etapta sadece vida ürettik. Şimdi vida üretimi artarak devam ediyor. Bunun yayında somun üretimine de başladık. 10 grup somun makinası ile 6 mm-16 mm’ye kadar somun üretiyoruz.
Türkiye’ye yurt dışından gelen bağlantı elemanı ihtiyacına göre üretim yapacağız.
2014 yılı sonuna kadar yatırımlarımızı bitirmeyi planlıyoruz. Malatya tesisimizde yatırımlar tamamlandığında; 150 grup vida makinası, 30 grup somun makinası, 30 grup cıvata makinasınında devreye girmesiyle Malatya’da aylık 2500 ton üretim kapasitesine ulaşacağız. İstanbul’da ki üretim kapasitemizle birlikte aylık 4000 ton üretim kapasitesine ulaşacağız.
Malatya’ya yaptığınız yatırımın avantajlarını sanayicilerimizle bir kez daha paylaşır mısınız?
Mustafa Tecdelioğlu: Malatya 4. kalkınma bölgesi içerisinde yer alıyor. İstanbul da artık ağır sanayi istenmiyor ve Malatya’da ve bu bölgeye yakın diğer şehirlerde bir çok yatırım teşviki var. Yaptığınız yatırımda kurumlar vergisi avantajları ve SGK işveren payından muafiyetleriniz var. Düşük faiz desteği var. Ayrıca organize sanayi bölgelerindeki yoğunluk İstanbul kadar yoğun olmadığı için sanayiciye karşı yerel yönetimler, devletin ilgili birimlerinin ilgisi daha pozitif ve işiniz hızla çözüyorlar. Müracaatlar çok çabuk neticelendiriliyor. Ruhsatınızı ve kapasite raporunuzu birkaç gün gibi kısa sürede alabiliyorsunuz. Gittiğimiz kurumlarda itibar görerek karşılanmayı gördük. 40 yıllık sanayiciyim, Malatya’da yaptığımız yatırımlarla bir kez daha gurur duydum. Size istihdam sağlayan, iş alanı yaratan iş adamı kimliğinizi hatırlatıyorlar, adeta onure oluyorsunuz. Bölgedeki yöneticiler sayesinde bu ülke için çok güzel işler yaptığımızın farkındalığına vardık. Olması gereken de aslında buydu çünkü bizler sanayiciyiz, imalata gönül vermiş insanlarız. Ben 3. nesilim ve biz hep ürettik, ürettik ve sattık. Tüm yatırımlarımız ülkemiz için. Bunun gururunu yaşıyoruz. Biraz da beklentimiz teşekkür edilmesiydi ama İstanbul’da bunu duymak imkansız. Ama Malatya yatırımımız da bunu çok duyduk ve bu haklı gururu şu anda yaşıyoruz.
Çin ve diğer Uzakdoğulu üreticilerle rekabet edebilmek için kuracağınız tesisin entegre bir tesis olması lazım. gerekiyor. İstanbul ve çevresinde entegre bir tesisi kurup Çin ile mücadele etmeniz mümkün değil. İstanbul çevresine yapacağınız yatırım maliyeti ile Anadolu’da çok daha büyük bir tesis kurulabilir. Kurulacak entegre tesisin mutlaka organize sanayi bölgesi içerisinde olması gerekiyor. Ama Anadolu’da yatırım yaparsanız Çin ile rekabet etme şansınız oluyor, Çin’in fiyatlarına yakın fiyatlarla imal etme şansını yakalarsınız. Artık yerli hammadde sorunumuzda kalmadı, yerli hammadde üreticilerimiz, istediğimiz ürünü istenilen kalitede üretme becerisine sahipler. Eskisi gibi yüksek navlunlar ödeyerek ve termin yükümlülüklerinde bulunarak hammadde temin etmiyoruz. Anadolu’da da üretim yapan fabrika sayısı arttıkça ülkemizin her anlamda kalkınmasına fayda sağlayacaktır. Büyümek, kalkınmak ve sektörümüzde de söz sahibi olabilmek için bu yatırımları yapmalıyız.
2013 yılında katılacağınız veya katılmayı planladığınız fuarlar hangileridir?
Mustafa Tecdelioğlu: En yakın ve önemli fuarımız Fastener Fair Stuttgart fuarı, Automechanika İstanbul fuarı, Kapı-Pencere fuarı, Yapı Endüstri fuarı ve henüz yeni açıklanan ve Türkiye’de ilk kez yapılacak (21-22 Kasım 2013) Fastener Fair TURKEY fuarına katılmayı planlıyoruz.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
Editör : Özlem Çelebi
19.02.2013