CDT, Sektöre Hız Kazandırıyor
CDT Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Alpay Göğüş, Türkiye'de mühendislik yazılımları-elektrik elektronik ve kablolama teknolojileri, gömülü yazılımlar ve bilgi, belge, süreç yönetimi uygulamaları olmak üzere iki farklı iş kolu ile hizmet verdiklerini belirterek KOBİ’lere sundukları çözümler hakkında bilgiler verdi.
SUBCONTURKEY: Öncelikle kısaca CDT Bilgi Teknolojileri’ni anlatır mısınız?
Alpay Göğüş: CDT A.Ş. Türkiye'de biri mühendislik yazılımları-elektrik elektronik ve kablolama teknolojileri, gömülü yazılımlar diğeri bilgi, belge, süreç yönetimi uygulamaları olmak üzere iki farklı iş kolu ile hizmet veriyor.
Bilgi, belge ve süreç yönetimi konusunda kendi geliştirdiği yazılım çözümü Doxoft ile faal olan şirketimiz Elektronik Tasarım Otomasyonu konusunda dünyada lider konumda bulunan Mentor Graphics, Downstream, DFR gibi üreticilerin yanı sıra giderek gelişen standartlar ve katma değerli hizmetler konularında Logicircuit, Leading Edge, HiFuture gibi uzman şirketlerin de temsilciliklerini yapmakta. Mühendislik yazılımları, elektrik-elektronik ve kablolama teknolojileri, gömülü yazılımlar çözümlerimiz; savunma sanayi, elektrik elektronik, beyaz eşya, otomotiv sektöründe, telekomünikasyonun hem cihazlarında hem de altyapı kısmında yoğun biçimde kullanılıyor.
Günümüzde Türkiye'de kendi teknolojisini üretme noktasında Ar-Ge çalışmaları giderek artıyor. Bu teknolojilerin kısmen üretilmesi de dahil olmak üzere tamamını üreten, tasarımlarını kendileri yapan veya üretim için optimizasyon vb. teknolojilerini kullanan şirketlerde bizim çözümlerimiz mutlaka hayat buluyor. Otomotiv sektörü genelinde baktığımızda ise temsil ettiğimiz Mentor Graphics çözümleri pek çok farklı dalda paralel olarak kullanılıyor. Bunların başında kablolama ve kablo demetlerinin üretilmesine ulaşacak şekilde tasarım bacağı yer alıyor. Elektriksel kablolama ve demetler şeklinde vücut bulmasını sağlayan tasarım yazılımları, bunların maliyetlerini kontrol eden, teknolojileri hem tedarikçi hem de üretici bazında sağlayan çözümler bizim portföyümüzde yer alıyor.
Dünyaya baktığımızda bu ürünleri 1. seviye üreticiler Türkiye'deki uzantıları bacağında kullanıyor. Örnek olarak, Renault, Peguoet, Fiat, CNH, Türk Traktör, Temsa, Mercedes'in tamamı dünyada bu çözümleri aktif olarak kullanıyor, Türkiye'deki tasarım ayağı büyüdükçe ülkemizdeki uzantıları da kullanmaya başlıyor. Yine 1. seviye üreticilere destek veren Nursan, Murat Ticaret gibi şirketler de bire bir kullanıcıları konumunda. Temsil ettiğimiz çözümler kapsamında bu uygulamaların daha aktif ve daha efektif kullanımı için her türlü çalışmayı yapıyoruz. Çözümlerimiz, kablolama dışında otomotiv dünyasında daha da artan biçimde 2 farklı noktada kullanılıyor. Birisi; gömülü sistemler. Otomotiv dünyasında bildiğiniz gibi yazılımsal elektronikleşme trendi hâkim.
SUBCONTURKEY: Elektronik tasarım otomasyonu kavramı bize neyi anlatıyor? Bu kapsamda çözümlerinizi sektör bazında detaylandırır mısınız?
Alpay Göğüş: Baskılı devre kartlarının; tasarım, test ve üretimine yönelik yazılım çözümleri ile tamamlayıcı bileşenleri sayabiliriz. Simülasyon ve analiz çözümleri gömülü sistemler, kablo tasarımı ve tüm bu sistemlerin uyumlu çalışması gereken standartların desteklenmesi sayılabilir.
Temelde her sektörde elektronik tasarım ve üretim teknolojilerine duyulan ihtiyaçları karşılıyoruz. Ancak bazı sektörlerin özel ilgi alanlarına yönelik çözümlerimiz de var. Savunma ve Havacılık sektörüne yönelik DO-254 ve DO-178 standartları çözümlerini sunuyoruz. Otomotivde kablo demetleri tasarımı ve gömülü sistemler, araç içi network ve haberleşme çözümleri sunuyoruz. Tüketici elektroniğinde ise gelişmiş teknolojiler ile tasarım ve üretim imkânlarına yönelik yazılım çözümlerimiz var.
SUBCONTURKEY: Ürünlerinizin rakip çözümlerden farkı nedir? Neden siz tercih edilmelisiniz?
Alpay Göğüş: Her araç her proje farklı ihtiyaçları beraberinde getiriyor. Uluslararası alanda çalışan farklı firmaların çözümleri değerlendirilebilecek olsa bile bunun yerel ayakta da bir desteğinin olabilmesi, sorunlara çözüm bulunması için çok önemli.
Bu alanda çok karmaşık ve komplike çözümü tek noktadan sunabilen çok fazla şirket olduğunu zannetmiyorum. Bu sistemlerin dünyada çok farklı platformlarda kullanılmış olmasının bir getirisi olarak, özelikle araç kablolama çözümleri ve network uygulamaları tarafında yerelde de iyi sonuçlar alarak buradaki benzer başarı hikâyelerini Türkiye'de de oluşturmak istiyoruz.
SUBCONTURKEY: Ürünlerinizi kullanmaya karar veren firmalar için bu çözümlerin devreye alınması süreci nasıl işliyor?
Alpay Göğüş: Örneğin bir kablolama çözümünün devreye alınması ayağında çok fazla parametre var, siz mantıksal olarak yapabiliyor olabilirsiniz ama işin içine 3D ve fiziksel demetlerin yerleştirilmesi kısmı gelince, 3D tasarım ürünleri ile entegrasyon gerekiyor. Hem biz hem yurtdışındaki üretici hem de müşteri ortak bir çalışma yürütmek zorundayız. Biz Türkiye'de imkân olduğu ölçüde farklı projelerde farklı şekilde müdahil olabiliyoruz. Müşteri ile birlikte sistemin kurulması tasarımların yapılması ve ürünlerin bu alanda kullanımı yönünde birlikte bir çalışma yürütüyoruz. Eğitim ile başlıyor ve sonrasında destek hizmetleri ile devam ediyor. Bazı müşterilerde mevcut tasarımların ve kütüphanelerin aktarılması kısmında da gerek biz gerekse yurtdışındaki tecrübeli kaynaklardan destek alarak ilerliyoruz. Özellikle çok özel konularda o tipte araç tasarımında daha önce çalışmış bir uzman tarafından destek sağlanarak tasarlanması kısmında özel ihtiyaçlara cevap verecek kendi iş ortaklarımızdan uzman kişileri getirtebiliyoruz.
SUBCONTURKEY: Otomotiv sektöründeki gelişmeler ve sektöre sunduğunuz hizmetlerden bahseder misiniz?
Alpay Göğüş: Otomotiv dünyasında elektronik ve yazılım evrimi yaşanmakta, elektronikleşme trendi hâkim. Artık pek çok kontrol elektronik olarak yapıldığından, network'lerin oluşturulması, eskiden sadece kablolar ile sinyallerin paylaşılması şeklinde ilerlerken, artık bir araç içi network ve bir işletim sistemi üzerinde çalışan uygulamalara doğru yönelim var.
SUBCONTURKEY: Aynı şekilde beyaz eşya sektörü için de gelişmeler ve sektöre sunduğunuz hizmetlerden bahseder misiniz?
Alpay Göğüş: Beyaz eşya sektöründe elektronik kart tasarımı, özel çip tasarım ve üretimi, gömülü sistemler ve kablolama yine temsil ettiğimiz ürün ve şirketlerin çözümleri ile hayata geçirilen konulardır. Özellikle rekabetçi teknoloji ve maliyet kalemleri değerlendirildiğinde bu sektör için çok önemli noktalarda hizmet ve ürünler sunuyoruz. Türkiye de faaliyet gösteren ve global olarak önemli yer tutan pek çok müşterimiz bu hizmetlerden faydalanıyor.
SUBCONTURKEY: KOBİ’lere yönelik avantajlı uygulamalarınız mevcut mu? Küçük işletmeleri teşvik için size ne gibi çözümler desteklenmeli?
Alpay Göğüş:Kobiler aslında özellikle destek verdiğimiz bir müşteri kitlesi. Gerek gelişme potansiyelleri gerekse faydalandıkları devlet destekleri açısından istenen gelişmeyi sağlamaları için sunduğumuz ürün ve hizmetlerin odak noktasında duruyorlar. Bu konuda hem yerel destek hizmetleri ile hem de ürün, eğitim, danışmanlık gibi birbirini tamamlayan parçaların tek noktadan temini ile Kobi uygulamalarına destek veriyoruz.
SUBCONTURKEY: CADET Platform ile ilgili bilgi vererek bu platformun oluşum amacı ve firmalara ne gibi kazanımlar sağlayacağından bahseder misiniz? Ayrıca özellikle KOBİ’lere yararları nelerdir?
Alpay Göğüş: Cadet Platform içerisinde; Sistem Seviyesi PCB Tasarımı, PCB Tasarım ve Doğrulaması, PCB Üretimi, Kablolama Tasarımı, IC Tasarım Doğrulama ve Üretimi, Gömülü Yazılım, Araç Sistem Tasarımı, Güvenilirlik Tasarımı, Test Sistemleri ana başlıklarıyla oluşturulan içerikler yer alıyor. Kullanıcıların ilgi alanlarını seçerek kendileri için dinamik bir hesap oluşturmalarını sağlayan sistem, istenilen içeriğe hızlıca ulaşma imkânı sunuyor. Platformun yakın zamanda kullanıma sunulması planlanan mobil cihazlar için uygulama sürümü sayesinde de üyeler ilgilendikleri konular hakkında anında bilgi sahibi olabilecekler.
Kurumsal ya da bireysel üyelik sistemiyle çalışan platform, kullanıcıların kendileriyle ilgili haberleri ya da güncel bilgileri paylaşma imkânı sunmasının yanı sıra ilgilendiği başlıklara girilen en yeni paylaşımları da takip etme olanağı sağlıyor.
Bu konularda çalışan ve gelişme potansiyeli olan Küçük ve Orta ölçekli firmalar için çok değerli ve kolay ulaşılabilir teknoloji ve imkânları bu çatı altında bulma şansı sunuluyor.
SUBCONTURKEY: 2017 yılında daha çok hangi sektörlere odaklanacaksınız? Ürünlerinizde yaşanan teknolojik gelişmeler ve yenilikler neler?
Alpay Göğüş: Gelecek sene beyaz eşya sektörünün öne çıkacağını umuyoruz. Gerek ülkemizde gerekse global pazarda söz sahibi firmalarımızın bu konularda ileri teknolojilere yatırımlarını arttırması ve uygulamaları hayata geçirmeleri bu konudaki gelişmeler için temel dayanak ve beklentileri oluşturuyor.
Savunma, otomotiv ve tüketici ürünleri alanındaki müşterilerimizin çalışmalarının da yeni proje ve yatırımlar ile gelişmesini umuyoruz.
SUBCONTURKEY: 2016 yılını hem CDT hem de sektör için değerlendirdiğinizde neler söylersiniz? 2017 öngörüleriniz neler?
Alpay Göğüş: Genel anlamda iyi geçen bir yılı zorluklara rağmen iyi bitirdiğimizi söyleyebilirim. Yapılan çalışmalar hem yeni projelere destek hem de mevcut müşterilerin daha verimli hala gelmeleri için yapılması gelecek yıl için de ümitlenmemize sebep oluşturuyor. 2017’nin daha verimli ve iyi bir yıl olmasını diliyoruz.
09.05.2017