Çatıder ve Meslek Lisesi Öğretmenleri, AB Destekli Modern Çatı Eğitimi İçin Almanya'da
Türkiye’deki Çatılara, Avrupa Düzeyinde Eğitimli Ustalar Geliyor
Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER), çatı sektöründe eğitimli iş gücünün artması ve çatıcılık eğitiminin geliştirilerek cazip hale getirilmesi amacıyla Avrupa Birliği'nin desteklediği 'Çatı ve Çatıcılık Eğitim Sisteminin Kurulması ve Geliştirilmesi Projesi'ni başlattı.
ÇATIDER yöneticileri ve projede yer alan meslek liselerinden öğretmenler, projenin ilk adımı olarak çatı eğitimi konusunda uluslararası saygınlığa sahip Almanya’yı ziyaret etti. Almanya’nın çatıcılık alanındaki en büyük kuruluşu Kuzey Rhein Eyaleti Çatıcılar Federasyonu ve Berufskolleg Goldern Meslek Koleji’nde bilgi alışverişinde bulunan Türk heyet, eğitim sistemi ile bölgedeki çatı ve yapıları da inceledi.
Çatı konusunda toplumsal bilinci artırmayı ve çatı sektörünü geliştirmeyi misyon edinen ÇATIDER, İyi Eğitim, Doğru Çatı” sloganıyla çatıcılık eğitimi ve mesleğinin gelişmesine katkı sağlayacak kapsamlı bir proje başlattı. 'Çatı ve Çatıcılık Eğitim Sisteminin Kurulması ve Geliştirilmesi Projesi', Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı'nın Türkiye’de Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Arttırılması Operasyonu (IQVET) isimli hibe projesi kapsamında hayata geçiriliyor. Proje kapsamında Almanya’da gerçekleştirilen eğitim ve inceleme ziyaretine, Proje Koordinatörü Mehmet Öztürk başkanlığındaki ÇATIDER heyetiyle, İSOV Zincirlikuyu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Ankara Mimar Sinan Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğretmenleri katıldı.Düsseldorf’taki Kuzey Rhein Eyaleti Çatıcılar Federasyonu’nda düzenlenen toplantıyla iki kuruluş arasında bilgi alışverişi yapıldı. ÇATIDER yöneticileri ve meslek lisesi öğretmenleri, Berufskolleg Geldern Meslek Koleji’ni de ziyaret ederek, Alman çatıcılık eğitim sistemi hakkında bilgi aldı. Türk heyet, bölgedeki yapı ve çatılarda da incelemelerde bulundu. Alman heyetin Mayıs ayında Türkiye’yi ziyaret etmesi kararlaştırıldı.
Çatılarımızdaki eğitim seviyesi yükselecek
ÇATIDER Başkanı M. Nazım Yavuz, projenin Türkiye’deki çatıcılık mesleğinin gelişmesine önemli katkılar sağlayacağını belirterek şunları söyledi:Sektörümüzde tekniker ihtiyacı bulunmasına rağmen, öğrenciler meslek okullarında bu alana yeterli ilgiyi göstermiyor. Bunun nedenleri arasında, kariyer tanıtımlarının yetersiz kalması ve müfredatın güncel bilgileri kapsamaması bulunuyor. Teknik mesleki eğitim programlarının teorik ve pratik açıdan güncel yöntem ve malzemelerle desteklenerek cazip hale getirilmesi gerekiyor. Bu projeyle, 'yeni teknoloji ve ürünleri bilen ve uygulayabilen', 'çatı kaplama malzemeleri ve yardımcı elemanlarını şartnamelerine ve kılavuzlarına uygun şekilde kullanabilen', 'bilgilerini güncel tutup, yaptığı işin kalite garantisini verebilen teknik personel' gücümüz artacak.
Çatı ustaları sertifikalandırılıyor
Bu projeyle ayrıca Çatıcılık Belgesi olmayan ustalara yönelik mesleki teknik eğitim müfredatı gözden geçirilerek güncellendi.. Eğitimler sonucunda başarılı olanlara ÇATIDER’in 29 Mart 2013’te Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalamış olduğu protokol gereğince MEB onaylı Mesleki ve Teknik Eğitim hükümlerine göre Başarı Sertifikası düzenleniyor. Bu kapsamdaki ilk Geliştirme ve Uyum Kursu Antalyada Muratpaşa Anadolu Meslek lisesinde 8 Aralık tarihinde başladı.
Projede neler yapılacak?
- Mesleki eğitim müfredatları ile uyumlu e-öğrenme materyalleri oluşturulacak.
- Okullarda kurulacak çatı atölyeleriyle uygulamalı eğitimler desteklenecek.
- Saha incelemesi imkânları sağlanacak.
- Özel sektör temsilcilerinin de katılacağı seminerler düzenlenecek. Sektörün önde gelen firmalarının yöneticileri, sektör konusundaki bilgi ve iş imkânlarını paylaşacak.
- Sektör temsilcileri, öğrencilere birebir bilgi desteği verecek.
- Teknik ve meslek liselerinde eğitim veren çatı öğretmenlerinin ve usta öğreticilerin hizmet içi eğitimlerle bilgilerinin güncellenmesi sağlanacak.
- Öğrencilere yapılacak bilgilendirme çalışmalarıyla sektördeki ihtiyaçlar anlatılarak sektörün cazibesi vurgulanacak.
Haberin Kaynağı : ÇATIDER
19.12.2014