Büyümek İçin Hedeflerinizi Belirleyin Ve En Doğru Stratejiyi Kullanın
AT KEARNEY Stuttgart Ofis Müdürü Steffen Gaenzle:
Otomotiv sektörünün satış sonrası hizmetler kanalını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Aslına bakılırsa 2013 yılında sektördeki oyuncuların çoğunun büyüme oranı yüzde 5 üzerinde ve Ebit oranı ise %4 dolaylarında seyrettiği görüldü. Fakat ciddi bir grup tedarikçinin yüzde 5 Ebit üzerinde karlılığa sahip olduğu gözlendi. Sektördeki global firmaların Ebit oranı ise %6-8 arasında seyretti. Satış sonrası hizmetler sektörünün bileşkesine bakıldığında cironun yaklaşık iki katına çıkarak 1.200 Milyar Euro’dan 2.200 milyar Euro civarlarına yükseldiği görüldü. Yıllık büyüme oranının %5.5 ve 6 arasında olması bekleniyor. Satış sonrası hizmetler A,B, ve C kategorileri, öngörülebilen bakım telamatik hizmetleri ve uzatılmış garanti sözleşmelerindeki gelir artışlarının büyük bir kısmının (%80’in üzerinde) Asya’ya kayması beklenmektedir. Otomatik sürüşün ise sürücünün sahip olduğu fleetboard sisteminin BSB ve B2C pazarlarındaki hizmet bedelleri ile uyumlu olması ile paralellik gösterecektir.
Satış sonrası hizmetler kanalında fırsatlar ve tehditler nelerdir?
Gelişmekte olan pazarlardaki satış sonrası hizmet talebi, birinci el alıcı piyasasında müşteriyi markaya bağlamak için sağlanan teknik hizmet uygulamalarının, yedek parçaların ve genişletilmiş garanti sözleşmelerinin standart ve sıradan uygulamalarının dalgalanan ihtiyacına göre çok ciddi oranlarda artacağı gözlenmektedir. Hizmetleri öncelikle alımla sonrasında araçtan sürücüye telematik hizmetler dahil önceden öngörülebilir bakım-onarım hizmetleri ile ilişkilendirme eğilimi artacaktır. Öte yandan, hem hafif araçların hem de kamyonların eski ya da ileri teknoloji piyasalarında bir fiyat değişimi seziyoruz. Buna ek olarak, modül ve sistem tamiratlarında AB’nin yeniden yapılandırma talimatlarına uygun, basitçe ve zekice çözümlere ihtiyaç duyan nakit ile çalışan piyasaların varlığı da gözardı edilmemelidir. Müşterinin markaya olan bağlılığı hafif taşıtlarda ve kamyonlarda sırasıyla beş ve dört yıl olduğundan bu sektörde müşterinin sadakatini kazanmak aslında üzerine çok çalışılması gereken, sonu olmayan bir yolculuk.
Pazardaki oyunculara nasıl tavsiyelerde bulunabilirsiniz?
Dahili satış sonrası hizmetler pazarı, güç nakil organları, aktarım organları pazarı ve satış sonrası elektrik elektronik piyasası ekipman özelliklerindeki vegüç nakil organlarındaki, özellikle aküler ve E-motorların özel bakıma ihtiyaç duyan xEV pil sektörü, değişiklikler sebebiyle, oldukça hızlı bir biçimde büyüyecek.
Satış sonrası hizmetler kanalını gelecekte neler bekliyor?
Orijinal Ekipman Üreticisi (OEM) şirketler ve tedarikçileri mevcut piyasanın ihtiyaçlarını karşılayacak ve fiyat rekabetindeki baskıyı azaltmak için, teknik servis, teşhiscihazları ve bakım prensipleri gibi alanlarda diğer markaların ürünlerine de hizmet verebilmek için toptan sanayi ürünlerine yatırım yapacaktır.
Az ya da çok her pazarda görülen altı yaklaşımsaldeğişim:
1) Bölgeler arasında değişkenlik gösteren gelişim seviyesinin oluşturduğu kaynaklardan yararlanmak için pozisyon değiştirmek.
2) Orijinal ekipman üreticilerinin (OEM) fiyat baskılarıyla başa çıkmak amacıyla inovatif bileşenler/teşhis aletleri için operasyonel mükemmelliği sağlamak (Örneğin modül parçaları teşhis sistemleri, yedek parça çözümleri)
3) Birçok alanda artan fiyat değişiklikleri sebebiyle ortaya çıkan küresel şerefiye ve garanti maliyetleri için risk potansiyelini düşürmek.
4) Nakit zorlamalarını ve gerekli insan kaynağını aktif bir biçimde tespit etmek ve yönetmek, (Çin, Kuzey Afrika ve gelişmekte olan piyasaların gelişmesinin önündeki engeller gibi)
5) Modüler ölçekli satış sonrası iş ağının tasarlanan ekonomik hedeflerin tahmin ve kontrol edilebilmesi amacıyla bütünleştirici şekilde planlanması.
6) Orijinal ekipman üreticisinin (OEM) müşterilerinden, öngörülebilir bakım servislerine doğru oluşan olağanüstü kaymanın 1-x rütbesinde akıllı seyir sistemlerinin yol açtığı yeterlilik.
Satış sonrası hizmetler pazarı ve otomotiv sektörü arasındaki ilişkiyi nasıl değerlendirirsiniz?
Birbirlerine bağlı bir ilişkileri var. Her ikisi de markayı çok daha iyi bir performans sergilemeye itiyor. Otomotiv sektörü ve satış sonrası hizmetler sektörünün birbirine köklerinden bağlı oluşunu açıklayan birçok ticaret esası vardır. Örneğinbir kurala göre 3-5 sene içerisinde dengeli bir nakit seviyesine ve başabaş noktasına ulaşmak için sürdürülebilir ve başarılı en az 3 mal türüne ihtiyaç vardır.
Otomotiv sektörünün geleceğini etkileyecek değişikliklere karşı nasıl bir yaklaşım sergiliyorsunuz?
Büyümek için hedeflerinizi belirleyin ve o hedeflere yetişmek için en doğru stratejiyi kullanın. Performans seviyenizi dünya çapındaki rakiplerinizle kıyaslayın ve sektöre nasıl adapte olunabileceğini öğrenin. Ek olarak satış sonrası hizmetler piyasasındaki gelecek trendlerini yakalamak için strateji inisiyatifleri başlatın.
Haberin Kaynağı : TAYSAD
29.08.2014