Büyük Firmalar Ar-Ge’ye Önem Vermiyor
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz OSTİM’e yaptığı ziyarette önemli mesajlar verdi. Bakan Yılmaz, büyük firmaların kapsamlı bütçeleri olmasına rağmen Ar-Ge’ye önem vermediklerini söyledi. Yerli üretim konusundaki hassasiyetler hakkında bilgi alan Yılmaz, “Yerli firmadan ziyade yerli üretim” hatırlatması yaptı.
Üniversite – sanayi işbirliğine de değinen Cevdet Yılmaz, üniversiteleri sahada görmek istediklerini ifade etti. Kalkınma Bakanı Yılmaz, “Bütün üniversiteler kampüs dışına çıkabilmeli, iş adamları kampüse girmeye çekinmemeli. Hataları göze almadığınız, özgüven içinde davranmadığınız sürece yenilik de yapamazsınız. Yenilik kültürünü sağlamlaştırdığımızda rekabetçilik anlamında önemli bir yere geleceğiz. Kendimiz üretmek, kendi modellerimizi, teknolojimizi, tasarımlarımızı ortaya koymak durumundayız. Bunu yaptığınızda gerçek anlamda kalkınmış oluyorsunuz.” dedi.
OSTİM tecrübesi
Türkiye’nin önümüzdeki süreçte yüksek teknolojiyi hedeflemek zorunda olan bir ülke olduğuna işaret eden Bakan Yılmaz, “Üretimin içinde ve ihracatın içinde yüksek teknolojinin payını artırmak zorunda olan, burada sıçrama yapmak durumunda olan bir ülkeyiz. Türkiye’de önemli bir KOBİ varlığı olduğunu görüyoruz. OSTİM tecrübesini de ben biraz şöyle anlıyorum: KOBİ’lerin esnekliğiyle büyük şirketlerin ölçek ekonomisini birleştirmiş bir model. Her ikisinin avantajlarını bir araya getirebiliyor. Küçüğün dinamizmi, hareketliliği, adapte olma yeteneği. Diğer taraftan daha büyük bir ortamda, ölçek ekonomisiyle, işbirliğiyle birçok şeyin altından kalkma gücü. KOBİ’ler bugün toplam istihdamımızın yüzde 78’ini oluşturuyor, toplam katma değerimizin yüzde 55’ini üretiyor.” dedi.
Ar-Ge yatırımları yetersiz
Türkiye’deki Ar-Ge yatırımları konusunda da önemli tespitlerde bulunan Yılmaz, büyük şirketlerin Ar-Ge’ye önem vermediklerini dile getirdi. Bakan Yılmaz, “Büyük şirketler maalesef Ar-Ge'ye, yüksek teknolojiye yeterince önem vermiyorlar. Ben böyle görüyorum. Geçmişte daha rahat ve kolay kazanma imkanlarının getirmiş olduğu bir alışkanlıkla, çok fazla yeniliğe teknolojiye önem vermiyorlar. Bu konuda altyapılarını geliştirmiyorlar. Halbuki bunlarda çok büyük sermayeler var. ifadelerini kullandı.
Yerli alım
Kamu ihalelerinde ki yerli alım uygulamalarından da bahseden Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ulaştırma ve savunma sanayinde başlayan alımlarla birlikte sağlık alanı için de çalışmaların devam ettiğini vurguladı. Kamu alımlarında Ar-Ge olgusunun da düşünülmesi gerektiğini anlatan Yılmaz, “Yerli firmadan ziyade yerli üretim” hatırlatması yaptı.
Aydın: Offset kanunu için hiçbir engel yok
OSTİM yönetim kurulu başkanı Orhan Aydın; yerli üretim ve milli marka gelişimi için kamu alımlarında yerli şartının olması gerektiğini vurguladı. Amerikan Satın alma kanunun (Buy American act.) bazı sektörlerde %100 yerli şartı getirdiğini belirten Aydın, ilgili yasanın kongre metnini Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’a verdi. Aydın’a göre offset kanunu çıkarmanın önünde hiçbir engel yok. İleri teknoloji ve yerli markaların gelişmesi bu yasaya bağlı.
Ankara sanayisinin öncülerini, büyüklerini bünyesinde barındıran OSTİM’i ziyaret eden Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz milletvekilleri ve bürokratlarıyla, yerli sanayinin gelişim öyküsünü Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın’dan dinledi.
Sıranın katma değerli ileri teknoloji içeren ürünlerin üretilmesine geldiğini; Ankara sanayisinin bu vizyona kilitlendiğinin altını çizen Aydın, “Ankara ekosistemi değişerek, dönüşerek ve gelişerek katma değeri yüksek üretime geçmektedir.” dedi.
Ankara sanayicilerinin kümelenme ve ortaklaşa rekabet kavramlarına ağırlık vermesi gerektiğini dile getiren Orhan Aydın, “Kümelenmenin en iyi örneklerini çıkarmayı başardık. Ancak daha yolun başındayız. Gelişmiş ülkelerin en iyi kümelenme örneklerini inceleyerek kuruduğumuz oluşumlar meyvelerini vermeye başladı. Yerli üretim ve milli marka misyonuyla hareket eden OSTİM, işbirliği ve güçbirliği amacıyla kümelenmede öncü olmuştur. Offset konusundaki çabalarımız bunun en somut örneğidir. İş ve İnşaat Makineleri, Yenilenebilir Enerji, Medikal, Raylı Sistemler, Savunma ve Havacılık, Raylı Ulaşım Sistemleri ve son olarak Kauçuk sektörlerinde kümelenmeleri gerçekleştirmiştir. Uluslararası rekabeti geliştirme projeleri üreten kümeler, işbirliklerinden güzel sonuçlar ortaya çıkmıştır. Anadolu Raylı Sistemler Kümelenmesi'yle Ankara Metro ihalesinde yüzde 51 yerli katkı şartı konulmuştur. Savunma sanayi ve sivil havacılıkta dünya devleri 6-8 Mart 2013 tarihleri arasında Ankara’da yerli üreticilerle bir araya getirilecektir. Sağlık Teknolojileri Endüstriyel Tasarım Koordinasyon Merkezi kurularak 10 adet medikal ürün yeniden tasarlanmıştır. Türkiye’nin enerji sektöründe üretime yönelik önem taşıyan Milli Rüzgâr Türbini Projesi OSTİM’de hayata geçirilmiştir. Milli otomobil projesi yetkililere sunulmuştur” dedi.
Haberin Kaynağı : OSTİM
25.09.2013