Bursa’nın Plastik Üretimindeki Payı Yükselecek
Birlikte sektörümüz için çalıştığımız, Federasyonumuzun kuruluşu için yoğun emek harcamış kıymetli bir işadamı olan Necmi Atalay’ın vefatını üzüntüyle öğrendim. Hepimizin başı sağolsun. Saygıdeğer işadamımıza Allah’tan Rahmet, yakınları ve bütün iş âlemi için başsağlığı ve sabır dilerim.
Plastik üreticileri olarak yüksek oranlı büyümeyi 2013’te de sürdürmenin gururunu yaşıyoruz. Avrupa’nın ikinci büyük plastik üreticisi ülke olduk. Yapısal sorunlarımızı tekrarlamayacağım. Kısa ve uzun vadeli sorunlarımızın çözümüne yönelik olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Bursa, Türkiye ambalaj dahil plastik üretiminin yüzde 5’ini gerçekleştiriyor. Sadece ambalaj üretimine bakarsak yüzde 2 pay alıyoruz. Hiç şüphe yok ki yeni yatırımlar yapmamız gerekiyor. Bu noktada bazı dış engeller sözkonusu ama elbette bizim yapmamız gereken işler de var. İlk başta plastik sanayicilerine uygun bir yatırım alanı sunmak zorundayız. Teşvik sistemi içinde yatırım yapabilmek için mutlaka organize sanayi bölgesine ihtiyacımız var. Dernek olarak kümelenme ve OSB oluşturma çalışmalarımız malumunuz.
Bu konuda adımlarımızı atmaya devam ediyoruz. Yapılacak her yatırım, Bursa ve Türkiye için faydalı olacaktır. Küçüğünden büyüğüne yapılacak her yatırım, başlayacak her girişim fayda sağlayacaktır. Bu nedenle herkesin yararına olan ekonomik faaliyetin gelişmesinde önemli bir adım olacak OSB girişimimizin daha fazla desteğe, katkı verebilecek herkesin katkısına ihtiyacı var. Bursalı hemşerilerimizin bizi yüreklendirmesi dahi olumlu bir katkıdır.
Bu kapsamda, elektrik üretiminin de olmasını istediğimiz ve bu yönde planlar gerçekleştirdiğimiz OSB girişimine Bursa’daki bütün ekonomik aktörlerden ve sivil toplum kuruluşlarından destek bekliyoruz. Akılcı adımlarla daha fazla yatırım yapmak için ihtiyacımız olan şeylerin başında pozitif olmak gerekiyor.
Derneğimiz yoğun bir çalışma dönemini geride bıraktı. Yakın gelecekte büyümeye devam edeceğiz. Elbette nihai hedefimiz Bursa’da faaliyet gösteren bütün plastik sanayicilerini BURPAS çatısı altında toplamak. İlk etapta, 150’nin üzerinde firmaya ulaşmayı amaçlıyoruz. İlimizde bizim tespit ettiğimiz 300’ün üzerinde sanayici bulunuyor. Başta da vurguladığım gibi plastik sanayicilerimiz 2013’ü büyümeyle kapattı. Elbette büyümenin sürmesi için atılması gereken adımlar var. İlk etapta, kur dalgalanmasının sektörümüzü olumsuz etkileyeceği ortada. Buna karşılık yeni yatırımlar için özendirici olabilecek şekilde makine yatırımlarında finansal kiralama modelinin kullanılması halinde KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesi olumlu bir adım. İyi planlama yaparak, kur sıkıntısını hafifletmek için dikkatli olmamız gereken bir döneme giriyoruz.
Bursa’da ve genel olarak Türkiye plastik sektöründe daha yüksek katma değerli ürünlere geçiş için girişimler var. Bu konuda adım atılması gerekliliğini ihracat ve ithalat birim fiyatlarından dahi görebilirsiniz. 2013’te ihracat birim fiyatlarımız kg başına 3 dolarlar seviyesinde, ithalatımız ise 5,4 dolar seviyesinde oldu. Bunun anlamı yüksek katma değerli ürünleri ithal etmemize rağmen, düşük katma değerli ihracat yapmaktır. Burada hem Bursa hem de Türkiye plastik sanayiinin mamul bazında dış ticaret fazlası verdiğini ve iç talebin çok büyük bir kısmını yerli üreticilerin karşıladığını hatırlatmam gerekir.
Sektörümüzün daha fazla tasarım yeteneği bulunan mühendis ve üst düzey kişiyle çalışması AR-GE ve inovasyon girişimlerinde bulunmasına ihtiyaç var. Bunun için ise elbette araştırma birimleri kurulması gerekiyor. Bu alandaki teşvikten yararlanmanın şartları ise çok ağır. Bu teşviklerin yararlanma koşullarının hafifletilmesi için sadece plastik değil, bütün imalat sanayii kolları taleplerini iletiyor. Umuyoruz bir çözüme ulaşılır.
Son olarak belirtmemiz gereken bir husus da ülkemizin sükunete olan ihtiyacıdır. Siyasi ortamdaki gerginlikler, yüksek sesli konuşmalar hem tüketiciyi hem de girişimcileri tedirgin eder. Serbest pazar ekonomisinin istediği bir başka unsur ise adil rekabettir. Her koşulda adil rekabet her zaman iyi sonuç verir. Adil rekabetin koşulları ise herkesin eşit olduğu, sadece iyi iş yapanın, iyi girişimcinin yarışı kazandığı bir ortamdır.
Türkiye köklü bir ülkedir. Halkımız çok önemli badirelerden geçerek demokrasisini ve ülkemizi bugünlere taşımıştır. Bu nedenle çağdaş demokrasinin bütün unsurlarının uygulandığı, hukukun, adil rekabetin, akılcı siyasetin hakim olduğu bir ortamı arzu ediyoruz. Bu vesileyle, sizlere bol kazançlı, sağlıklı üretken ve huzurlu günler dilerim.
Haberin Kaynağı : PLASFED
25.06.2014