Bulgaristan Türkiye'nin Karayolu Ticaretine Göz Dikti
Avrupa'ya çıkış yapan Türk TIR’larına kota uygulayan Bulgaristan'ın amacı farklı çıktı: Türkiye'nin Avrupa'ya giden ihraç ürünlerini taşımak...
125 bin adet transit geçiş hakkı vermesi gerekirken sadece 5 bin adet araç için geçiş izni veren Bulgaristan, ekonomik çıkar peşinde. Amaç Avrupa Birliği üyeliğinin avantajlarını kullanarak bölgede yapılan karayolu ticaretinden pay almak.
Batu Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ankara, Bulgaristan'ın uyguladığı yaptırımı, Türkiye'deki lojistik sektöründen pay alma çalışması olarak nitelendirdi. Yıllık 100 milyar doların üzerinde ihracat yapan Türkiye, bu ihracatın büyük bir kısmını Avrupa ülkelerine yapıyor. Bulgaristan'daki filolar da bu ihracat pastasından faydalanmak istiyor. Çünkü Bulgaristan'daki uluslararası taşımacılık filoları son yıllarda dengesiz bir şekilde arttı, buna karşın ülkede taşınacak ihraç edilen mal sayısı çok az.
Sadece Bulgaristan'ın değil, Doğu Avrupa ülkelerinin tümünün Türkiye'deki lojistik pastasından pay almak istediğini belirten Taner Ankara, Kota, vize gibi maliyet artırıcı etkenler, özellikle Avrupa ülkelerine yönelik taşımalarda yabancı plakalı araçlar karşısında yerli firmaların rekabet gücünü azaltıyor dedi. Taner Ankara'ya göre bu ülkeler Avrupa Birliği ülkesi olmasının avantajlarını kullanmak istiyor.Bu yaptırım sonrası alternatif yol güzergahları ve taşıma yöntemleri kullanmaya başladıklarını belirten Taner Ankara, böyle olunca da maliyetlerin inanılmaz seviyede arttığını söyledi.
Yabancı Plakalı Araçların Pazar Payı Artıyor
İhraç taşımalarında Türkiye plakalı araçların pazardan aldığı pay 2011 yılında yüzde 82 düzeyindeyken 2012 yılında bu oran yüzde 81'e düştü. Yabancı plakalı araçların aldığı pay ise yüzde 19'a yükseldi.Yüzde 1'lik kısmın az gibi göründüğünü söyleyen Taner Ankara, bu oranın 283 bin 704 sefer sayısı olduğunu vurgularken, buna benzer krizlerin yaşanması sektördeki Türk firmaların canını yakabileceğini belirtti.
Haberin Kaynağı : İstanbul Sun Ajans
07.02.2014