Brisa ve Akbank’tan Aile Şirketlerine Destek
Brisa, iş ortaklarının kurumsallaşması ve sürdürülebilir yönetim anlayışıyla buluşması için desteğini sürdürüyor. Brisa’nın “Akbank Aile Şirketleri Akademisi” ve Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi EDU işbirliğiyle hayata geçirdiği kurumsal eğitim programını başarıyla tamamlayan ve kendi geleceklerine yatırım yapan işletmelerin 2. ve 3. nesilleri aile bireyleri 10 Haziran tarihinde mezun olarak, sertifikalarını Brisa Genel Müd
İş ortaklarının işlerinin devamlılığına katkı sağlamak amacıyla destek programları sunan Brisa, Akbank “Aile Şirketleri Akademisi” ve Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi EDU işbirliğiyle ile hayata geçirdiği sertifika programında ilk dönem yüksek katılım ve başarı ile tamamlandı. Aile şirketlerinin kurumsallaşma sürecine destek vermek üzere geliştirilen sertifika programında işletmeler sürdürülebilir yönetim anlayışlarını derinleştirmek ve kurumsallaşmak üzere eğitim ve seminerlere katıldı. 10 Haziran’da yapılan mezuniyet töreninde, programı başarıyla tamamlayan katılımcılar, sertifikalarını Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman’ın ve Akbank KOBİ Bankacılığı’ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz’un elinden aldı.
Brisa iş ortaklarının işletmelerini geliştirerek daha kurumsal bir kimliğe bürünmelerine, iş süreçlerini daha sürdürülebilir bir anlayışla yönetmelerine ve rekabet güçlerini artırmalarına yardımcı olmayı hedefleyen program, bir ay içinde üç günlük üç eğitim modülüyle gerçekleşti. Program kapsamında stratejik yönetimden iş geliştirme ve inovasyona, kurumsallaşmadan finansa, şirketlerde iyi yönetim uygulamalarından hukuki konulara ve insan kaynağı yönetimine kadar pek çok konuda aile şirketleri yönetiminin ihtiyaç duyacağı başlıklar ele alındı. Yüz yüze eğitimlerde dünyadan ve Türkiye’den örneklerle teori ile pratik birleştirildi.
Programı kapsamında farklı sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerden konuşmacılar da deneyimlerini paylaşmak üzere söz konusu seminer ve derslere konuk oldu. Katılımcılar uzmanlarla birebir görüşme ve onlara sorularını ilk ağızdan sorma fırsatını yakaladı. Eğitmenler ve sohbet toplantılarındaki profesyoneller, eğitimlerin sadece teorik olmaması için gerçek hayattaki tecrübelerini ve örnek başarı hikayelerini paylaştı.
Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman, törenin ardından şu değerlendirmede bulundu:
“Brisa olarak sürdürülebilirliğe verdiğimiz önemi her fırsatta vurguluyoruz. Sürdürülebilirliğin en önemli unsurlarından birinin, iş ortaklarımızla devamlılık sağlayan köklü ilişkiler geliştirmek olduğuna inanıyoruz. Aile bireylerinin katılımıyla zenginleşen işletmelerin, rekabetçi iş dünyasında güçlü bir şekilde ilerlemek için vizyonlarını genişletmesi ve verimliliğini artırması kaçınılmaz. İş ortaklarımızla birlikte büyüme vizyonumuzla, Brisa olarak onlara bu yetkinlikleri nasıl kazandırabileceğimizi, işletmelerini nasıl sürdürülebilir bir yapıya kavuşturabileceğimizi ve şirketlerini daha kurumsal bir yapıda yöneterek sonraki nesillere taşımak konularında nasıl teşvik edebileceğimizi paylaşmak üzere Akbank ve Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi EDU işbirliğiyle hazırlanan programı işortaklarımıza Brisa katkısıyla sunduk. Eğitim dönemimizin sonunda sertifikalarını alan tüm iş ortaklarımızı tebrik ediyorum. Brisa olarak iş ortaklarımızla birlikte büyüme vizyonumuz doğrultusunda desteklerimizi devam ettireceğiz.”
Şirketlerde kurumsallaşmanın devamlılık açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Akbank KOBİ Bankacılığı’ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, Aile şirketlerinde şirket içi kuralların yanısıra doğal olarak duygular da devreye giriyor. Duyguların yoğun olduğu bu ortamda şirketlerin gelecek nesillere sağlıklı olarak devam etmesi için kurumsallaşması şart. Bazı aile şirketlerinin devam edememesinin nedenlerinin başında, nesilden nesile geçiş planının ve tanımlanmış bir sürecin olmaması geliyor. Uzun vadede aile içi anlaşmazlıklar, profesyonellerin bu şirketlerde yaşadığı zorluklar gibi birçok sorun nedeni ile büyüme ve finansal başarı sürdürülemiyor. Firma sahipleri şirket içi sorunlarla uğraşırken bir yandan da rekabetle başa çıkmak zorunda kalıyorlar. Yıllarca alın teri ile çalışıp büyük bir özveriyle devam ettirdikleri şirketleri işte bu ortamda yok olma noktasına gelebiliyor. Türkiye’de aile şirketlerinİn yüzde 80’i 5.yılına, yüzde 96’sı 10. yılına ulaşamıyor. Sisteme kayıtlı şirketlerin yüzde 95’i, KOBİ’lerin ise yüzde 98,8’i aile şirketi. Aile şirketlerinin yüzde 80’i ailevi konularda alınan kararlar, yüzde 20’si ticari konularda alınan kararlar nedeniyle yok oluyor. Bu gerçeklerden hareketle, Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi, EDU ile uzun çalışmalar sonucunda titizlikle tasarladığımız “Akbank Aile Şirketleri Akademisi”ni hayata geçirdik. Brisa’nın programımızı tercih etmesinden memnuniyet duyuyoruz. Hayata geçirdiğimiz programda sertifika almaya hak kazanan 30 Brisa iş ortağı, günümüzün yoğun rekabet koşullarında nasıl ayakta kalınabileceğini ve şirketlerinin gelecek kuşaklara nasıl aktarılabileceğini uygulamalı olarak gördüler. Aile şirketlerinin büyümesinin Türkiye ekonomisinin gelişmesi için kritik olduğuna inanıyoruz.”
Brisa hakkında:
Dünyanın en büyük lastik üreticisi Bridgestone ile Sabancı Holding’in ortak kuruluşu olan Brisa, Türkiye lastik endüstrisinin lideridir. Brisa’nın kökleri, Sabancı Holding ve ortaklarının girişimiyle 1974 yılında kurulan Lassa ile atılmıştır. Lastik sektöründe dünyada yaşanan gelişmelere paralel olarak; 1988 yılında Sabancı Topluluğu ile Bridgestone Corporation arasında gerçekleşen ortaklık sonucunda Brisa, bugünkü adını almıştır ve 25 yılı geride bırakmıştır.1993 yılında ilk Ulusal Kalite Ödülü’nü kazanan Brisa, 1996 yılında da iş mükemmelliği konusunda gösterdiği üstün performans sonucu Avrupa Kalite Büyük Ödülü’nü kazanan ilk Türk şirketi olmuştur. Brisa, bugün Avrupa’nın yedinci büyük lastik üreticisi konumundadır. Brisa Kocaeli Üretim tesisleri, 361.000 m2’ye ulaşan kapalı alanıyla, dünyanın tek çatı altındaki en büyük lastik fabrikalarından biridir. Bu tesis, aynı zamanda, Bridgestone’un dünya üzerindeki en önemli üretim üslerinden biri olma özelliğini de taşımaktadır. Brisa, Aksaray OSB’de kuracağı 4,2 milyon adet lastik üretim kapasitesine sahip yeni bir üretim tesisini 2018 yılında devreye almayı planlamaktadır.
Türk ekonomisine olduğu kadar ülkenin toplumsal gelişimine de önem veren Brisa, sürdürülebilirlik faaliyetlerini çevresel, ekonomik ve toplumsal açıdan ele almaktadır. Biyoçeşitliliğe katkıda bulunduğu ‘Turnalar hep uçsun’, eğitime katkısını ortaya koyduğu ‘Brisa Mensupları Öğrenimi Destekleme Derneği’, trafikte güvenli sürüşe katkı sağladığı ‘Lassa Yola Sağlam Çık’ ve kültürel bir değer olan ‘Brisa Müze’ bu anlamda ön plana çıkan projeler arasında yer almaktadır.‘Yolculuğunuzun Geleceğini Tasarlıyoruz’ vizyonuyla çalışmalarını sürdüren Brisa, bir sanayi şirketinden inovasyon şirketine dönüşümünü hızla devam ettirmektedir.Brisa, vizyonundan aldığı ilham ve sürdürülebilirlik ve inovasyon anlayışıyla, fosil yakıt kullanmadan yalnızca güneş enerjisiyle çalışan “Solar Impulse”ın dünya çevresinde yaptığı yolculuğun Türkiye Resmi Partneri olmuştur.2014 yılında “Türkiye’nin lastik markası’ Lassa’nın 40. yılını kutlayan Brisa, Bridgestone, Lassa,Dayton, Kinesis, Firestone lastik markaları, Bandag kaplama markası, Energizer akü markası, OtoPratik, Propratik, Lastiğim, Lastik Vs ve Speedy satış noktaları, lastik.com.tr adreste lastik değişimi ve bakımı web sitesi, Mobilfix ticari araç filolarına yerinde bakım sağlayan mobil bakım servisi, Probox ve Bridgestone Box mobil satış ve hizmet noktası ve Lastik Oteli lastik saklama hizmeti ile Türkiye’ye değer kazandırma kararlılığındadır.
Haberin Kaynağı : Ünite İletişim
17.06.2015