Bozankaya’ya “2015 Avrupa’da Yılın şirketi Ödülü”
Raylı sistemler ve toplu taşımacılık alanında yatırımlarına devam eden Bozankaya, Frost&Sullivan tarafından “2015 Avrupa’da Yılın şirketi” seçildi. Türkiye’deki ilk yerli Trambüs, yerli tramvay ve elektrikli otobüs üreticisi olarak Avrupa’da yılın şirketi seçilen Bozankaya’nın ödülünü, Londra’da düzenlenen törende Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay aldı. Günay, hem bu ödülün önemini, hem de Bozankaya
Bozankaya’nın almış olduğu 2015 Avrupa’da Yılın şirketi Ödülü’ne ilişkin Günay, “Dünyanın önemli araştırma şirketlerinden biri olan Frost&Sullivan tarafından yeni projelerimiz ile alanımızda Avrupa’da yılın şirketi seçilmek bir bizi gururlandırdı. Araçlarımız ile global arenada zaten ilgi görüyoruz. Çok sayıda yurtdışı fuarında yer alarak olumlu geri bildirimleri gözlemleme şansımız oldu. Farklı ülkelerde yerel yönetimler ile test sürüşleri gerçekleştiriyoruz. Zaman zaman da yurtdışından heyetleri Türkiye’de ağırlıyoruz. Bu açılıma aldığımız ödül ayrı bir değer kattı. Dünyanın en saygın bağımsız kuruluşları tarafından araştırılarak çalışmalarımızın takdir edilmesi oldukça önemli. Yurtdışında sektörümüzden çok olumlu tepkiler ve tebrikler aldık” dedi.
Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı / Chairman of the Board Aytunç Günay: ilk yerli Trambüs üretimini gerçekleştirdik
Toplu taşıma sorunlarının çözümünde isviçre, Almanya, Avusturya vb. birçok Avrupa ülkesinde kullanılan trambüslerin şehirlerin çevreci, hızlı ve güvenilir ulaşım sistemleri ihtiyacına cevap vereceğini ve önemli ölçüde katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Bu düşünceden yola çıkarak yaptığımız çalışmalar sonunda Türkiye’nin birinci, dünyanın ikinci 25 metre uzunluğundaki Trambüs’ünü ürettik. ilk olarak Malatya Büyükşehir Belediyesi için 10 adet ürettiğimiz Trambüsler, raylı sistemlere göre iyi bir alternatif oluyor veya raylı sistemlere entegre çalışabiliyor. Havai hat katener sisteminden enerjisini alan Trambüsler, günümüz tramvay ve metro araç teknolojisine sahip. Ancak lastik tekerlekli oluşundan dolayı ray ve benzeri altyapı maliyeti gerektirmediğinden, raylı sistemlere kıyasla daha az maliyetli bir ulaşım sistemi olarak ön plana çıkıyor. Ayrıca trambüslerin enerji tüketim değerleri km başına dizel yakıtlı otobüslerden %65-70 oranında daha düşük ve ömür olarak bu araçların iki katı hizmet döngüsüne sahip. şu anda Malatya’da araçlarımız aktif olarak hizmet veriyor. Trambüs sistemi ile Malatya’da 3 ayda 1.2 milyon yolcu taşındı. Diğer yerel yönetimlerden ve yurtdışından da Trambüse ilgi olduğunu söylemeliyiz.
Aytunç Günay, Malatya’daki trambüs duraklarının, kataner hatlarının ve sinyalizasyonun sisteminin de Bozankaya tarafından üretildiğini vurguluyor. Alt geçitlerde, kavşaklarda ve gerektiğinde elektrik hattından çıkarak yardımcı güç sistemine geçen trambüs, hem emisyon hem de enerji anlamında ciddi tasarruf sağlıyor. Günay, trambüs ile dar bütçeli belediyelere ideal bir toplu taşıma çözümü sunduklarına söyleyerek; “Türkiye’de ilk defa Bozankaya tarafından üretilen ve Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete sunulan Trambüs sistemimiz, Ekim ayı başında Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) tarafından Malatya’da organize edilen ‘Uluslararası Troleybüs Sistemleri Çalıştayı’nda farklı ülkelerden ve Türkiye’deki belediyelerden üst düzey toplu taşımacılık yetkilileri tarafından incelendi. Aldığımız geri bildirimler ise çok olumlu,” diyor.
Yüzde 100 alçak tabanlı yerli tramvayı geliştirdik ve üretiyoruz
Tamamıyla Türk mühendislerden oluşan bir ekip ile yüzde 100 alçak tabanlı tramvay tasarımı hazırladıklarının altını çizen Aytunç Günay; “Yürütülen Ar-Ge çalışmaları sayesinde, 33 metre uzunluğunda ve 5 modülden oluşan şehir içi alçak tabanlı tramvay aracını üretiyoruz. Tramvay projemiz, Avrupa’dan ithal edilen ulaşım araçlarına kıyasla kalite seviyesi yüksek ve maliyet açısından daha avantajlı. ilk olarak Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile 30 Tramvay aracımız için protokol imzaladık. 2016 yılı içerisinde 30 araç teslim edilmiş olacak. Türkiye’deki tramvay segmentinde en yüksek yolcu kapasitesine sahip olan bu araçlar, aynı zamanda Türkiye’de bugüne kadar gerçekleştirilen satın alma maliyeti en uygun tramvay projesi olmasıyla da önem taşıyor,” dedi.
Bozankaya E-Bus’a talep çok yüksek
Bozankaya E-Bus, ilk olarak Ekim 2014’de Hannover’de düzenlenen IAA Fuarı’nda görücüye çıktı. Aytunç Günay, Türkiye’de çeşitli belediyelerin Bozankaya elektrikli otobüsü ile deneme sürüşlerine başladığını vurguluyor. Avrupa pazarında satış hedeflerinin bulduğunu ifade eden Günay, “Avrupa toplu taşımada çevreci araçlara yöneliyor. Belediyeler ve özel işletmeler elektrikli otobüslerin kullanımına destek veriyor. Bu nedenle Avrupa pazarı bizim için çok önemli” diye konuşuyor. Ortalama 260-320 kilometre menzili bulunan E-Bus’ın diğer araçlara oranla yaklaşık yüzde 75 yakıt tasarrufu sağlıyor. E-Bus, sıfır emisyon ve sessizliğinden dolayı da tercih ediliyor. Bozankaya E-Bus’ın yakıt tüketimi, aynı kapasiteye sahip dizel araçlara kıyasla % 85-90 oranında daha avantajlı oluyor. Aytunç Günay açıklamasıda; “Özellikle Almanya’nın tüm yerel yönetimleri, Kuzey Avrupa, isviçre, iran ve Azerbaycan’dan elektrikli otobüsümüze ciddi talep olduğunu söyleyebiliriz. Avrupa’nın yanı sıra Türkiye’de de elektrikli otobüsümüz için yerel yönetimler ile deneme sürüşleri gerçekleştiriyoruz. Aldığımız olumlu geri bildirimler ise oldukça gurur verici. Türkiye’deki ilk elektrikli otobüs ihalesini kazandık ve Konya’ya Türkiye’nin ilk elektrikli otobüslerini teslim edeceğiz,” dedi.
Haberin Kaynağı : Railway Turkey
15.12.2015