Bozankaya, Yeni Nesil Araçlarıyla Atakta
Uluslararası deneyimini yerli üretim ile birleştiren Bozankaya, Eurasia Rail 2015 fuarında Türkiye’de ilkleri temsil eden araçlarını tanıtacak.
Raylı sistemler ve ticari araçların inovatif üreticisi Bozankaya, toplu taşımacılık alanındaki deneyimlerini yeni nesil araç projeleri ile sunuyor. Tüm dünyada birçok raylı sistem ve toplu taşımacılık projelerinde yer alan Bozankaya, yerli üretim yüzde 100 alçak tabanlı tramvay, trambüs, metro ve elektrikli otobüs projeleri ile birçok ilke imza atıyor. Bozankaya, 05-07 Mart tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek Eurasia Rail Fuarı’nda yerli tramvay ve trambüs projelerini tanıtırken, elektrikli otobüsünü de Türkiye’de ilk defa görücüye çıkartıyor. (11.Hall – Stand.11D21)
Bozankaya’nın yerli tramvayı ilk olarak Kayseri’de...
1997 yılından bu yana raylı sistem üretiminin içinden gelen Bozankaya’nın, yerli üretim yüzde 100 alçak tabanlı tramvayı Türkiye için bir çok ilki temsil ediyor. Bozankaya’nın 2016 yılında raylarda olacak 66 metre uzunluğunda ve çift yönlü tramvayı, Türkiye’deki tramvay segmentinde yolcu sayısıyla en yüksek yolcu kapasitesine sahip ilk araç olma özelliğini taşıyor. Aynı zamanda Türkiye’de bugüne kadar gerçekleştirilen satın alma maliyeti en uygun tramvay projesi olmasıyla da ayrı bir önem taşıyor. Bozankaya, 46 milyon avroluk ihaleyi kazanarak kentin ulaşımını rahatlatmak amacıyla ilk olarak Kayseri Büyükşehir Belediyesi için 30 adet bu özel tramvayın üretimini yapıyor.
Bozankaya Grup Genel Müdürü Aytunç Günay, fuar öncesinde yaptığı açıklamada: “Bozankaya olarak uzun soluklu Ar-Ge çalışmalarımız sonrasında yüzde 100 alçak tabanlı, 33 metre uzunluğunda ve 5 modülden oluşan tramvay aracını üretiyoruz. Uluslararası standartlara uygun yerli üretimimiz olan bu tramvay, Avrupa’dan ithal edilen ulaşım araçlarına kıyasla kalite seviyesi yüksek ve mali açıdan daha avantajlı bir ulaşım aracı olarak ön plana çıkıyor,” diyor.
Türkiye’nin ilk yerli trambüsü hizmete başlıyor
Bozankaya’nın üretimi olan Türkiye’nin ilk yerli trambüsleri, 8 ay süren test sürüşleri sonrasında Malatya’da gerçekleştirilecek resmi açılış ile hizmet vermeye başlıyor. Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne 10 adet trambüsü teslim eden Bozankaya, bu özel araç için hem yurtiçi hem de yurtdışındaki yerel yönetimlerden talepler alıyor. Çevreci, hızlı ve güvenilir ulaşım sistemleri ihtiyacına cevap veren ve ilk yatırım maliyetinin düşüklüğü ile önce çıkan yeni nesil trambüsler, dizel yakıtlı otobüslere göre %65-70 oranında tasarruf sağlıyor. Dayanıklılık açısından ise dizel araçların iki katı ömre sahip bulunuyor. Trambüs aracının kullandığı teknoloji olan elektrikli tahrik sistemi, enerji ve çevreci çözüm planı ile farklılık yaratıyor. Sıfır emisyon ilkesi ile çalışan trambüsler, çevreye duyarlılık konusunda da öncülük ediyor.
Bozankaya Grup Genel Müdürü Aytunç Günay, ilk yerli trambüs hakkında bilgi vererek: “Teknik olarak tramvay sistemleri ile benzerlikleri olmasına rağmen ilk yatırım maliyetleri çok daha düşük olan trambüs sistemleri, araç fiyatlarının ve alt yapı (ray, makas, sinyalizasyon vb.) gereksinimlerinin daha az olması nedeniyle ilk kurulum yatırımlarında ciddi farklılıklar gösteriyor. Trambüs, toplam ağırlığı 40 tona yaklaşan konvansiyonel araçlara göre enerji tasarrufunda yaklaşık yüzde 75 avantaj sağlıyor. Bozankaya Trambüs, hem raylı sistemler için iyi bir alternatif oluyor, hem de raylı sistemlere entegre çalışabiliyor. Otomotiv sektörünün geleceğinin elektrikli motorlarda olacağı öngörüsüyle hareket ederek, Türkiye’ye elektrikle çalışan böylesine önemli bir aracı yerli üretim ile kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Trambüslerimiz hem ulusal hem de uluslararası platformda yerel yönetimler tarafından büyük ilgi görüyor. Yunanistan, Brezilya, Avusturya ve Almanya’dan teknik heyetlerin Türkiye’ye gelip yerinde izledikleri araçlarımızın ihracatına da yakın bir zamanda başlayacağız” diyor.
Bozankaya E-Bus, Eurasia Rail Fuarı’nda raylı sistem sektörünü taşıyacak
Raylı sistem ve ticari araç tasarımında önemli Ar-Ge yatırımlar yapan Bozankaya, bir diğer yeni aracı E-Bus’ı Türkiye’de ilk kez Eurasi Rail Fuarı’nda kullanacak. Bozankaya’nın 2014 sonunda Almanya’da düzenlenen IAA Ticari Araçlar Fuarı’nda tüm dünyaya lanse ettiği E-Bus, Eurasia Rail Fuarı sırasında fuar ziyaretçilerini taşıyacak.
Bozankaya E-Bus tamamen yerli yatırım ile Türk ve Alman mühendislerinin birlikte Ar-Ge çalışmalarını yürüttüğü bir araç olmasıyla ayrı bir öneme sahip bulunuyor. Bozankaya Grup bünyesinde akü sistemi Bozankaya GMBH tarafından geliştirilen E-Bus’ın üretimi ise Bozankaya A.Ş. tarafından yapılıyor. Günümüzde kullanılan diğer şehir içi otobüsler ile karşılaştırıldığında Bozankaya’nın üretimi olan E-Bus; enerji tüketimi, çevreye duyarlılık ve verimlilik ile bir adım öne çıkıyor.
Aytunç Günay, yaptığı açıklamada; “Yeni nesil toplu taşımacılık araçlarının geleceğini elektrikli sistemlerde görüyoruz. Bu nedenle Bozankaya’nın tasarımı ve üretimi olan E-Bus için uzun zamandır çalışıyoruz. E-Bus, çevreci, sessiz, ekonomik, verimli bir şehir içi otobüsü olarak birçok çözümü bir arada sunuyor. Aracımız şarj olduğunda ortalama 260-320 km arasında yol yapıyor. Bozankaya olarak 200 km için ise garanti veriyoruz. Tüm bu özellikleriyle E-Bus bir çok ülkeden büyük ilgi gördü,” diyor.
Haberin Kaynağı : Railway Turkey
11.03.2015