BoyPlast, İki Ayrı Fabrikasında Beyaz Eşya Sektörüne Üretim Yapıyor
BoyPlast A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Metin Saraç, 2020 yılını ve pandeminin etkisini hem firmaları hem de sektör açısından değerlendirdi.
BoyPlast, İki Ayrı Fabrikasında Beyaz Eşya Sektörüne Üretim Yapıyor
BoyPlast A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Metin Saraç, Eskişehir ve Çerkezköy fabrikalarında beyaz eşya sektörü için üretim yaptıklarını ve aynı zamanda kendi markaları olan Zucha adı altında küçük ev aletleri tarafında yeni bir ürün üretmeyi hedeflediklerini söyledi. Metin Saraç, 2020 yılını ve pandeminin etkisini hem firmaları hem de sektör açısından değerlendirdi.
SUBCONTURKEY: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Metin Saraç: 1972 doğumluyum, Evli, 19 ve 15 yaşında iki çocuk babasıyım. Endüstri Mühendisiyim. Halen BoyPlast A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığını, Eskişehir OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği, Organize Sanayiler Üst Kuruluşu (OSBÜK) Yüksek Koordinasyon Kurulu Üyeliği, Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi (ETGB) Yönetici Şirketi Olan, Anadolu Teknoloji Araştırma Parkı (ATAP) Yönetim Kurulu Üyeliği, EOSB iştiraklerinden olan mesleksiz gençlerimize meslek edindirme amaçlı kurulmuş olan Mesleki Edindirme ve Geliştirme Merkezi (MEGEM) Yönetim Kurulu Başkanlığı ve EOSB Yönetim Kurulu olarak, meslek liselerinin ülke geleceğinin önemli temel dinamiklerinden olduğu inancıyla hayata geçirdiğimiz Eskişehir OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin kurucu yöneticisi olarak görev almaktayım. Görev aldığım her bir platformda ülke ekonomisine değer katmaya çalışmaktayım.
BoyPlast, Plastiğe Hayat Veriyor
SUBCONTURKEY: BoyPlast A.Ş.’nin kurumsal kimliği hakkında bilgi verir misiniz?
Metin Saraç: BoyPlast A.Ş., 2001 yılında, dört gencin hayallerinin tüm birikimlerini yatırarak kurduğu bir şirkettir. 2001 yılında 250 metrekare kiralık bir alanda bir çalışan ile plastik boyama işi ile üretim hayatına başladı. Sonrasında sürekli çalışarak, müşteri beklentilerini algılayıp, geleceği ön görerek, ana hatlarıyla, kalıp tasarım, kalıp üretim, plastik enjeksiyon, şişirme (blow molding), gaz enjeksiyon, baskı (serigrafi/tampon, rolon, sıcak baskı, ipek baskı), montaj, boyama(metal/plastik) proses yatırımlarını yaparak bugünlere geldi.
Bugün Eskişehir yerleşkesinde 35.000 metrekare açık 10.000 metrekare kapalı alanda, Çerkezköy İşletmesinde 7000 metrekare açık 5000 metrekare kapalı alanda yaklaşık 400 çalışanımız ile Arçelik, BSH, HAİER Grup (Candy/Hoover), Aselsan, Vitra vb. kuruluşlara ve ülke ekonomisine hizmet etmeye devam etmektedir.
Logomuzun altında yer alan ‘BoyPlast Plastiğe Hayat Verir’ ifadesinin hakkını vermeye çalışıyoruz
SUBCONTURKEY: Eskişehir ve Çerkezköy fabrikalarınız ve bu fabrikalarda ürettiğiniz ürünler hakkında bilgi verir misiniz? Beyaz eşya sektörü için yaptığınız üretim toplam üretiminizin ne kadarını oluşturmaktadır?
Metin Saraç: Eskişehir işletmesinde, Arçelik, Haier, Vitra gibi müşterilere hizmet etmekteyiz. Aynı zamanda ASELSAN’ın plastik çözüm ortağıyız. Çerkezköy İşletmesinde BSH ve Arçelik işletmelerine üretim yapmaktayız
Her iki işletmede, buzdolabı, çamaşır makinası, kurutucu ve fırınların çoğunlukla görünüş parçaları olmak üzere yüzlerce parça üretilmektedir.
Toplam ciromuzun %93’ ü beyaz eşyadan oluşmaktadır.
SUBCONTURKEY: Üretiminizin ne kadarını ihraç ediyorsunuz? Ağırlıklı olarak hangi ülkelere ihracat yapmaktasınız?
Metin Saraç: Beyaz eşya sektörüne çalışmamızdan dolayı ortalama %70 civarında dolaylı ihracat %10 civarında direkt ihracatımız vardır ve ihracatımız Almanya, Rusya, Afrika, Romanya, Polonya gibi ülkelere yapılmaktadır.
SUBCONTURKEY: 2020 yılı firmanız açısından nasıl geçti? 2021 yılı hedefleriniz nelerdir?
Metin Saraç: 2020 yılı pandemi nedenli üç ay tüm sektörlerde olduğu gibi bizde de işler çok yavaşladı, %10 gibi kapasite ile çalışmak durumunda kaldık, Haziran ayından itibaren mevsim normallerindeki kapasitelere hatta biraz üzerinde çalışmaya başladık
Müşterilerimizden aldığımız öngörüler doğrultusunda 2021 yılının çok büyük aksilikler olmaz ise iyi geçeceği yönünde beklentimiz var. İç ve dış gelişmelere, müşteri siparişlerine bakarak yeni yatırımlar yapmayı planlamaktayız.
Aynı zamanda küçük ev aletleri tarafında marka tescili yaptırdığımız Zucha markası ile tasarımı, bize ait olan yeni bir ürün çıkarma hedefindeyiz.
SUBCONTURKEY: Pandeminin etkisini hem firmanız hem de sektörünüz açısından değerlendirir misiniz?
Metin Saraç: Pandemi maalesef global anlamda hayatın akışını ve buna bağlı olarak ekonomiyi olumsuz etkiledi. Sonrasında bilinmez ile yaşamayı öğrenmeye başladık. Bu seferde bazı sektörlerde tüketim alışkanlıkları değişmeye başladı. Tüketiciler imkanları doğrultusunda, online ticarete, kalabalıktan kaçtıkça müstakil evlere, toplu taşıma yerine özel araçlara ve daha çok evde vakit geçirdiği için ötelediği yada fark etmediği ihtiyaçları için para harcamaya başladı. Ve 3 ay için duran sektörler harekete geçmeye başladı.
Üretim sektörü çarkları çevirmeye başlayınca özellikle beyaz eşya ve otomotivde neredeyse tek tedarik merkezi olan Çin’den ürün alamamaya başlandı. Bu durum global anlamda satın almacılar yeni tedarik sağlayacağı ülkeler
araştırmaya başladı ve burada Vietnam, Türkiye gibi ülkeler ön plana çıkmaya başladı. Hükümetimiz ve sanayicimiz için kaçırılmaması gereken bir fırsat, bu fırsatı iyi değerlendirebilirsek, ülkemiz ekonomisinin büyümesine önemli katkı sağlayacaktır.
Tabi bu fırsat ile birlikte yatırımcıların, yatırım şartları için; politik riskler, enflasyon, standart sapması yüksek kur hareketleri, güçlü demokrasi, adil ve eşit uygulanan adalet sisteminde yapısal ve sürdürülebilir değişiklerin yapılması gerekmektedir.
Bu söylediklerim doğrultusunda pandemi dönemi ve sonrasında beyaz eşya sektöründe büyüme beklemekteyim. Piyasa istikrarı ile birlikte firma olarak bizler de yeni yatırım kararlarımızı uygulamaya başlamayı planlıyoruz.
SUBCONTURKEY: Ar-Ge, ürün geliştirme, dijitalleşme ve Endüstri 4.0 konusunda çalışmalarınız ve yatırımlarınız var mı?
Metin Saraç: Plastik sektörü, ekonomikliği, kolay şekillendirmesi, uzun dayanımı nedenliyle uzun süre varlığını devam ettirecek bir sektördür. Ve fakat geri dönüşüm uygulamaları yeterli olmadığı için maalesef doğayı kirleten bir tarafı da mevcuttur. Bu nedenlerle dünyada petrol bazlı plastiklere karşı bir ön yargı mevcut. AB, 2023 yılından itibaren tek kullanımlık plastik eşyaları almayacağını ilan etmişti ama ne tezattır ki pandemi nedenli kullan at plastikler tercih sebebi oldu.
Biz, bu anlattıklarım ışığında ileriyi öngörerek, 2015 yılında Üniversite Sanayi İşbirliği kapsamında TUBİTAK’tan bir destek alıp bakteriden çevreci bir plastik olan (BHP) plastik hammadde üretimi ile ilgili Ar-Ge başlattık. Bugün belli bir noktaya geldik ve çalışmalarımız devam ediyor, hedefimiz 2021 yılında ticarileşmiş ürün haline getirmek.
Artan işçilik maliyetleri, kalite, verim konularında rekabet edilebilirlik artık otomasyonu da içinde barındıran Endüstri 4.0 ile mümkün. Gerçi biz henüz üçü bile yakalamamışken biraz zorlanmaktayız ama bu konuda bir birim oluşturduk ve dönüşüme başladık.
SUBCONTURKEY: Eklemek istedikleriniz var mı?
Metin Saraç: Var olmak için üretmeye,
Üretmek için verimli çalışmaya,
Verimli çalışmak için, nitelikli insan kaynağına ihtiyaç var…
Katma değeri yüksek ürün, Ar-Ge, tasarım vb. tüm konular için “niceliğin değil, niteliğin ön planda olduğu bir eğitim sistemi dönüşümünü yapmak durumundayız.”