Bor-San, Panel Radyatör Üretim Kapasitesini İki Katına Çıkaracak
Avrupa’nın tek çatı altındaki en büyük panel radyatör tesislerinden birine sahip olan Bor-San, 2015 yılında kurulacak olan yeni üretim hattımız ile yıllık panel radyatör üretim kapasitemizi 1.250.000 mt’den 2.500.000 mt’ye çıkartmayı planlıyor.
Bor-San Isı Sistemleri Üretim ve Pazarlama A.Ş. Genel Müdürü Erkan Boran firmaları hakkında şu bilgileri verdi.
Kısaca firmanızdan bahseder misiniz? Üretimini yaptığınız ürünler nelerdir?
Erkan Boran: Bor-San A.Ş. olarak, Aksaray Organize Sanayi Bölgesi’nde yerleşik fabrikamız ile Avrupa’nın tek çatı altındaki en büyük panel radyatör tesislerinden birine sahibiz. Fabrikamız 80.000 metrekare açık alan ve 42.500 metrekare kapalı alana sahiptir. Üretimimizin % 90’ını, Şili’den Avustralya’ya kadar 6 kıta 48 ülkeye ihraç ediyoruz.
Ürün portföyümüz arasında panel radyatörler, havlupanlar ve vanalar yer alıyor. Ar-Ge departmanımız sektörle ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor ve her türlü müşteri taleplerini göz önünde bulundurarak ürünlerimizi geliştiriyoruz.
Sizi rakiplerinizden farklı kılan özellikler nelerdir?
Erkan Boran: En büyük farkımız global düşünerek, her ülkeye özel yerel stratejiler geliştiriyoruz. Kısaca buna “Glokalizasyon” diyebiliriz. Bu sayede dünyanın 6 kıtasında bulunan müşterilerimizin kültürüne özgü pazarlama politikalarımızla rekabette öne çıkmaya çalışıyoruz.
Diğer taraftan müşterilerimizin her türlü taleplerini karşılayacak ürün çeşitliliğine sahibiz ve ürün tedariğinde sürdürülebilirliği sağlıyoruz. Üretime başladığımız yıldan bu zamana kadar müşterilerimizin taleplerini sürekli ön planda tuttuk. Üretimden başlayıp radyatörün ömrü süresince artı değer katacak birçok innovatif çalışmalara imza attık. Bu sayede hem müşteri memnuniyetinde ve hem de ürünümüzü konumlandırdığımız üst kalite segmentinde hedeflediğimiz çizgide ilerliyoruz.
Ürünlerimiz EN442 standartlarına uygun olarak üretilmekte ve her aşama da test edilmektedir. CE, DIN Geprüft, UKR-SEPRO, GOSTROY, CNAS ve yerel sertifikalarımız bulunmaktadır. Şirketimizin yönetim kalite sistemi ise ISO 9001’dir.
2013 yılı hedeflerinize ne ölçüde ulaştınız? 2014 hedeflerinizden bahseder misiniz?
Erkan Boran: 2013 yılında sektörde yaşanan daralma, bizim satışlarımızı da etkiledi. 2014 yılının özellikle ilk 6 ayında yapmakta olduğumuz pazarlama faaliyetleri ile çok daha iyi bir yıl geçireceğimizi düşünüyoruz. Bu yıl, ülke ekonomileri nedeniyle alım hacimleri düşen pazarlarımıza alternatif yeni pazarlar oluşturmayı hedefledik. Böylece yıl sonu ihracat verilerimizin artmasını bekliyoruz.
Bor-san gelecek dönem planlamaları arasında neler yer alıyor?
Erkan Boran: Mevcut panel radyatör üretim kapasitemizi iki katına çıkarmak istiyoruz. Bununla beraber havlupan pazarında rekabet üstünlüğümüzü arttırmak için en son teknolojiye sahip yeni üretim hatları fabrikamızda kurmaya planlıyoruz.
2015 yılında kurulacak olan yeni üretim hattımız ile yıllık panel radyatör üretim kapasitemizi 1.250.000 mt’den 2.500.000 mt’ye çıkartmayı planlıyoruz.
MCE Fuarı’na katılma kararınızda hangi faktörler etken oldu? Fuarda yaptığınız görüşmeler neticesinde yeni işbirlikleri, bayilik, temsilcilik gibi yeni oluşumlar söz konusu oldu mu?
Erkan Boran: Firmamız ihracat odaklı çalıştığı için, sürekli iki yılda bir MCE Milano fuarına katılıyoruz. 2014 yılının en büyük ısıtma-soğutma fuarı olduğundan ve dünyanın dört bir tarafında hem müşterilerimizi hem de sektör profesyonellerini ağırlama fırsatı doğduğundan tekrar katılmayı karar verdik. Öncelikle mevcut müşterilerimiz ile de yüz yüze görüşmeler gerçekleştirerek, işbirliklerimizi güçlendirme imkanımız oldu. Diğer taraftan birçok potansiyel müşterilerle yeni işbirliklerin kurulması için ön anlaşmaları gerçekleştirdik. Bu fuar görüşmelerimiz; 2014 yılı ihracat satışlarımıza çok ciddi katkı sağlayacağına inanıyoruz.
Bugüne kadar gerçekleştirdiğiniz projelerden bahsedebilir misiniz?
Erkan Boran: Distribütörlerimiz ve son kullanıcılarımızdan aldığımız geribildirimler ile ürünlerimizde birçok yenilik gerçekleştiriyoruz. Üretime başladığımız 2004 yılından bu zamana kadar üretimde stoklamaya, sevkiyattan ürünün işletme ömrüne kadar geçen her süreçte birçok innovatif projeye imza attık.
Müşteri memnuniyetini artırabilmek için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
Erkan Boran: Ürünlerimiz ile ilgili sektördeki her bireyin değerlendirme ve yorumlarını almaya çalışıyoruz. Katıldığımız fuarlarda ve müşteri ziyaretlerinde, toptancılardan son kullanıcılara kadar bütün sektör paydaşlarıyla yüz yüze görüşme fırsatlarımız oluyor. Bu değerli geri bildirimleri ilgili birimlerimizle paylaşıp ürünlerimizi geliştiriyoruz.
Son olarak söylemek istedikleriniz nelerdir?
Erkan Boran: Bazı ihracat alıcıları gözünde; genel anlamda Türk ürünlerinin marka konumlandırılması, bağımsız olarak biz üreticilerin yapmaya çalıştığı kaliteli ürün imaj çalışmalarının önüne geçmektedir. Diğer bir değişle, geçmişten gelen bazı kalıplaşmış Türk malı imajını, geniş platformlarda ortak yapılacak çalışmalarla daha üst seviyelere taşıyacağımızı düşünüyorum.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
20.05.2014