Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık:
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık:“Türkiye’nin Geleceği Üretimdedir. Birinci Önceliğimiz Yerli Üretimdir.”
“Ostim’in Aldığı Mesafe Güzel, Her Zaman Yanındayız.”
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, AK Parti Kırşehir Milletvekili Dr. Abdullah Çalışkan ve bürokratlarıyla birlikte OSTİM’i ziyaret ederek, bölge hakkında bilgiler aldı. Işık, “Türkiye’nin geleceği üretimdedir. Birinci önceliğimiz yerli üretimdir.” dedi. Bakan Işık, OSTİM’deki işletmelerde de incelemelerde bulundu.
“Raylı sistemlerin tamamı Türkiye’de yapılabilir”
Programın ilk kısmında OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, kurumsal projeler, kümelenme, sanal fabrika, temiz üretim, Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını anlattı. Sunumunda bilgiye dayalı üretimin önemini vurgulayan Aydın, “Sanal fabrika projemizi başarabilirsek bunu ülkemizin diğer sanayi bölgelerine de uyarlayabiliriz. OSTİM’i gelecekte temiz üretim bölgesine dönüştürmek istiyoruz.” dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, OSTİM’in çalışmalarında en önemli destekçilerden biri olduğunu kaydeden Aydın, yerli ve milli üretimin Türk sanayisi açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Ankara metrosunda getirilen %51 offset zorunluluğunun sanayiciler üzerindeki olumlu etkilerini aktaran Orhan Aydın, “Türkiye raylı sistemlerin tamamını yapabilir. Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi (ARUS) sayesinde iyi bir noktaya ve somut proje üretme aşamasına geldik.” diye konuştu.
“En uygun model kümelenmedir”
Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç ise “En Kalıcı Kalkınma Modeli Kümelenmenin OSTİM Deneyim ve Uygulamaları” başlıklı bir sunum yaptı. Rektör Güvenç, “Yenilikçilik için kümelenmeler desteklenmeli. Offset planlaması kümelerde yapılmalı. Teknoloji tufanına karşı en uygun model kümelenmedir.” dedi.
“Milli Marka hedefimiz var”
OSTİM Teknoloji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Sedat Çelikdoğan ise “Raylı Ulaşım Sistemlerinin Yerli Üretimi ve Offset” adını taşıyan sunumunda, ARUS firmalarının kapasiteleri ve yeteneklerini aktardı. Ülkemizin raylı sistemlerdeki potansiyelinin altını çizen Çelikdoğan, “Milli marka hedefimiz var, bunun için offset yapmak zorundayız. Küme, marka çıkarmayı tetikler.” ifadelerini kullandı.
“Önceliğimiz yerli üretimdir”
Bakan Fikri Işık toplantıyla ilgili değerlendirmesinde üretimin önemine işaret etti. Bir ürürünün dışarıdan alındığında fiyatı 1 Euro ise yerli üreticiden alındığında 1 TL olduğunu dile getiren Işık, “1 Euro = 1 TL olacaksa üretimi yerli yapacağız.” dedi.Hükümetin çıkardığı kanunlarla yerli üretimi desteklediğini, offset uygulanmasının Kamu İhale Kanunu’nda istisna maddesine alındığını bunun da yerli üretime ciddi bir destek olduğunu bildiren Işık, şu görüşlere yer verdi: “Birinci önceliğimiz yerli üretimdir. Ülkemizin konumu, hedef pazarlar açısından avantajdır. Nitelikli iş gücümüz var ama eğitim düzeyi düşük. Türkiye’nin ölçek ekonomisi bağlamında ihtiyacı olan her şeyi yerli üretme taraftarıyız. Kamu alımlarında teknolojik ürün üreten yerli firmaların ürünleri %15 pahalı da olsa tercih edilmek zorunda ve iş bitirme belgesini de artık biz veriyoruz.”
“İhracat yapanlar iki kat daha karlı”
Türkiye’de bireysel yeteneklerin iyi ancak birlikte iş yapma kültürünün zayıf olduğunu söyleyen Fikri Işık, Türkiye’nin geleceğinin üretimde olduğunu belirtti. Teknoloji düzeyinin arttıkça bunun şirket karlılıklarına olumlu yansıdığını hatırlatan Işık, aynı büyüklükte olan firmalardan; ihracat yapanın yapmayana göre iki kat fazla kar ettiğini açıkladı. Ülkemizde bazı alanlarda geç kalındığını, zamanında benzeri çalışmalar yapılsaydı, şu an Güney Kore’yi geçen, Almanya gibi ülkelerle yarışan konumda bulunacağımızı ifade eden Fikri Işık, “Zararın neresinden dönülürse kardır. Teknolojik ürün seviyesini zorluyoruz. Katma değeri ve rekabet avantajı yüksek ürünler üreteceğiz. KOBİ’leri ihracata zorlayacak mekanizmaların kurgulanması gerekiyor. dedi.
“OSTİM kabuğunu kırdı”
“OSTİM’in aldığı mesafe güzel, her zaman yanındayız.” diyerek sözlerine devam eden Bakan Işık, “Aldığım bilgilerden, yaptığım incelemelerden dolayı çok büyük bir memnuniyet duyuyorum. OSTİM artık kabuğunu kırmış. 5 bin 200 adet işletme, 60 bine yakın çalışanın olduğu, OSB’yi çok daha aşan, kümelenme modelini başarıyla uygulayan bir yapı oluşmuş. Birlikte iş yapma kültürü konusunda daha almamız gereken çok mesafe var. Bugün bu birlikte iş yapma kültürünün kazanılması için de OSTİM’de yapılan çalışmaları görmek beni çok memnun etti. OSTİM, firmaları yetiştiren bir OSB niteliğinde. Türkiye’deki OSB modeli dünyaya örnek bir model oldu.” yorumunu yaptı.
“OSB’nin üzerinde işlevi var”
Işık şöyle devam etti: “OSTİM’de yapılan çalışmaları görmek, arkadaşlarımızın teknoloji düzeyinin yükseltilmesi noktasındaki farkındalığını görmüş olmak beni çok memnun etti. Özellikle Türkiye’nin bütün imkanlarını ve potansiyelini hayata geçirmesi yerli üretim noktasında Türkiye’nin geleceği açısından önemli.
Birkaç tane firmayı kısa bir süre içinde ziyaret etme imkanı bulduk. Savunma sanayinden sağlık sektörüne kadar pek çok alanda çok güzel üretim yapan tesislerimiz var. Pek çok tesisimize artık yerlerin küçük geldiğini de gördük. Burası artık firmaları yetiştiren bir OSB niteliğinde. Gördüklerimiz, aldığımız brifing sonrası elde ettiğimiz bilgiler, yaptığımız ziyaretler bizi ziyadesiyle memnun etti.
Arzumuz şu; üniversiteler sanayinin ayağına gitsin. Teknoparkların sanayinin içinde kurulması, üniversite, sanayi ve kamu işbirliğini daha da artıracak. Üniversitelerimizin ve üniversite hocalarımızın daha fazla zamanını sanayide geçirmesini istiyoruz. Sanayinin karşı karşıya kaldığı sorunların çözümüne daha fazla zaman ve kafa yormalarını istiyoruz.
Türkiye’deki OSB modeli dünyaya örnek bir model oldu. Gerek Doğu Avrupa, gerek Orta Asya, Kafkasya, Orta Doğu ülkelerinden OSB modelini incelemeye gelen pek çok heyetimiz var. Çok ilgi duyulan bir alan. Burada OSTİM’in farklı bir özelliği şu: Burada çok güzel bir örnek gördük. 120 tesisin ürününü OSTİM, bir tek kurumsal kimlikle pazarlıyor. Yani herkes üretiyor, OSTİM onu alıyor ve satıyor. Bu, birlikte iş yapma kültürünün kazanılması açısından son derece önemli ve değerli. OSTİM’in, OSB’nin de üzerinde bir işlevinin olduğunu görmüş olduk.”
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
16.07.2014