BEYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ş. Burak Özaydemir: Mükemmeliyet Merkezimiz 2020’de Devreye Girecek
Sektörümüze ilişkin verileri alabildiğimiz kurumlardan ulaşan sektörel rakamlar gösteriyor ki, Türkiye Beyaz Eşya Sektörü hızlı adımlarla yoluna devam ediyor.
BEYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ş. Burak Özaydemir:
Mükemmeliyet Merkezimiz 2020’de Devreye Girecek
Sektörümüze ilişkin verileri alabildiğimiz kurumlardan ulaşan sektörel rakamlar gösteriyor ki, Türkiye Beyaz Eşya Sektörü hızlı adımlarla yoluna devam ediyor. Özellikle yüksek paya sahip ihracat adetlerinin sağlıklı yükselişi sektörün üretim ve büyümesini destekliyor. Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TURKBESD) istatistiklerine göre 2019’un ilk 6 ayında Türkiye’de üretilen ana beyaz eşyaların ihracatı %1 artış ile 10,1 milyon olarak gerçekleşti. Bu sayede sektörün genel iç piyasa koşullarından etkilenmesi sınırlı kalarak, toplam sektör üretim rakamları geçen yıl seviyelerinde 12 milyon olarak gerçekleşti. Sektörümüzün ihracat odaklı yapısının önemini ve olumlu etkisini bu dönemde hep birlikte yaşamış olduk. BEYSAD olarak ana üreticilerimizin ihracatları yanında yan sanayi firmalarımızın direkt ihracatlarının artışının öncelikli olduğunu düşünerek faaliyetlerimizi bu yönde odaklaştırıyoruz. Sektörümüzün 2020 yılında iç pazarın toparlanması ve ihracatın olumlu seyri ile adetsel anlamda daha olumlu bir yıl geçirmesini diliyoruz.
BEYSAD olarak sektörümüzün gelişimi yönünde çalışmalarımızda Sanayi 4.0’ın Beyaz Eşya Sektörü’nü öncelikli etkileyeceği görüşü ile öncü olmak üzere çalışmalarımızı yönlendiriyoruz.
Sanayi 4.0 konusu tüm dünyada hızlı bir dönüşüm içerisindeyken, öncelikle farkındalık oluşturabilmek için Haziran 2016 ve 2018’de Automatica Fuar Ziyareti ve Almanya’daki örnek KUKA ve FESTO işletme ziyaretlerini organize ettik. Sanayi 4.0 konusunda Kasım 2016 ve 2018’de yaptığımız BE4 Zirveleri ile ana sanayilerimiz, teknoloji firmaları ve üyelerimizle etkin bir paylaşım ortamı oluşturmayı amaçladık. Çalışmalarımızı 4. Strateji Belgesi ve BE4 Çalıştay olmak üzere 2 rapor olarak yayınladık ve tüm paydaşlarımızla paylaşarak karar verme süreçlerinde etkili olmalarını sağlamayı amaçladık. Sektörümüzün Sanayi 4.0 konusunda global seviyedeki üretim liderliğinin, teknoloji altyapısı ve rekabetçiliği açısından Sanayi 4.0 konusunda, öncü olabileceğini görüyoruz.
Mutlulukla ve gururla paylaşmak isteriz ki…
Endüstri 4.0 konusunu 3 kademede sektörümüze kazandırabileceğimize inandık.
Farkındalık oluşturma; pilot projeler oluşturma ve genel yayılım… Bu plan çerçevesinde BEYSAD olarak, 06.04.2017-05.07.2017 tarihleri arasında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rekabetçi Sektörler Programı (IPA-II) tarafından açılan ACTIVITY 1.1 MANUFACTURING INDUSTRIES çağrısına, Özyeğin Üniversitesi ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ortaklığında geliştirilen “Digital Transformation of SMEs in Turkey through Establishment of the Industry 4.0. Competence Center” (Sanayi 4.0 Mükemmeliyet Merkezi Kurulması ile Türkiye'de KOBİ'lerin Dijital Dönüşümü) isimli proje ile resmi başvurumuzu yapmış olduk ve desteklenecek öncelikli projeler içerisinde seçildik. Bu proje kapsamında ülke ve sektör olarak, Sanayi 4.0 Dönüşümünde üyelerimizi pilot proje, danışmanlık, eğitim ve Ar-Ge çalışmaları kapsamında destek olabilecek teknik altyapı ve kadroya sahip ABD ve AB’deki örneklere benzer bir Mükemmeliyet Merkezi’ne kavuşturabilmeyi amaçladık.
Bu planlar kapsamında Sanayi 4.0 Mükemmeliyet Merkezi kurulumu için, paydaşımız Özyeğin Üniversitesi ve TÜSİAD ile oluşturduğumuz AB IPA programı projesi ciddi bir bütçe ile desteklenmeye hak kazandı. Yeni teknolojilerin ve sektör ekipmanlarının bulunduğu ciddi bir teknik altyapıya ve Özyeğin Üniversitesi desteğinde akademik kadroya sahip olacak merkezimizin 2020 yılında devreye girmesini hedefliyoruz. Dünya’daki yeni dönem sanayi politikalarının odağında yer alan örnekler gibi bu merkez ile KOBİ’lerin Sanayi 4.0 dönüşümünün nitelikli yönlendirme ve pilot çalışma ortamlarının sağlanması sayesinde daha sağlıklı gelişeceğini düşünüyoruz.
Merkezde verilecek hizmetler başta KOBİ’lere hizmet odaklı olacak ve bu hizmetler ile Sanayi 4.0 sürecine hızlı dönüşümde firmalar için Sanayi 4.0 dönüşüm strateji danışmanlığı verileceğini, belirsiz olan maliyet fayda analizlerinin ve fizibilitelerin hızlı pilot denemeler ile kolaylaşacağını, öncü firmaların yapacağı pilot projelerin sektörde yayılımı kolaylaştıracağını, firmaların Ar-Ge kapasitesinin artacağını düşünüyoruz.
Proje ile, lokal çözüm ortaklarının gelişmesi için özellikle beyaz eşya sektöründe Sanayi 4.0 odaklı projelerin start-uplarının oluşturulup, sonuçta tüm sektörü kapsayan bir ekosistem yaratılması amaçlanıyor. Eğitimin yanı sıra akıllı üretim modülü ile robot teknolojisi, internet uygulamaları, simulasyonların birarada çalıştırılması hedefleniyor. Mükemmeliyet Merkezi’nin sektörümüze güç katacağını düşünüyoruz.
Bu önemli projemizin çalışmalarına ek olarak 2019 yılında; Arçelik Sanayi 4.0 örnek işletmesi olan Romanya Çamaşır işletmesine, IFA Berlin 2019 fuarına ve sektörün hızlı geliştiği önemli coğrafyalardan olan Hindistan’a üyelerimizin yoğun katılımı ile seyahatler gerçekleştirdik. Üyelerimizin ihracat gelişimlerine destek olmak için ana üreticilerle yaptığımız işbirliklerini sürdürdük ve 2019 yılı içerisinde Ariston Thermo ve Samsung için İstanbul’da 2 önemli organizasyonun gerçekleşmesinde katkı sağladık. Sektörümüzün geleceği olan Genç Beysadlılarımız, Arçelik Atölye 4.0; Vestel, Infotron gezileri ile yeni kuşakları kapsayıcı bir dönem geçirdiler. Yılın sonunda Aralık ayında yapacağımız 5. Arama Konferansımızdaki geniş katılımcı profili ve ortak akıl yaklaşımı ile önümüzdeki dönem için sektörümüzü destekleyecek ve çalışmalarımızı yönlendirecek stratejik yol haritamızı güncellemeyi ve 2 yıllık yeni strateji belgemizi yayınlamayı amaçlıyoruz.