Beyaz Eşyada ‘Haute Couture’ Ürün Dönemi
2011’de 20 milyon adetlik üretime ulaşan beyaz eşya üreticileri, bu yıl sektöre kazandırdıkları terzi usulü ısmarlama sistemiyle (haute couture) dikkat çekiyor.
Artık firmalar talebe bağlı olarak kokuları birbirine karıştırmayan, kullanılmayan rafları devre dışı bırakan, sosyal ağlardan yemek tarifleri indirip, fotoğrafların paylaşılabilmesini sağlayan ürünlerle sektöre yön veriyor.
BLUE jean kumaşıyla kaplı buzdolapları, çingene pembesi fırınlar, Mini Cooper kırmızısı bulaşık makineleri, fıstık yeşili çamaşır makinelerinin etkisiyle geçtiğimiz yıl 20 milyon adetlik üretim rakamına beyaz eşya markaları şimdi de sektöre haute couture (terzi usulü, ısmarlama) sistemini taşıdılar. Tüketicilerin taleplerini göz önüne alarak yiyeceklerin uzun süre tazeliğini koruyabildiği multilof, fullfresh, iyonizer ve mavi ışık gibi birçok farklı teknolojiyi buzdolaplarıyla bütünleştiren firmalar, kişiye özel akıllı çözümlerle de pazar paylarını artırmaya çalışıyor.
Sektöre yön veren özellikler
Kokuları birbirine karıştırmayan, yiyecekleri daha uzun süre taze tutan, hareket algılayarak ışığını kendi kendine yakıp, söndüren, kullanılmayan rafları devre dışı bırakıp, tasarruf sağlayan, kablosuz internet bağlantısı ile sosyal ağlardan yemek tariflerini indirip, fotoğrafların paylaşılabilmesini sağlayan, sanal mağazalara sipariş verilmesine imkan tanıyan, aile bireylerine sesli mesaj bırakan, istenilen saat ve günde uyarıda bulunan bu akıllı ürünler, artık beyaz eşya sektörüne yön veriyor. Teknolojide yaşanan gelişmeleri anında ürünlerine adapte eden firmalar, artık anında müşterinin ihtiyacı ve kullanımına uygun hale dönüşebilen fonksiyonel ürünler de geliştiriyor. Bu ürünlerde kapak yükseklikleri puzzle gibi isteğe göre ayarlanıp, yaylı raf sistemleriyle de buzdolaplarının iç bölmeleri müşterinin talebi doğrultusunda dizayn edilebiliyor.
Çin’e satıyorlar
Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Rusya ve Çin’in de aralarında bulunduğu 100’den fazla ülkeye 14 milyon adet beyaz eşya ürünü ihraç eden Türk firmaları, geçtiğimiz yıl tarihinde ilk kez toplam 20 milyon 106 bin 418 adet üretim gerçekleştirmeyi başardı. Türkiye’de yılda 2 milyon adet buzdolabı, 1.8 milyon çamaşır makinesi, 1.5 milyon bulaşık makinesi ve 850 bin adet de fırın satışı gerçekleştiren beyaz eşyacılar, 90’lı yıllarda 2 milyon adet olan yurt içi satışlarını da 6.5 milyon adede çıkartmayı başardı. 2011’de Türkiye’de 6 milyar TL’lik beyaz eşya satıldı.
Pazarı 6 firma paylaşıyor
Arkadaşımız Seda Akdemir’in yaptığı araştırmaya göre 20’ye yakın firmanın rekabet ettiği pazarda 6 büyük firma pazarı paylaşıyor. 4 milyon kişiye istihdam sağlayan sektörde yerli sermayeli olarak Arçelik ve Vestel, yabancı sermayeli olarak da Alman BSH (Bosch-Siemens), İtalyan Indesit ve Candy şirketleri rekabet ediyor.
Yiyeceklere iyonizerli koruma
ARÇELİK, fullfresh teknolojisiyle üretilen No-frost buzdolaplarına vitaminleri koruyan ve bakterileri önleyen özellikleri ekledi. Beko buzdolabında hijyen ve tazelik sağlamaya yönelik olarak da mavi ışık teknolojisi, iyonizerli koruma sistemi, antibakteriyel koku filtresi ve antibakteriyel kapı contaları bulunan buzdolapları üretti. 3 bin TL’den başlayan fiyatlarla satılan bu buzdolaplarında ‘şoklama teknolojisi’ sayesinde et ve belığın uzun süre taze kalması da sağlanıyor.
Üretimde dünya dördüncüsüyüz
TÜRKİYE Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği’nin (TÜRKBESD) verilerine göre; Türkiye, Çin, Almanya ve İtalya’nın ardından dünyanın en büyük 4’üncü beyaz eşya üreticisi ülke konumunda bulunuyor. Beyaz eşya ihracatında Avrupa ana pazar olarak yer alıyor. İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya sırayla ilk beşteki ülkeyi oluşturuyor. Türkiye yaptığı 880 bin adet ithalatı ise Çin başta olmak üzere İtalya, Almanya, Fransa, İspanya ve Güney Kore’de gerçekleştiriyor. Nielsen Durables’ın Türkiye’de gerçekleştirdiği Dayanıklı Tüketim Malları Araştırması’na göre, Türkiye’deki evlerde en fazla bulunan dayanıklı tüketim ürünlerini beyaz eşyalar oluşturuyor.
Evlerdeki dayanıklı tüketim mallarının yüzde 36’sı beyaz eşyalardan oluşuyor. Hanelerde ortalama 15 eşya bulunuyor. Beyaz eşya grubu 5 ürün ile en fazla eşya bulunan grup oluyor.
Sipariş verip fotoğraf paylaşıyor
SAMSUNG, ürettiği Smart Freezer teknolojili No-Frost buzdolaplarına tek tuşla buzluk bölümünü buzdolabına çeviren özellik kattı. Samsung yiyeceklerin daha uzun süre taze kalmasını sağlayacak Multilof teknolojisi ile ürettiği Fresh Room buzdolaplarını 999 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuyor. Samsung, bu yıl tanıtımını yaptığı yeni nesil buzdolaplarında ise sosyal iletişim ağlarıyla entegre olabilen internet üzerinden sipariş verip, kişisel fotoğrafların paylaşılabilmesini sağlayan buldolaplarını da üretmeye başladı.
Puzzle gibi buzdolabı
VESTEL, pembe, kırmızı, turuncu, yeşil ve bej rengi beyaz eşya ürünlerinin ardından, kapakları puzzle gibi ayarlanabilen, yüksekliği isteğe göre değiştirilebilen yaylı raf sistemine sahip, yeni buzdolaplarıyla ön plana çıkmaya çalışıyor. Yiyeceklerin kokularını birbirine karıştırmayan bu ürünler, hareketi algılayıp, ışığını kendi kendine yakabiliyor. Ayrıca, sesli mesaj bırakılabiliyor.
13.08.2013