Beyaz Eşya Sektörü İlk Dört Ayda İhracatını Artırdı
TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, beyaz eşya sektörünün ilk dört ayını değerlendirdi.
Beyaz Eşya Sektörü İlk Dört Ayda İhracatını Artırdı
Küresel ekonomik, siyasi gelişmeler ve bu gelişmelerin ülkemize yansımaları nedeniyle 2022 tahmin edildiği üzere herkes için zor bir yıl olduğunu söyleyen TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, tüm sektörler gibi olumsuzluklardan beyaz eşya sektörünün de etkilendiğini ifade etti. Can Dinçer beyaz eşya sektörünün ilk dört ayını değerlendirdi.
Beyaz Eşya Sektörü Üretiminin Yüzde 75’ini İhraç Ediyor
TÜRKBESD üyelerinin 6 ana üründe iç satışları geçen yılın ilk dört ayı ile kıyaslandığında %13 oranında düştü. Buna rağmen ilk dört ayda ihracatımızdaki %4 oranındaki artışın etkisiyle, iç satışlar ve ihracat oranımız bir önceki yılın aynı dönemiyle paralel seyretti. Tek başına Nisan ayına baktığımızda ise iç satışların %22 oranında daraldığını ve ihracatımızın %2 oranında azaldığını görüyoruz.
Geçen seneden gelen yüksek baz etkisiyle satışlarımızda bir miktar düşüş olması sektörümüz açısından şaşırtıcı olmamıştır. Ancak iç pazarda satışların düştüğü, hammadde ve enerji maliyetlerindeki artışa bağlı olarak üretim maliyetlerinin de yükseldiği bu dönemde, ihracattaki rekabet gücümüzü devam ettirebilmemiz kritik önem taşıyor.
Beyaz eşya sektörü olarak üretimimizin %75’ini ihraç ederek, Türkiye’nin cari dengesine olumlu katkı sağlayan en büyük sektörlerden biriyiz.
Her ikisi de önemli birer hammadde ihracatçısı olan Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş, hammadde fiyatlarında artışa sebep olarak beyaz eşya sektörünü olumsuz etkilemektedir. Bölgedeki huzursuzluk en önemli pazarımız olan Avrupa’da talebin düşmesine neden olarak ihracatımızı riske atmaktadır.
İhracat pazarlarımızın yanı sıra hammadde tedarik kanallarımızı da çeşitlendirerek bu zorlukların üstesinden gelebiliriz.
Beyaz eşyanın en önemli girdilerinden olan yassı çelikteki vergiler, sektörümüzün en önemli gündemini oluşturmaya devam ediyor.
Bildiğiniz gibi Türkiye’de üretilen yassı çelik, iç pazarın ihtiyacına yanıt verememekte ve aradaki fark ithalat yoluyla karşılanmaktadır. Öte yandan en önemli iki tedarikçi ülke arasındaki savaş bu alanda hızla alternatifler bulmayı zorunlu kılmıştır. Böyle bir dönemde, Ticaret Bakanlığı’nın Avrupa Birliği ve Kore menşeli bazı sıcak saç ürünleri için başlattığı soruşturma kapsamında anti damping vergisini değerlendirmesi, sektörümüz açısından kaygı vericidir.
Bu yönde alınacak bir karar sadece beyaz eşya sektörünü değil, diğer imalat sektörlerini de olumsuz etkileyerek, ihracat kayıplarına neden olacaktır.
Küresel rekabetin çetinleştiği ve tedarik zincirlerinin daha kırılgan hale geldiği bir dönemde başta Uzak Doğulu firmalar olmak üzere rakiplerimize karşı ihracat gücümüzü korumak için, hammadde tedarikimizi rekabetçi fiyatlarla sürdürmeye devam etmemiz şarttır.
Can Dinçer
TÜRKBESD Başkanı