BESİAD, 2020’de UR-GE Projelerine Yoğunlaştı
BESİAD Başkanı Mustafa Tecdelioğlu, bağlantı elemanları sektörünü değerlendirerek, 2020 -2021 yılları için belirledikleri vizyonu paylaştı.
BESİAD, 2020’de UR-GE Projelerine Yoğunlaştı
BESİAD Başkanı Mustafa Tecdelioğlu, bağlantı elemanları sektörünü değerlendirerek, 2020 -2021 yılları için belirledikleri vizyonu paylaştı. Mustafa Tecdelioğlu şöyle konuştu:
Bugün bağlantı elemanları sektörünün geldiği noktada pazar büyüklüğü 1,5- 2 milyar dolar arasıdır. 2020 yılında ise %15 büyüme bekliyorum. Hem pazar büyüklüğünde hem de ihracatta sektör olarak bu rakamı yakalayacağımızı öngörüyorum.
BESİAD olarak 2020-21 planlarımızda öncelik UR-GE projelerimiz, insan kaynağına yönelik eğitim projelerimiz ve yapay zeka ile ilgili eğitimler var. 2020 yılında UR-GE kapsamında 2 seyahat planlıyoruz ve yaklaşık üç yıl sürecek olan bu proje kapsamında toplam 20 ülkeye giderek ihracatımıza hem yeni pazarlar eklemek hem de ihracat oranımızı artırma hedefindeyiz. Sektörümüzün sağlıklı büyüyebilmesi için yeni pazarlara yönelmemiz gerekiyor. Bu anlamda UR-GE çalışmalarını önemsiyoruz.
Dikkat edilmesi gereken konular var. Fuarlarda, firmaların özellikle birbirlerini ziyaret ederek zaman kaybı yapmamaları, yaptırmamaları gerektiğini düşünüyorum. Fuar katılımcısı, fuar zamanında, günlerinde yeni müşteriler bulmak, firmasını daha iyi tanıtabilmek için fuarlara katılım sağlıyor. Biz bir birimizi ziyaret ederek, dikkat dağıtıyoruz, o kadar harcanan paralara ve emeğe yazık etmiş oluyoruz. Fuarlarda daha çok işe odaklanmak gerektiğine inanıyorum. İhracata yeni başlayan daha az tecrübesi olan firmalara da uyarım, ürün satabilmek için hazırlıksız yapılan ihracat yapmamaları, fiyat kırarak yapılan ihracatın, kendileri için daha sonra sorun olacağını unutmasınlar.
Meslek Okul Projemizi Sonuçlanmak Üzereyiz
Günümüzde yapay zekanın ve Endüstri 4.0’ın önemi çok fazla bu konulara dernek olarak biz de önem vereceğiz. Dijitalleşme ve Endüstri 4.0 konusunda eğitimler ve seminerler düzenlemeyi planlıyoruz. 2020-2021 yıllarında genel olarak endüstrinin sorunu olan insan kaynağının bizim sektörümüz için de en büyük sorun olacağını görüyoruz. Bu konuda biz tekrar Mesleki Okul Projemizi gündeme aldık. 2 okul ile şuanda görüşmelerimiz devam ediyor. Sektör olarak yoğunlukla olduğumuz iki bölgeden okul seçtik. İstanbul Kartal ve Büyükçekmece bölgelerinde 2 okul seçtik. İstanbul Sanayi Odası’nın eğitim programı kapsamında bu projemizi yürüteceğiz. Diğer bir konu da günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesi ve buna bağlı yaşanan hem avantajlar, hem de sorunlar oluşuyor. Örneğin Siber saldırılara karşı firmalarımız ne durumda korumalarımız var mı?
KVKK-Kişisel Verilerin Korunması Kanunu çerçevesinde şirketlerimizin bir an önce gereğini yerine getirmeleri gerekiyor, bu konuların konuşulması, acilen çözüm üretilmesi gerek. E- ticaretin önemi her geçen gün artıyor, firmalarımızın e-ticarete ağırlık vermesi gerekiyor. Bu ve benzeri konular önümüzdeki 2 yıllık süreçte ön plana aldığımız konular, üyelerimizi acilen bilgilendireceğiz.