BESİAD, 2019 Yılı Değerlendirme Toplantısını Yaptı
BESİAD’ın geleneksel hale gelen yıl sonu değerlendirme toplantısı 16 Aralık’ta İMMİB-Dış Ticaret Kompleksi’nde gerçekleştirildi.
BESİAD, 2019 Yılı Değerlendirme Toplantısını Yaptı
BESİAD’ın geleneksel hale gelen yıl sonu değerlendirme toplantısı 16 Aralık’ta İMMİB-Dış Ticaret Kompleksi’nde gerçekleştirildi. Toplantının başında Çelik İhracatçıları Birliği’nden Pazar Araştırma Analisti Cihan Akdeniz, bağlantı elemanları sektörü özelinde 2019 yılını istatistiksel verilerle değerlendirerek bir sunum gerçekleştirdi.
Türkiye’nin bağlantı elemanları ihracatının 2019 yılında 140 bin tona ulaştığını belirten Cihan Akdeniz, değerde ise 2019 yılında 456 milyon dolarlık ihracat ile son 20 yılda 15 kat arttığını söyledi. Türkiye’nin bağlantı elemanları ihracatında dünyada 1,3’lük pay alarak 14. sırada yer aldığının da bilgisini veren Akdeniz, Çin, Tayvan, Almanya ve ABD’nin dünyanın en büyük ihracatçı ülkeleri olduğunu söyledi. Almanya ve ABD’nin ithalatçı olmasının yanında aynı zamanda ihracatçı ülkeler olmasına da dikkat çekti. Türkiye’nin bağlantı elemanları ihracatının %72’sinin Avrupa Birliği ülkelerine olduğunu ve Almanya’nın ise %37 ile en büyük payı aldığına vurgu yaptı.
Cihan Akdeniz, Türkiye’nin yaklaşık 91 bin ton ithalat ile dünyada 31. sırada olduğunu söyledi. İthalat yapan ülke sıralamasına göre hedef ülke belirleyerek ihracat potansiyelini belirlenebileceğini belirtti.
Cihan Akdeniz’in sunumundan sonra söz alan BESİAD Başkanı Mustafa Tecdelioğlu da bir konuşma yaptı. Mustafa Tecdelioğlu şöyle konuştu: Bugün itibariyle üye sayımız 88 ve bir çok şirketimiz sektörde hatırı sayılır yatırım yaptı ve yapmaya devam ediyor. Bağlantı Elemanlarının tüm dünyada ki ihracatında Türkiye %1,3’lük oranı ile 14. sırada yer almaktadır. Dünya’da 226 ülkenin ithalat yaptığı görülmektedir ve bu ülkelerin 75’i tüm ithalatın %98’ini yapmıştır.
26-29 Şubat 2020’de gerçekleşecek Fastener Fair Turkey Fuarımıza katılım çok yüksek seviyede görünmektedir. Fuar alanı nerede ise %100 doluluğa ulaşmıştır.
Hammadde fiyatları dolar bazında, 2019 yılı başına göre yıl içerisinde bazı oynamalar olsa bile yıl sonunda aynı seviyede kalmıştır. Ancak harcamalarımız, başta enerji olmak üzere diğer girdilerimizde ortalama %25-30 civarında artış gerçekleştirmiştir. Bu artışlar ise fiyatlarımıza maalesef düzgün yansımamıştır.
Eğitim konusunda daha önce yaptığımız çalışmalar sonuçlanamamış ve sorun oluşarak durmuştu. Ancak geldiğimiz noktada bazı gelişmeler olmuştur. İSO ve İTO’nun ortaklaşa çalışmaları ile bu iki kurum ve İl Milli Eğitim ortaklaşa inceleme yapacaklar (daha önce faaliyet gerçekleştirdiğimiz okulda), bu inceleme kısa zaman içerisinde yapılacak ve tekrar değerlendirilecek. Böylece de iş kolumuza yönelik eğitim ya tekrar okulun müfredatına alınacak ya da başka bir okula alınarak ora da gerçekleştirilecektir.
Yeni Ur-Ge projemiz ile ihracatımızı artırmaya çalışıyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken husus uyanık toptancılar yerine, son kullanıcıya ulaşmak olmalıdır. Çünkü ihracat yaptığımız küçük toptancı özellikle yıl sonlarında uyguladığı reklamasyon ve benzeri oyunlar ile kârımızı alıp götürdüğü gibi zaman zaman da bizim için zarara neden olmaktadır.
Hammadde tedariki konusunda bu yıl iyi gelişmeler yaşandı, Kardemir ve İçdaş sektörümüze yönelik filmaşin imalatına başladılar, bu durumda pazarımızı rahatlatacaktır. Diğer taraftan 42 mm’ye kadar çapta ve 41Krom4 kalitede malzeme üretimi başlamıştır. Böylece 1006 kaliteden 41Krom4 kaliteye kadar filmaşin çeşitliliğine yerli olarak ulaşmış oluyoruz. Bu sonuçta derneğimizin bir başarısıdır.
Bir diğer çalışmamız ise WFA - Dünya Bağlantı Elemanları Birliğidir, bu birliğin oluşumunu da ülkemizde gerçekleştireceğimize inanıyorum.
Üyelerimizin dikkat etmesi gereken bir önemli konu da sanayide meydana gelen gelişmelerdir. Bu gelişmelere ayak uydurmalıyız, mesela dijitalleşme ve Endüstri 4.0’a yönelik bir hazırlığınız var mı? diyerek sözü konuşma yapmak isteyen üyelere bıraktı.
Bolt Bağlantı - Remzi Topuk: Birbirimize faydamız olacak konularda konuşmalarla yürümeliyiz, böylece kırgınlıklar yerine iş birlikleri oluşturabiliriz. Önümüzde ki dönem içerisinde finansman yönetimine çok dikkat etmemiz gerekeceğini düşünüyorum. Diğer taraftan verimlilik hedefli çalışmalıyız.
BRC Metal - Bircan Küçük: BRC Metal olarak 10 yıldır yaylı rondela üretiyoruz. Isıl işlemli yaylı rondela imalatı yapıyoruz. Yaptığımız yatırımlar ile kapasitemizi artırdık ve ürünümüz cıvata ile somun arasında kullanıldığı için sizler bizim müşterimizsiniz aynı zamanda. Bu sebeplerle de derneğe üye olmaya karar verdik. Bizi aranıza aldığınız için teşekkür ederiz.
Sami Kıraç Cıvata - Sami Kıraç: Kıraç Rondela olarak başladığımız işimizde somun imalatına geçmiş durumdayız. Bu gelişmede derneğimizin yaptıklarının katkısı yadsınamaz, tüm kuruculara ve yönetim kuruluna teşekkür ediyoruz.
Denge Vida - Ömer Dengiz: Kayseri’de bütün zorluklara rağmen imalat yapıyoruz. Derneğin yaptıklarını yaşıyoruz ki başarılı buluyorum. Hali hazırda kapasite sorunu yaşıyoruz, bir vardiya çalışıyoruz ve bu kayıptır. Özellikle son zamanlarda maliyet nasıl hesaplanıyor, ben içinden çıkamıyorum.
Rotsan - Muzaffer Akyüz: Dernekte üye sayımız 88’e çıkmış ama burada bugün katılımı az görüyorum. Kimse üretimde maliyet hesabı yapmadığı için ürününü ucuza veriyor. Yıllık toplantılarımızda devletten bir yetkili olsa da sorunlarımızı birinci ağızdan iletebilsek iyi olurdu. Kişisel verilerin korunması kanunu için derneğimizin bir çalışması var mı? E- fatura hadisesi var, bankaların çek noktasında sorumluluklarının artırılması gerekir. Bu konuda desteğe ihtiyacımız var.
Nurtel Tel Sanayi - Gökhan Ulaşan: Bildiğiniz gibi hurda fiyatlarında yıl sonlarında hareketlenme olur, bu yıl da hurda yassı sektörüne gitmektedir ve bu sebeple hurda fiyatı 270 – 280 USD/ton seviyesindedir. Genel olarak bu sene yıl başında ki ve yıl sonunda ki filmaşin fiyatları aynı seviyededir. Bir problem olması durumunda size karşı sorumluluk taşımakta ve malımızın arkasında durmaktayız. Oysa filmaşin üreticilerinden benzer karşılığı bulamamaktayız. Dernek olarak biraz bu yönde çalışmalıyız.
Belpa Bağlantı - Nurettin Gönen: İnsan kaynaklarının öneminden söz etmek istiyorum. Okul meselesinin çözümü için acil gayret rica ediyorum.
Serin Cıvata - Battal Serin: Şu ana kadar söz alarak dile getirilen konuların ortak görüşümüz olduğunu düşünüyorum.
Araz Metal - Mahmut Darian: Mitaş Cıvata adına buradayım, vurgulamak istediğim okul meselesinde bir başka şansa sahip olamayacağımızdır. Alt grupta çalışanlarımıza yönelik bir eğitim çalıştayı iyi sonuç verebilir ve ben buna şahsi olarak katkı verebilirim. Elimize gelen gençleri, nasıl elimizde tutabiliriz konusuna çok dikkat etmeliyiz.
Sermet Kalıp - Fahri Yazıcı: Derneğin ilk kuruluşunda ben de bulundum ama daha sonra kalıpçı olduğumuz için uzak tutulduk, daha sonra tüzük değişikliği ile üyeliğe kabul edildik. Ur-Ge’de de öncelik ana üreticilerimiz, bizlere yönelik bir katkı görünmemektedir.
Yağmur Vida - Nurettin Özalan: Yağmur Vida olarak 2,2 çapla başladığımız sektöre şu an m8 ve 6,3 çaplarına kadar olan bir yelpazede hizmet verebiliyoruz. Günümüz koşullarında finans ve fiyat çok daha önemli hale gelmiştir.
BESİAD - Mustafa Tecdelioğlu: Arkadaşlar geçtiğimiz Kasım ayında, ilk kez bir üyemizi, bir arkadaşımızı kaybettik. Birlik Bağlantı Elemanları Şirketinin sahibi Mahmut Şevket Berk arkadaşımızın ani vefatından derin üzüntü duydum. Yönetimimiz adına kendisine Allah’tan rahmet, sektörümüze, Birlik Bağlantı Elemanları Şirketi çalışanlarına ve ailesine, sabır ve başsağlığı dileriz.
Toplantımıza katılan tüm meslektaşlarıma teşekkür ederim. 23 Aralık tarihi önemli bu tarih de eğitim konusunu işleyeceğimiz bir toplantımız olacak. Sizlerden ihracatlarınızı Çelik İhracatçıları Birliğinden geçirmenizi istiyoruz. 7318 ile başlayan GTİP numaralı ürünlerimiz ÇİB’in görev alanında tanımlıdır ve ihracatlarımızı buradan yaparsak sektör olarak daha iyi temsil edilebileceğiz.
Katılımınız için hepinize tekrar teşekkür ederim.
Toplantıdan sonra, yenilen akşam yemeği ile toplantı son buldu.