Berdan Cıvata, 41. Yılında da Dünya’daki Mega Projelerin Aranan Çözüm Ortağı
Berdan Cıvata’nın kaliteli ürünlere odaklandığını vurgulayan Hasan Şemsi: “Berdan Cıvata, yurtiçi-yurtdışı Uluslararası Mega Projelerde çözüm ortağıdır
Berdan Cıvata, 41. Yılında da Dünya’daki Mega Projelerin Aranan Çözüm Ortağı
Türkiye’nin en eski cıvata-somun fabrikası olan İstanbul’daki Denet Cıvata ile Türkiye’nin sektörde en büyüğü olan STFA (Temel) Cıvata’ da 6’şar yıl çalışarak 12 yıllık bir bilgi birikimi ve tecrübe ile 45 yaşında emekli olan Hasan Şemsi, Tarsus’ta ağabeyi Yunus Şemsi’nin kurduğu 150 metrekarelik Berdan Makine Atölyesi’nin başına geçerek dünyanın birçok noktasında mega projelerde yer alan dev bir Türk sanayi markası yarattı. İzlediği başarılı büyüme yatırımı ve projeleriyle 2000 yılında makine atölyesini Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’ne taşıyan Hasan Şemsi, burada kurdukları 1500 metrekarelik entegre üretim tesisi ile ihracata yönelik adımlar atmaya başladı. Cıvata-somun üretim tesisleri ile birlikte ısıl işlem tesisleri, soğuk elektro galvaniz, sıcak daldırma galvaniz ve çinko lamelli kaplama tesisleri yanında, kaliteli bir üretimi destekleyen test laboratuvarı ile Berdan Cıvata’yı tam entegre bir bağlantı elemanları üreticisi haline getiren Hasan Şemsi, “Uluslararası Mega Projelerde aranan bir çözüm ortağıyız. Şu ana kadar 60’ı aşkın ülkeye ihracat yapıyoruz. 2000 yılında 2’si mühendis olmak üzere 25 çalışanla Mersin-Tarsus OSB’de 1500 metrekarelik yeni bir fabrikamızda üretimimizi gerçekleştirirken bugün 41’i mühendis, 320 nitelikli çalışanımızla 40 bin metrekarelik arsa üzerinde 20 bin metrekaresi kapalı entegre tesislerimizde üretim faaliyetlerimizi sürdürüyoruz” dedi.
Berdan Cıvata, Dünyanın En Büyük Köprülerini Ayakta Tutuyor
Berdan Cıvata’nın bağlantı elemanları sektöründe kaliteli ürünlere odaklandığını vurgulayan Şemsi, “Berdan Cıvata, yurtiçi-yurtdışı Uluslararası Mega Projelerde çözüm ortağıdır. Berdan Cıvata, kritik özelliğe sahip ürünleriyle 2015 yılında Avrupa’nın en uzun ikincisi Osman Gazi Köprüsü’nün ayaklarını taşıyan 10 metre boyda, 780 kilogram ağırlıktaki cıvatalarını üretmiştir. 2023 metre ayaklar arası açıklığı ile dünyanın en uzunu olan Çanakkale Köprüsü’nün kulelerini taşıyacak yine 10 metre boyda cıvatalarını, yüzde 100 yerli üretip 2019 yılının mayıs ayı ortasında Çanakkale Köprü Şantiyesine teslim etmiştir. Bugün, 2020’nin Mayıs ortasında 10 metre boydaki cıvatalarımızın üzerinde 318 metreye ulaşan köprünün 4 tane ayağı yükselmiş durumdadır. Sektörümüzde 50 yıllık bilgi birikimimiz ve dünyanın en uzun köprülerinde zengin tecrübelerimiz bulunmaktadır. Bu nedenle her türlü uluslararası Mega Projelerde Kritik Bağlantı Elemanlarımızla çözüm ortağı olmaya kendimizi hazır görüyoruz” diye konuştu.
“Laboratuvarı TÜRKAK’tan Akreditasyon Belgesine sahip sektörünün ilk firmasıyız”
Türkiye’de cıvata-somun sektöründe faaliyet gösteren yaklaşık 30 fabrika arasında laboratuvarı TÜRKAK’tan Akredite Belgesine sahip ilk firma olduklarını vurgulayan Hasan Şemsi, “Çin, ABD, İspanya, Hollanda, Danimarka ve Almanya’nın rüzgâr gülü üreticisi devleriyle çalışabilme becerimizin altında, kaliteden ödün vermeyen, kaliteyi içselleştirmiş olarak üretim yapma gayretleri olan mühendis ve çalışanlarımız vardır. TSE, ISO 9001, ISO 10002, ISO 14002, ISO 18001, ISO 45001, Belgeleriyle beraber, Ü ve GOST Belgeleri yanında Türkiye’de bu sektörün ilk CE, ilk TucsaMARK ve ilk ISO EN 17025 Belgelerine de sahibiz. Berdan Cıvata olarak Türkiye’nin Gama, Tekfen, STFA, ENKA, Çalık, Cengiz, Güriş, Yapı Merkezi, Nurol, Kalyon ve Limak gibi yurtiçi - yurtdışında Mega Projeler üstelenen ülkemizin güzide firmaları ile çalışırken yurtdışında da Nordex, Alstom, Siemens, Vestas, Enercon, General Elektric, Goldwind ve Senvion gibi Rüzgar Enerji Sektörünün devleri ile çalışabilme başarısını gösterdik. Bu başarı, belgelerimizin zenginliği yanında Avrupa’da yalnız Tarsus’ta, Berdan’da bulunan zengin test cihazlarıyla donatılmış bir laboratuvara sahip oluşumuz ve bunun yanında yüksek niteliklere ve tecrübelere sahip teknik elemanlarımızın ve çalışanlarımızın konularına hâkimiyetleri sayesinde kazanılmıştır” şeklinde konuştu.
“Türkiye’nin sektörde ilk CE Belgesi’ne sahip cıvata somun üreticisi olmanın verdiği özgüvenle Almanya’da, 2009 yılında küçük bir standla katıldığımız Rüzgâr Enerji Fuarında Türkiye’den katılan ilk ve tek firma olarak Türk Bayrağını dalgalandırırken, duyduğumuz gurur tarifsizdir” diyerek uluslararası fuar organizasyonlarını çok önemsediklerini vurgulayan Şemsi, şunları söyledi: “Bu fuarı Türkiye’den gezmeye gelen sanayiciler, akademisyenler, bürokratlar stand ile Türkiye’den tek katılan firma olduğumuzdan dolayı bizi tebrik yağmuruna tuttular. Almanya’daki bu ve benzeri fuarlara her yıl katılmaya başladık. Bu ülkelerden Alstom ve Nordex firmalarına ikişer defa gittik. Onlar da Tarsus’a Berdan’a geldiler. İki yılın sonunda Kalite anlayışlarımız onların beklentilerine uyumlu hale geldi ve bu iki rüzgâr gülü devinin onaylı tedarikçisi olarak ilk cıvata somun ve saplama siparişlerini almaya başladık. Bu gelişmeler sonrası Danimarka’dan Siemens’in ve Vestas’ın ilk siparişlerini 3 ay gibi çok kısa bir sürede alabilmiştik. Çünkü artık kalitede onların beklenti seviyesine erişmiştik. Rüzgâr kulelerinde kullanılan yüksek mukavemetli en büyük çaplı cıvataları Metrik 72 idi. Her biri 18-20 kg gelen bu cıvataları Hidrojen Kırılganlığı Riski Sıfır, Sıcak Galvanizli olarak Türkiye’de iş yapan rüzgârcılara ilk olarak Berdan Cıvata üretti. Halen Türkiye’de Rüzgar Enerji Santrallerinin Kritik Bağlantı Elemanlarında onaylı üretici olarak M100 gibi daha büyük çaplı cıvataları da üretmeye hazırlanıyoruz.”