Berdan Cıvata, 2012’de %20 Büyüme Gerçekleştirdi
Bağlantı elemanları sektöründe faaliyet gösteren Berdan Cıvata’yı Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (MTOSB) fabrikalarında ziyaret ettik.
Berdan Cıvata, KOSGEB tarafından 2012’de ilk kez düzenlenen 2012 Yılı KOBİ ve Girişimcilik yarışmasında KOBİ Büyük Ödülü Kategorisi’nde 2. oldu. 1108 yarışmacı arasından seçilen 5 finalistten biri olan Berdan Cıvata, kendi kategorisinde yarışmayı ikinci sırada tamamlayarak Türkiye genelinde Tarsus’tan böyle bir başarıya ulaşan ilk firma oldu. Başarı ödülü olan plaketi almaktan büyük onur duyduklarını vurgulayan Berdan Cıvata Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şemsi, şunları söyledi:
“Bütün çabamız ülke ekonomisine, istihdamına, ihracatına katkı sağlayabilmektir. Bu çalışmalarımızın KOSGEB tarafından fark edilip takdir edilmiş olması bizleri mutlu etmiştir. Devletimizin KOBİ’leri geliştirmek için KOSGEB, Kalkınma Ajansları, Teknoparklar ve benzeri kuruluşlar aracılığıyla verdiği hibe desteklerinin bu başarımızda büyük payı olduğunu unutmuyoruz. Bu desteklerin karşılığını istihdam ve katma değer yaratarak ülkeye ihracat dövizi getirerek, devlete vergi vererek ödemeye çalışıyoruz. Geçtiğimiz yıl Tarsus’ta vergi sıralamasında da 4. olduk.”
Hasan Bey sektör genelde sizi tanıyor, genç nesillere de kısaca sizi tanıtabilir miyiz?
Hasan Şemsi: 1937 Tarsus doğumluyum. Adana’da Endüstri Meslek Lisesi (1952-58) sonrası Yıldız Teknik üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünü 1964’te bitirdim.
Almanya ve Avusturya’da Almancamı ve teknik bilgimi geliştirerek 13 ay süren staj sonrası yurda döndüm. Bir yandan Yıldız’da İhtisas Bölümüne devam ettim, bir yandan da Oklar Limited Şirketinde Pazarlama Mühendisi olarak çalıştım. (1966-1968)2 yıllık vatani görevini 1970’te tamamlayarak evlendim ve iş hayatına İstanbul’da Denet Cıvata Sanayinde Fabrika Müdürü olarak devam ettim.
Bu arada eğitime başlamasını sabırsızlıkla beklediğim İşletme İktisadi Enstitüsü’nün gece bölümünün açılması benim için büyük bir şans oldu. 1976’daki Mezuniyet öncesinde bile enstitüde öğrendiklerimi uygulayıp, firmada büyük bir prestij kazanarak fabrikanın vazgeçilmez elemanlarından biri oldum. Mezuniyet sonrası Türkiye’nin bu branşta en büyüğü durumundaki STFA Cıvata’dan gelen teklifi kabul edip Adana’ya taşındım. Fabrika Müdürü ve Genel Müdür Muavini olarak 6 yıl görev yaptım ve 1980 yılında emekli oldum.
“Türkiye’nin bağlantı elemanları sektöründe ilk CE belgeli firması olan Berdan Cıvata, 9 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 33 bin metrekare alanda üretimlerine devam ediyor.”
Berdan Cıvata hakkında bilgi verir misiniz?
Hasan Şemsi: Tarsus’ta 1980 yılında Almanya’dan getirdiğimiz 5-6 tezgahla, 200 metrekare alan üzerinde kurulu 150 metrekarelik atölyemizi kurduk. İş yerimizi 400 metrekareye kadar büyüttük ve 2000 yılında Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesine 1500 metrekarelik fabrika binamıza 25 çalışanımızla taşındık. Büyümemizi çok yavaş tamamladık çünkü o dönemler kredilere ulaşmak zordu. 2000 yılında buraya geldiğimizde 20 yılın birikimini inşaata harcadık. 2000 yılında Organize Sanayide kimse yokken biz buraya yatırım yaptık, makine parkımızı artırdık. Bugün ise geldiğimiz nokta 33.000 metrekare alan üzerinde 9000 metrekare kapalı tesislerde 170 kalifiye eleman ile üretimlerimize devam ediyoruz.
Berdan Cıvata, Üretimin %55’ini İhraç Ediyor
Bu büyümemizde KOSGEB’in Laboratuarımızın Akreditasyonu, Yurt içi- yurtdışı fuar ve iş gezisi destekleri, tanıtım, reklam ve belgelendirme destekleri, ayrıca Çukurova Kalkınma Ajansı’nın Çevre Dostu Daldırma Galvaniz ve Isıl İşlem tesisini kurmamızdaki destekleriniz büyümemize çok etkisi oldu.
Bizim işimizde daldırma galvanizi kendi bünyesinde yapan firmaların büyük avantajı oluyor. İki prosesi de aynı yerde yapıyorsunuz. Başka bir yere götürüp yapmanın maliyeti çok fazla oluyor. Bu sayede biz Gama’nın Ürdün’de bir su projesi için 590 bin Euro’luk bir iş aldık. Şayet daldırma galvaniz tesisimiz olmasaydı bu proje için cesaret edip fiyat bile veremezdik. Daldırma galvaniz projemiz Mersin Ticaret Sanayi Odası’nın 1. inovasyon yarışmasında birincilik ödülü aldı, aynı zamanda Çukurova Kalkınma Ajansının uygun gördüğü bir proje oldu. 2008 krizini bu daldırma galvaniz tesisi yatırımı ile geçirdik, eleman çıkarmadık. Ardından ısıl işlem tesisimizi kurduk. Eksiklerimizi tamamladık ve istihdam sağladık. Daldırma galvaniz tesisimiz sayesinde 6 ay kadar kısa bir zamanda 6 yılda aldığımız kadar eleman aldık. Yani devletin bize yaptığı teşviki 10 katı fazlasıyla devlete vergi olarak ödemiş olduk.
Hangi sektörlere iş yapıyorsunuz? Sektörünüzde öncü olduğunuz konular var mı?
Hasan Şemsi: Rafinerilere, Petrokimya Tesislerine, Yapısal Çelik Sektörü ile Endüstriyel Tesislere, Rüzgar, Hidroelektrik, Kömür ve Doğalgazlı Enerji Santrallerine, Basınçlı Kap Kazan ve Vana İmalatçılarına ihtiyaç hissettikleri TSE, DIN, ASTM, ISO ve BS normlarına uygun çoğunlukla 8.8, 10.9 ve 12.9 kalitelerde cıvata, ankaraj saplama ve somunlarını üretiyor ve bunları ISO EN 3.1B Sertifikası eşliğinde müşterilere gönderiyoruz. Bilhassa Rafineri ve Petrokimya sektöründe vana ve boru flanşlarında çokça kullanılan BOTAŞ, İGDAŞ, TÜPRAŞ, PETKİM şartnamelerine uygun üretilmiş çift somunlu ASTM A193 Gr B6 - B7 - B8 - B16 gibi sıcağa ve basınca dayanıklı veya -50 /-100 ºC gibi soğuk bölgelerde kullanılan ASTM A320 L7 ve L7M gibi düşük sıcaklıklara dayanıklı yüksek mukavemetli saplamaların üretimi Berdan Cıvata’nın uzmanlık alanlarından birisi haline gelmiş bulunmaktadır. Türkiye’de Bağlantı elemanları sektöründe ilk CE belgesini biz aldık. Yine her zaman olduğu gibi diğer firmaları da bu CE belgesini almak için teşvik ettik ve bu sektörde CE belgeli firma sayısı Türkiye’de 4 oldu. Almanya’da CE belgesi olan sadece 3 firma var. Türkiye’nin 2023’te rüzgârdan 20 bin MW enerji elde etme hedefi var. Bu sektördeki bağlantı elemanları için gerekli olan CE belgesini alarak Avrupa’nın en büyük fuarlarından olan ve 2 yılda bir Almanya’da düzenlenen Husum Rüzgâr Enerji Fuarı’na katıldık. Bu fuara katılan ilk ve tek Türk firması olarak bayrağımızı fuarda dalgalandırdık. Bu fuarda rüzgâr enerji sektörünün devleri ile tanıştık.
Bu fuarlar sonrasında RES kulelerini beton zemine bağlayan 3 m boylarda 8.8 ve 10.9 kalite ankaraj saplamalarını, kuleleri birbirine bağlayan M64 çapa kadar 10.9 kalitede daldırma galvanizli cıvataları, ayrıca 45-50 m. boylardaki kanatları rotora bağlayan saplama ve özel somunlarını üretmeye başladık.
Kaliteye büyük önem veriyoruz. Bunu belgelendirmek adına ISO 9001, TSE, Tucsamark, CE ve Ü belgelerine sahibiz. Ayrıca Sektörün en zengin test laboratuarlarından birine de sahibiz, uluslararası akreditasyona sahip bir laboratuar olma ve belge alma çalışmalarımız tamamlanmak üzeredir.
Laboratuarımızda Türkiye’de diğer bağlantı elemanları firmalarında olmayan cihazlar var. Eksi 150 derecede Çentik Darbe testi yapabilen cihazımız var. Bu testi Türkiye’de bizim dışımızda yapabilen firma yok. Ayrıca M64 çapa kadar cıvatalara kopartma testi uygulayabiliyoruz.
2012 yılı Berdan Cıvata için nasıl geçti?
Hasan Şemsi: 2011’de 20 milyon TL olan ciromuzu %20 büyüme ile 2012’de 24 milyon TL’ye çıkardık. 2013 yılında ise 2012 yılındaki ciromuzu yapacağız gibi gözüküyor. 2013 yılının 2012 gibi geçeceğini düşünüyorum ve önemli bir artış beklemiyorum.
Üretimimizin % 50’den fazlasını ihraç ediyoruz. Yurtiçinde kalite belgeleri ve laboratuar imkânları kısıtlı merdiven altı firmaları Uzakdoğu’nun düşük kaliteli ve düşük fiyatlı ürünlerinin de desteği ile yalnız fiyata odaklanan bazı tüketicilere hitap ediyorlar. Biz bu firmalarla fiyat rekabetinde zorlandığımız için yönümüzü Avrupa’ya çevirdik.
Gerek yurtdışı fuarlara katılarak, gerekse hedef ülkelerde tanıtımlar yaparak önemli bir müşteri portföyü sağladık. Ağırlıklı olarak RES Bağlantı elemanlarında üretimin yüzde 50-55 kadarını Almanya, İspanya, Hollanda, Danimarka gibi Avrupa’nın sanayileşmiş ülkelerine gönderiyoruz. 5 kıtada 37 ülkeye ihracat yapıyoruz. Çin’de ve Vietnam’da da birkaç müşterimiz var.
Önümüzdeki dönem hedefleriniz nelerdir?
Hasan Şemsi: Bizde şuan daldırma galvaniz ve elektro galvaniz var. Hem daldırma hem de elektro galvanizin beraber olmasının çok faydasını gördük. Ticari adı dakromet olan çinko lamelli kaplamayı da bünyemize dahil etmek istiyoruz.
Dakromet Kaplamayı da Bünyemize Katacağız
Bu kaplama çeşidi otomotiv yan sanayinin güçlü olduğu yerlerde İzmir, İstanbul, Bursa gibi şehirlerde yoğun olarak var. Rüzgar elektrik santralleri için ürettiğimiz ürünlerimizde bu kaplama çeşidi yoğun olarak kullanılıyor. Rüzgar Enerji Santralleri konusunda şuan için çok yoğun çalışmadığımız halde dakromet kaplama için 300.000 TL. civarında yatırım yaptık. Bu kaplama tesisini de firmamıza getirerek bu yatırımımızı tamamlayacağız. Daldırma galvanizde %70 kendi işimizi yapıyor, yüzde 30 dışarıya iş yapıyoruz. Dakromet kaplama tesisini de faaliyete getirdiğimizde İzmir, İstanbul ve Bursa’dan sonra Tarsus Dakromet Kaplamaya sahip 4. şehir olacak ve Çukurova Bölgesinin bir eksiğini daha tamamlayacağız. Rüzgar enerji sektöründe iyi bir oyuncu olmak istiyoruz.
Kaliteyi artırmayı ve katma değeri yüksek bağlantı elemanları üretmeyi sürdüreceğiz. Şuan yaptığımız ürünler katma değerli ürünler olsa da bu değeri daha da yükseltmek istiyoruz.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
Editör : Vedat Gökçe
09.02.2013