Bakan Işık Yerli Otonun Tarihini Bursa'da Açıkladı
Bursa’da konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBİTAK’ın destekleri ve sektöre sağladıkları yatırım teşvikleriyle farklı yatırımcıları bir araya getirdiklerini belirterek, “2020 öncesinde yerli marka otomobilimizi ülkemiz ve dünya yollarında görmeyi hedefliyoruz” dedi.
Bursa Hilton Otel’de yapılan “Ulusal Otomotiv Tedarik Sanayi Buluşması”na Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın yanı sıra Bursa Valisi Münir Karaloğlu, TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ve sektör temsilcileri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, dünya ekonomisinin bir yandan çok zor, bir yandan da fırsatlarla dolu bir süreçten geçtiğini ifade ederek, “Gelişmiş ülkeler dahil birçok ülke günü kurtarmaya çalışırken, Türkiye, açıkladığı ‘Yapısal Dönüşüm Programları’ ile yaşanan bu süreçleri orta ve uzun vadede lehine çevirecek adımlar attı” dedi.
“Dünya otomotiv ihracatından yüzde 1,4 pay alıyoruz”
Türkiye’nin AB ülkeleri içinde otobüs üretiminde 1’inci, hafif ticari araç ve ağır kamyon üretiminde 2’nci, otomobil üretiminde ise 7’nci sırada yer aldığını açıklayan Işık, “Ülkemiz otomotiv sanayinin, dünya otomotiv ihracatından aldığı pay 2002 yılında binde 6 iken, 2013 yılında bu oran yüzde 1,4’e yükseldi. Bu oranlar, sektör ve ülkemiz açısından oldukça sevindiricidir” diye konuştu.
“Yenilikçi girişimcilere 2,5 milyon lira destek”
Otomotiv sektörünün geleceğinde elektrikli araçların büyük rol oynayacağının savunan Işık, sektörü gelişmesi için tüm yönleriyle destek verdiklerini açıkladı. Otomotiv sanayinde de araç hafifletme, çevre ve tüketici dostu araç, yeni malzemeler ve yeni teknolojiler konusunda çalışmaların arttığına dikkat çeken Işık, sektörde elektrikli araçların büyük rol oynayacağının öngörüldüğünü vurgulayıp, sektörü tüm yönleriyle desteklediklerini belirtip, “TÜBİTAK aracılığıyla içten yanmalı motorlu araçların performansını artıracak, elektrikli ve hibrit araçların pil teknolojilerini geliştirecek ve bu araçlarda emisyon azaltılmasını sağlayacak sistemleri üretecek yenilikçi girişimcilere 2,5 milyon liraya kadar destek veriyoruz. ‘Hibrit Elektrikli Araçlara Özel İçten Yanmalı Motor Tasarımı Çağrısı’ ile de hibrit elektrikli araçlarda kullanıma uygun, yüksek performanslı ve düşük emisyonlu içten yanmalı motorların geliştirilmesine yönelik bilgi ve teknoloji üretimini bekliyoruz” dedi.
Sektöre yaptıkları yatırım teşvikleri ile 2020 öncesinde yerli marka otomobili ülke ve dünya yollarında görmeyi hedeflediklerini belirten Işık, otomotiv yan sektörünü rekabetçi yapan en önemli etkenlerden birinin de sektörün tasarım gücü olduğunu belirtip, tasarımı da Ar-Ge merkezleri gibi destekleyeceklerini bu konuda önümüzdeki günlerde müjde vereceklerini sözlerine ekledi.
Bakanlık olarak paydaşlarla beraber otomotiv sektörünün sorunlarını tespit ettiklerini ve çözüm yollarını geliştirdiklerini ifade eden Işık, “2015 - 2018 yıllarını kapsayacak şekilde ‘Türkiye Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı’ hazırlık çalışmalarına başladık. Bakanlığımız tarafından verilen aksam ve araç tip onay belgelerinin uluslararası geçerlilik kazanmasına yönelik gerekli mevzuat güncelleme ve teknik servis ile onay kuruluşunun altyapısını iyileştirme çalışmaları yine bu eylem planı kapsamında devam ediyor” diye konuştu.
Otomotiv test merkezi
Yenişehir’de yapılması planlanan Otomotiv Test Merkezi ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Bakan Işık, “Türkiye Otomotiv Test Merkezi’ni mutlaka yapacak. Birinci önceliğimiz de bu test merkezinin, otomotivin kalbi durumunda olan Bursa’da yapılması. Araziyle ilgili bazı sorunlarımız var. Sorunların aşılması için ciddi bir gayret gösteriyoruz. Arzumuz bu test merkezinin Bursa’da hayata geçmesi yönünde. Bu test merkezini özellikle üretilecek yerli araçlar için önemli bir adım olacağını düşünüyoruz ve Türkiye’nin bu noktada yurt dışına ödediği bedellerin yurt içinde kalması açısından da bir an önce hayata geçmesi için gayretimizi gösteriyoruz” diye konuştu.
Haberin Kaynağı : TAYSAD
17.03.2015