Bağlantı Elemanları Üreticileri, Yakın Gelecekte Üretimde Avrupa İkinciliğini Hedefliyor
BESİAD-Bağlantı Elemanları Sanayici ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tecdelioğlu, bağlantı elemanları sektörünün yaptığı ihracatın yarısının Almanya’ya yapıldığını ve bunun sektör açısından kaliteli üretim yaptıklarının göstergesi olduğunun altını çizerek şu bilgileri verdi.
Bağlantı elamanları sektörünün yapısıyla ilgili bilgi verir misiniz?
Mustafa Tecdelioğlu: Bağlantı elemanları (cıvata, somun, vida, pul, perçin, rondela vb.) ikinci dünya savaşına kadar sadece basit birkaç tesiste üretilmeye çalışılan genellikle ithal edilen ürünlerdi. 1950’li yıllardan sonra İstanbul Haliç ve Rami bölgelerinde üretimler yapılmaya başlandı. Çelik sanayisi, mobilya ve gemi sanayisi için üretimler vardı ama bağlantı elemanı üreten tesislerin sayısı ta ki 1970’li yıllara kadar 10’u geçmiyordu. Bu süreçte genel olarak talepler ithalatla karşılanmaktaydı. 1970’ten sonra otomotiv imalatı, plastik, çelik, mobilya, beyaz eşya sanayilerinde imalat çoğaldı ve talep artışı başladı. 1985 yılına kadar genellikle vida grubu 2. el makineler ile üretilmekteydi. Sektörde esas büyüme ise hem kapasite çoğalması hem de teknolojinin artması 1985 yılından sonra başlamıştır. Sektörde bugün 200’e yakın üretim tesisi bulunmaktadır. Bu tesislerde ülkemizin ihtiyacı olan her türlü bağlantı elemanı hem kaliteli hem de ekonomik olarak üretilmektedir. 1995 yılından sonra globalleşme, internet, haberleşme ve ulaşımdaki kolaylıklar ile sektör Uzak Doğu ile tanışmaya-yüzleşmeye başladı. Her sektörde olduğu gibi talepler, özellikle Çin, Malezya, Vietnam gibi ülkelerden hem ucuz hem de düşük faturalı olarak ithalatçılar tarafından getirildi. İthal edilen mallar imalatçının varlığını sürdürebilmesi için büyük tehdit oluşturdu. Bunun üzerine imalat sektörünün canı yanmıştı, işte tam o zaman birlik olmanın vaktinin geldiğini düşündük ve sektörü ayakta tutmak için derneğimizi 2000 yılında kurma kararı aldık.
BESİAD’ın kurulmasındaki temel amaç ve şuan ki üye sayısı kaçtır?
Mustafa Tecdelioğlu: BESİAD 88 üyesi olan her iki yılda bir genel kurul yapan ve 9 kişilik yönetim kurulu üyesi olan ve her ay an az 2 yönetim kurulu toplantısı yapan aktif bir dernektir.
Derneğin temel amacı sektörel örgütlenme, bağlantı elemanları üretimi yapan firmalar arasında iş birliği, iletişim, sektörü dış tehditlere karşı koruma, eleman ve üyelerine yönelik eğitim, sektörün yurt dışında tanıtımı, bağlantı elemanı kullanan sektörlerle iletişim, hammadde üreticileri ile olan ilişkilerdir. Dernek kurulduktan sonra bu konularda başarılı olduğumuzu görüyoruz. Derneğimiz sektörümüzdeki tek sivil toplum kuruluşudur. Şu an üretim yapan firmalarımızın büyük çoğunluğu Marmara bölgesinde olup üyelerimiz İzmir, Konya, Bursa, Ankara, Adana, Kayseri gibi farklı şehirlerde de üretim yapmaktadır.
Bağlantı Elemanları Sektörü, Üretim Kalitesini Yaptığı İhracatla da Gösteriyor
Türkiye’nin bağlantı elemanları üretimini dünya ölçeğinde nasıl konumlandırırsınız?
Mustafa Tecdelioğlu: 2000’li yıllardan sonra üretimler hız kesmedi ve halen ciddi yatırımlar devam ediyor. Avrupa’daki ilk 3 büyük üretici ülkeden biriyiz, Almanya ve İtalya’dan sonra 3. sıradayız. Dünya sıralamasında ise bağlantı elemanları üretiminde ilk 10’un içinde olduğumuzu tahmin ediyoruz. Sektörümüz yaklaşık 600 bin ton üretim kapasitesine sahip ve yıllık 500 bin ton üretim yapılmaktadır. 2000’li yıllardan sonra ihracatımızda hızlı bir artış oldu, şu an 300 milyon dolar direkt, en az bunun yarısı kadarda en direkt olarak toplamda 450-500 milyon dolar ihracatımızın olduğunu tahmin ediyoruz. Buna rağmen halen 500 milyon dolarlık ithalat yapılmaktadır. Dernek olarak yaptığımız çalışmalar sonucu ithal ürünlere getirilen gözetim uygulamasının ithalatın azalmasına büyük katkı sağladığı kanısındayız ve inanıyoruz ki önümüzdeki 5 yıl içerisinde ihracatımızın direkt ve endirekt olarak 750 milyon doları geçecek. Umuyoruz ki birkaç yıl içinde Avrupa’da 2. büyük üretici, dünyada ise ilk 8’e gireceğiz.
Bugün bağlantı elemanları üreticileri olarak artık hammaddemizin %90 gibi büyük bir çoğunluğunu yerli imalatçılardan karşılıyoruz. Hammadde konusunda dışarıya fazla bağımlılığımız bulunmamaktadır. Derneğimizin yoğun çalışmalar ve hammadde üreticilerimizle yaptığımız görüşmeler sonucu kullandığımız hammaddeler ülkemizde üretilmeye başlandı. Bu hem yaptığımız ihracatla hem de hammadde de dışarıya bağımlı olmayarak ülkemizin cari açığına yaptığımız pozitif katkıyı artırmıştır. Ayrıca bağlantı elemanları üreticileri olarak yaptığımız özel ürünler ve ihracat kapasitemiz de katma değerli ürünler üretmemizde önemli rol oynamıştır.
Sektörün hedef pazarları nerelerdir?
Mustafa Tecdelioğlu: Bağlantı elemanları sektörü sanayinin olduğu her noktada mevcuttur. Özellikle otomotiv, beyaz eşya, mobilya, makine, elektrik, çelik konstrüksiyon ve inşaat sektörlerinde yoğun olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde bağlantı elemanları konusunda yapılan üretimin %65’i ihraç edilmektedir. Bu ihracat oranımızın da %85’i gelişmiş ülkeleredir. Bu ülkelerinde başında en büyük pay ile Almanya yer almaktadır. Bu da bağlantı elemanları sektörü olarak gerekli kaliteyi yakaladığımızın göstergesidir. Avrupa Birliği pazarı birinci önceliğimizdir. Bununla birlikte gelişen pazarlarda her zaman hedefimizdedir. Endüstriyel imalatın olduğu her yerde, her zaman olmak istiyoruz ve bunun içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
23.01.2014