Bağlantı Elemanları Üreticileri Almanya’ya Çıkartma Yaptı
Alanında dünyanın en önemli fuarlarından biri olan Stuttgart Fastener Fair 2019- Bağlantı Elemanları Fuarı 19-21 Mart tarihleri arasında gerçekleşti.
Çoğunluğu BESİAD üyesi 55 Türk firması fuara katıldı. BESİAD-Bağlantı Elemanları Sanayici ve İş Adamları Derneği, Türkiye bağlantı elemanları sektörünün gücünü Almanya’da bir kez daha göstermiş oldu. Fuarın 2. günü Çelik İhracatçıları Birliği’nin (ÇİB) düzenlediği resepsiyonda konuşan Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, ayrıca Malzeme Test ve İnovasyon Laboratuvarları MATİL’in ve Bağlantı Elemanları Sanayici ve İş Adamları Derneği BESİAD’ın Başkanı olarak bir konuşma yapan Mustafa Tecdelioğlu, sanayi için kritik önemi olan bağlantı elemanları sektörünün son yıllarda çok önemli bir mesafe kat ettiğini söyledi. Hem ihracatlarını hem de üretimlerini önemli ölçüde artırmayı başardıklarını belirten Mustafa Tecdelioğlu, ‘Avrupa’da İtalya ve Almanya’nın ardından en büyük üçüncü üretici ülke konumuna yükseldik. İhracatta geçtiğimiz yıl %29’luk bir artış ile 472 milyon Dolara, tonaj bazında ise %21 artışla 135 bin tona çıktık’ dedi. Toplamda 178 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Mustafa Tecdelioğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:
‘Sektörümüzde bir taraftan ihracatın artırırken diğer taraftan ithalatı da önemli ölçüde düşürmeyi başardık. 2017 yılında 750 milyon dolar ithalat varken bugün bu rakam 550 milyon dolara kadar geriledi. Şimdiye kadar ithal etmek zorunda kaldığımız parçaları da artık Türkiye’de üretmeye ve yurtdışına ihraç etmeye başladık.
Birçok ülkeye ihracat yapan sektörümüzün lojistik avantajını da göz önüne aldığımızda, bizim için en önemli hedef pazarın Avrupa Birliği ülkeleri olduğunu söyleyebiliriz. Şu anki mevcut ihracatımızın yaklaşık %70’ini Avrupa Birliği’ne yapmaktayız. Bağlantı elemanları sektörümüzün en çok ihracat gerçekleştirdiği ülke olması sebebi ile Almanya, değerde ABD’den sonra dünyanın en büyük bağlantı elemanları ithalatçısı konumundadır.
Türkiye’nin Almanya’ya değerdeki çelik ihracatının yaklaşık üçte birine yakınını bağlantı elemanları oluşturmaktadır. Geçtiğimiz yıl sektörümüz Almanya’ya değerde 182 milyon dolara karşılık gelen 50 bin tonluk bağlantı elemanları ihracatı gerçekleştirdi.
Bağlantı elemanları sektörü olarak ihracatımızı artırmak için gayret sarf etmeye devam edeceğiz. Bugün bir arada olmamıza vesile olan Fastener Stuttgart Fuarı da sektörün en önemli organizasyonları arasında yer alıyor. İhracatçılarımızın yoğun bir ilgi gösterdiği fuarda önemli iş bağlantılarının gerçekleştiğini görmek ülkemiz ve sektörümüz adına bizleri çok memnun ediyor. Bu işbirliklerinin ve bağlantıların önümüzdeki dönemde güçlenerek devam edeceğine ve yeni bağlantılara da kapı açacağına inanıyoruz.
Çelik İhracatçıları Birliği’nin hayata geçireceği ‘Bağlantı Elemanları URGE Projesi’ de bu yolda bizlere büyük avantaj sağlayacaktır. URGE projesine dahil olmak isteyen firmalarımızın birliğimiz ile irtibata geçmeleri önem arz etmektedir.
Ülkemizin uluslar arası pazarlara yakınlığı ile birlikte sektörümüzün modern altyapısı, kaliteli insan kaynağı ve ileri teknolojiye sahip tesisleri sayesinde ihracatımızı daha da iyi noktalara getireceğimize inanıyoruz. Attığımız her adımla 2023 yılı hedefi olarak belirlediğimiz 1,5 milyar dolara biraz daha yaklaşmış olmaktan mutluluk duyuyoruz’ dedi.
16.05.2019