Avrupalı Plastikçiler KOBİ’lerin Güçlendirilmesine Çalışacak
Avrupa Birliği’nin en önemli iş örgütlerinden olan Avrupa Plastik Mamul Üreticileri Birliği (EuPC) genel kurulunda KOBİ’lerin güçlendirilmesi tartışıldı. Genel Kurulda seçim de yapıldı ve Michael Kundel yeni başkan oldu.
Brüksel’de yapılan genel kurulda sektörün yapılanması tartışıldı. Michael Kundel, KOBİ’lerin AB ekonomisinin en önemli unsurlarından biri olduğunu vurgulayarak “Yeni dönemde bu şirketler için daha çok çalışacağız ve işgücü, enerji maliyeti ve Avrupa’daki plastik dönüştürücülere hammadde temini konularına yoğunlaşacağız” dedi.
50 bin firmayı temsil eden EuPC’un yeni dönem başkanlığına seçilen Michael Kundel gelecek dönem gündemi hakkında da bilgi verdi. Bu kapsamda Derneğin KOBİ’ler, işgücü maliyeti, enerji maliyeti ve Avrupa’daki plastik dönüştürücülere hammadde temini üzerine yoğunlaşılacağını kaydetti.
EuPC gündemi
Öteyandan, EuPC’nin gündemindeki ilerlemeler, bahar aylarında yapılan toplantılarda tartışıldı. PAGDER temsilcisinin de katıldığı toplantılarda verilen bilgilere göre EuPC gündeminde takip edilen konulardaki gelişmeler şöyle:
Plastik poşetler: Avrupa Birliği komisyonu tek kullanılmış poşetlerin kullanımdan kaldırılmasına yönelik bir öneri geliştirdi. AB organları, biyobozunur plastik poşetler ve plastik poşetlerin geri kazınımına yönelik olarak bazı direktifl eri tartışıyor.
Plastik atıklarda yeşil sayfa (Green Paper on Plastics Waste)
Belgenin oluşturulması için görüşler toplandı. Gelen önerilerde çevreye zararlı endüstrilerde desteklerin azaltılması, toplama ve kaynağında ayrıştırmanın etkinleştirilmesi, geri dönüşüm için daha etkin mevzuat, tüketiciye geri dönüşüm bilgisi verilmesinin zorunlu hale getirilmesi. AB komisyonu bu konuda bir rapor hazırlığını sürdürdü.
Plastics Europe: Atık plastikler önemli tartışma konusu
Bu arada, Avrupalı plastik örgütlerinin üst kuruluşu konumundaki Plastics Europe’nin Akdeniz Danışma Kurulu toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda Avrupa Birliği’nin plastik atıklarının 2020 yılına kadar toprağa gömülmesinin tamamen ortadan kalkması yönünde girişimler olduğu bildirildi. Toplantıda, Almanya’nın halen plastik atıkların sadece yüzde 1’ini toprağa gömdüğü belirtilerek, diğer ülkelerin de bunu örnek gösterdiği belirtildi. Örgüt, 2020’de plastik atıklarının yüzde 40’ının geri dönüşümde, sürdürülebilir şekilde geri dönüşümü sağlanamayan yüzde 60’ının ise enerji üretiminde kullanılmasının hedeflendiğini açıkladı.
Haberin Kaynağı : PLASFED DERGİSİ
10.09.2014