ASSOCOMAPLAST Genel Sekreteri Maggiani: Türkiye, İtalyan Üreticiler İçin Önemli Bir Ülke
Dünyanın en büyük plastik işleme makineleri üreticisi ülkelerinden biri olan İtalya’da sektör küresel krize rağmen büyümeye devam ediyor. PLASFED dergisine Türkiye-İtalya plastik işleme makineleri ticaretini değerlendiren ASSOCOMAPLAST (İtalyan Plastik ve Kauçuk İşleme Makin
İtalya’nın plastik ve kauçuk işleme teknolojilerinde dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri olduğunun altını çizen Maggiani, 20 mm’den 400 mm’ye tek ve çift vidalı ekstrüzyon makinaları, 20 ile 10,000 ton arasında tutma kuvvetine sahip enjeksiyon döküm makinaları, hem küçük şişeler hem çok büyük kaplar üretmeye uygun çok çeşitli ekstrüzyon ve enjeksiyon-üfl eme döküm makinaları, rijit ve esnek poliüretan köpükler için çok çeşitli makina türleri, başta olmak üzere plastik işleme ve şekillendirmeye yönelik geniş makine üretim kapasitesi bulunduğunu belirtti.
İtalyan makine üreticilerinin plastik geri dönüşümünde geliştirdikleri teknolojilerin ABD ve Avrupa ülkelerinde beğeni kazanmasının ardından gelişmekte olan ülkelerde de yoğun bir taleple karşılaştığını kaydeden Maggiani, İtalyan üreticilerin AB güvenlik standartlarına uygun olarak gerçekleştirdikleri imalatların, makinelere yönelik talebi olumlu yönde etkilediğini kaydetti. Maggiani “İtalyan üreticilerin, mevcut eğilimin ışığı altında, müşterilere, bir taraftan Avrupa güvenlik standartlarına tamamen uygun olan diğer taraftan dönüştürme sürecinin çevresel bakımdan sürdürülebilirliğini iyileştirmek için teknolojik çözümler getiren tesisler, makinalar ve donanımlar temin edebilmektedir” ifadesini kullandı.
Türkiye’ye Satış 6 Ayda 46 Milyon Dolar Oldu
İtalyan makine üreticileri için Türkiye’nin geleneksel olarak önemli bir hedef Pazar olduğunu vurgulayan Maggiani, 2011 yılı sonu itibariyle İtalyan plastik ve kauçuk makine üreticilerinin toplam ihracatının yüzde 3.96’unu Türkiye’ye gerçekleştirdiğini ve 96 milyon Euro değerindeki hacimle en fazla ihracat yapılan ülkeler sıralamasında 7’nci sırada bulunduğunu belirtti. 2012’nin ilk altı ayı sonunda da Türkiye’ye ihracat tutarının 46 milyon Euro’ya ulaştığını anlatan Maggiani, 2012’nin geçen yıl ile aynı seviyede kapanacağını tahmin ettiklerini anlattı.
Maggiani sözlerini şöyle sürdürdü: “İtalyan makine sektörünün Türkiye’ye yaptığı ihracatın önemli bir bölümünü ekstrüzyon makinaları ve ekstrüzyon hatları oluşturuyor. Bunlar, çoğunlukla müşterilerin özgün isteklerine göre ısmarlama yapılmış yüksek katma değerli makinelerden oluşuyor. Türk işlemecilerin tesislerini iyileştirmek için özel makine talepleri olması, İtalyan üreticilerin de bu ihtiyaca karşılık veren ürünleri anahtar teslimi teknolojiyle sağlaması iyi bir işbirliğinin göstergesidir”
ASSOCOMAPLAST VE PAGDER İyi İşbirliğinin Tanıkları
Mario Maggiani, İtalyan makine üreticileri ile Türk kullanıcıları arasındaki işbirliğinin sektörün her iki taraftaki temsilcileri ASSOCOMAPLAST ve PAGDER’in uzun yıllardır tanıklık ettiğini vurgulayarak, “8 Ekim 2012 tarihinde İstanbul’da, sekiz İtalyan plastik ve kauçuk makinaları üreticisi ile Türk kullanıcı muhataplarının iştirak ettiği plastik işleme teknolojileri teknik seminerlerinden, işletmeler arası ortaklık ve tanıtım faaliyetlerine kadar geniş bir yelpazede başarılı işbirliğine tanık olduk” diye konuştu. Maggiani, İtalya menşeli makinelerin kullanıldığı Gebze’de açılan meslek lisesinin 2002’de eğitime başladığını hatırlatarak, bundan mutluluk duyduklarını anlattı.,
Milano’da PLAST ve İstanbul’da PLAST EURASIA
PAGDER’in organizasyonu ile 14 Türk şirketinin Milano’da 8-12 Mayıs 2012 günlerinde yapılan PLAST 2012’ye katıldığını hatırlatan Maggiani, ASSOCOMAPLAST’ın da yaklaşık 12 üretici ile geçmişte olduğu gibi PLAST EURASIA 2012’de yer aldığını belirtti.
Mario Maggiani, İtalya’nın 50’li yıllardan itibaren plastik ve kauçuk makinelerinde Avrupa’da ön plana çıkmaya başladığını hatırlatarak, sürekli bir büyüme döneminde olduğunun altını çizdi. İtalyan şirketlerin, son tüketicilerin ihtiyaçları ve verimlilik esaslarını gözeten makine tasarımlarıyla dikkat çektiğini vurgulayan Maggiani, makinelerin özgünleşmesinde tüketici taleplerinin önemli rol oynadığını anlattı.
Haberin Kaynağı : PLASFED DERGİSİ
08.01.2014