Assan Alüminyum Yeni Yatırımıyla Sektöre Renk Getirecek
Türkiye’de pazar ihtiyacının yarısından fazlasını karşılayan Assan Alüminyum, boyalı alüminyum yatırımıyla Avrupa’nın en büyük boyahanelerinden birine sahip olmaya hazırlanıyor.
Tesiste yapılacak üretimin yaklaşık yüzde 60’ı ihracata gidecek. Assan Alüminyum Genel Müdürü Remzi Örnek, önemli bilgiler verdi.
Assan Alüminyum’un Türkiye pazar ihtiyacının yarısından fazlasını karşıladığını biliyoruz. Assan Alüminyum pazara yön vermeye nasıl devam edecek?
Remzi Örnek: Assan Alüminyum, kendi üretim teknolojisine sahip bir şirket. Üretim süreçlerimizi ihtiyaçlar doğrultusunda devamlı geliştiriyoruz. Sürekli ince döküm teknolojisinde bir dünya lideri olarak biliniyoruz. Dünyanın en yüksek ve en geniş ince döküm kapasitesi, Avrupa’nın en geniş soğuk haddelerinden biri ve yine Avrupa’nın en geniş gerdirme hatlarından biri Assan Alüminyum’da bulunuyor. fiirketimiz, endüstriyel ölçekte üretim öncesi müşteri talebine uygun prototip ürün üretme esnekliğine sahip. Bu sayede, ürünün pazara çıkma sürecini kısaltarak müşterilerimize önemli avantajlar sunuyor ve bu özelliğimizle dünya devlerinin tedarikçi listelerinde ilk sıralarda yer alıyoruz. Bu çizgimizi gelecekte de korumaya kararlıyız.
Avrupa pazarında Assan Alüminyum’un durumu nedir? Avrupa pazarı için Assan Alüminyum neler hedefliyor?
Remzi Örnek: Assan Alüminyum, coğrafi yakınlığı nedeniyle özellikle Avrupa Birliği pazarında faaliyet gösteriyor ve bu pazardaki itibarını her geçen gün artırıyor. Daha önce fiyat rekabetiyle giriş yaptığımız Avrupa pazarında bugün kendimizi kalitemizle kabul ettirmiş durumdayız. Avrupa’da salt üretici kimliğinin ötesine geçen şirketimiz, uluslararası alüminyum endüstrisinin yön verenleri arasında kabul görüyor.
Toplam üretimimizin yüzde 75’ini başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere 70’ten fazla ülkeye ihraç ediyoruz. Mevcut ihracatımızın yüzde 85’i Avrupa Birliği ile Doğu ve Batı Avrupa ülkelerine yapılıyor. 2012 yılında Avrupa yassı alüminyum üreticileri arasındaki payımız yüzde 5,3 oldu. Bu pazar içinde sürekli döküm tekniğiyle üretilen ürünlerin oluşturduğu alandaki payımız ise yüzde 15 olarak gerçekleşti. Ayrıca, Avrupa stokist sektöründe 5 yıl içinde payımızı iki kat artırarak yüzde 24’e çıkarmak suretiyle önemli bir başarı elde ettik.
Avrupa’da 120’den fazla “ülke - kullanım alanı” kombinasyonunda faaliyet gösteriyoruz. Bu “kombinasyonları” sürekli takip eden ve araştıran bir pazarlama ekibimiz var. Bu ekip, potansiyel alanlara yönelik fizibilite ve istatistik çalışmaları yapıyor. Gerektiğinde söz konusu ülkeye gidilip yerinde araştırma gerçekleştiriliyor. Özellikle MENA diye tabir edilen Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesine yönelik değerlendirme ve inceleme çalışmalarımız sürüyor.
Kocaeli Dilovası’nda yaptığınız boyalı alüminyum üretim tesisi hakkında bilgi verir misiniz? Toplam yatırım ne kadar oldu? Üretim kapasitesi ne kadar olacak? Ne kadarı ihracat olacak vs. gibi?
Remzi Örnek: 40 milyon dolar civarında yatırımla Kocaeli Dilovası’nda kurduğumuz boyalı alüminyum tesisimizi yakın zamanda faaliyete geçireceğiz. Yılda 60 bin ton üretim kapasitesine sahip olacak bu tesis, aynı zamanda Avrupa’nın en modern ve en büyük boyahanelerinden biri olacak. Yeni tesisimizde 2014 yılından itibaren 15 bin tonluk satış sağlayabileceğimizi düşünüyoruz. Bu tesiste yapılacak üretimin yaklaşık yüzde 60’ı ihracata gidecek. 60 bin tonluk kapasitenin tamamını ise 2017-2018 yıllarında kullanmayı öngörüyoruz.
Dakikada 120 metre boyama kapasitesiyle Türkiye’nin en hızlı hattını kuruyoruz. Piyasada talep edilen bütün boya cinslerini karşılayabilecek boyutta bir tesis olacak. Yine, Türkiye’de çıkışında gerdirme ünitesi bulunan ilk hat olacağını söyleyebiliriz. Tam otomasyon sistemi ve son teknoloji ile donatılmış durumda. Türkiye’de bir ilk olan “temiz oda” konseptinde boya odaları ve boya hazırlama ünitesi var. Ayrıca, yüzde 99,7 verimle çalışan çok büyük bir solvent yakma ünitemiz mevcut. Bu ünite sayesinde hem maliyet avantajı ve verimlilik sağlayacağız, hem de çevreye duyarlı üretim yapabileceğiz. Boyalı tesisimizin Türkiye’nin en büyük, en hızlı, en verimli, en çevreci ve tam otomasyonlu tek hattı olduğunu ifade edebiliriz.
Türkiye’nin global pazardaki rekabetini arttırması için neler yapılması gerekiyor?
Remzi Örnek: Sektörümüzde faaliyet gösteren Türk markaların dış pazarlardaki rekabet gücünün artırılması için, her şeyden önce, sektörün en önemli iki sorunu olan enerji ve hammadde konularının çözülmesi gerekiyor. Türkiye’de enerji çok pahalı ve bizim sektörde çok fazla enerji tüketiliyor. Ne kadar tasarruf yapılırsa yapılsın, dünya ile rekabette en büyük sorunumuz enerji. Ayrıca, hammaddede dışa bağımlılık var. Türkiye hammadde açısından fakir bir ülke değil, ama yeterli miktarda hammadde üretemiyor. Bu yüzden, ithal ediyor. Alüminyumda neredeyse yüzde yüz bir bağımlılık söz konusu. Türkiye, yaklaşık 2,5 milyar dolarlık alüminyum hammaddesi ithalatı yapıyor. Türkiye’de alüminyum hammadde üretimi konusu, son yıllarda sektördeki herkesin önemle üzerinde durduğu bir konu. Devletimiz de bu konuda son derece istekli. Ancak, bu üretim önemli miktarda elektrik enerjisi kullanımı gerektirdiğinden ve ülkemizde de enerji maliyetinin son derece yüksek olması nedeniyle maalesef ilerleme kaydedilemiyor.
Bir de kalite kıstası var. Küresel rekabette daha iyi bir yere gelebilmek için enerji ve hammadde sorununu çözmenin yanı sıra kaliteyi de artırmak zorundayız. Global pazarlarda müşterinin kalite beklentisi çok yüksek. Bu beklentiyi eksiksiz karşılayabilecek nitelikte, uluslararası standartlara uygun ürün ve hizmet sunmak zorundayız.
Assan Alüminyum’un yeni yatırımları olacak mı? Özellikle yurt dışında yatırım düşünülüyor mu?
Remzi Örnek: fiu an için yeni yatırım düşünmüyoruz. Öncelikli hedefimiz, boyalı alüminyum yatırımımızı aktif ve kârlı hale getirmek.
ALUEXPO Fuarı’nın sektör açısından önemini değerlendirir misiniz?
Remzi Örnek: Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan ALUEXPO Fuarı’nı ilk günden bu yana büyük bir memnuniyet ve takdir ile takip ediyoruz. Global bir sektörde faaliyet gösterdiğimizi düşünürsek, bu büyük dünyanın paydaşlarını bir araya getiren ALUEXPO gibi oluşumların önemi daha iyi anlaşılabilir. Global alüminyum dünyasının tamamlayıcı bir platformu olma noktasına gelen ALUEXPO, alüminyum sektörünün Türkiye’deki tek, Avrasya Bölgesi’nin de en önemli fuarı konumunda. Bu bağlamda, yeni yatırımlar için Türkiye’nin sunduğu fırsatları değerlendirmek isteyen yabancı firmalar ve aynı zamanda farklı ülkeler ile işbirliği yapmak isteyen yerli firmaları bir araya getirerek önemli bir işlev görüyor. ALUEXPO, yeni teknolojilerin de etkisiyle kullanımı günden güne artan ve 4 milyar doları aşkın ticaret potansiyeli yaratan alüminyumun ticari dünyasını keşfetmek ve sektörde yaşanan gelişmelerden haberdar olmak isteyenler için önemli bir fırsat sunuyor. Fuar, alüminyum ve ilgili sanayi dallarına geniş iş hacmi sağlaması nedeniyle de önem taşıyor.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
26.09.2013